Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Vejledning på AU

De mest stillede spørgsmål lige nu

Skal jeg søge standby?

Standbyplads er som en venteliste. Får du en standbyplads, er du sikret en plads på uddannelsen. Du ved bare ikke, om du starter i år eller næste år. Du skal til gengæld være okay med at du ikke kommer ind på en anden uddannelse i år.

Læs mere om standbypladser her.

Kan jeg tilføje uddannelser i kvote 1, når jeg har søgt kvote 2, og kan jeg ændre prioritetsrækkefølge?

Ja. Alt hvad du tilføjer efter 15. marts, søger du via kvote 1. Du kan frit ændre prioritetsrækkefølge på de uddannelser, du søger, uanset om de er søgt i kvote 1 eller 2 frem til kvote 1 fristen d. 5. juli kl. 12.00 middag.

Kan jeg godt supplere over sommerferien, hvis jeg ikke opfylder adgangskravene?

Du kan godt læse et fag over sommerferien. Du kan som udgangspunkt kun supplere et fag, et niveau som sommersupplering. Hvis du er i gang med at supplere, skal du huske at skrive det i din ansøgning. Hvis du sommersupplerer vil din ansøgning blive vurderet med henblik på betinget optagelse. Du kan læse mere her.

Kan jeg stadig gange mit snit med 1,08 i kvote 1?

Ja, det kan du godt. Du kan få ganget dit karaktergennemsnit med 1,08, hvis du søger optagelse i kvote 1 med en adgangsgivende eksamen, der senest er afsluttet op til 2 år før ansøgningsåret. Husk at hurtigstartbonus afskaffes fra 2020 – det vil sige, at i år er det sidste år med hurtigstartsbonus.

Tjekliste - Er du klar til at sende din ansøgning?

Har du fundet ud af, hvilke uddannelser du vil søge ind på og prioriteringen? Tjeklisten her giver dig overblik over alt det praktiske du skal have styr på, når du skal søge ind via www.optagelse.dk.

1. Frister og vigtige datoer

Ansøgningsfristen for kvote 2 er den 15. marts kl 12. Ansøgningsfristen for kvote 1 er den 5. juli kl. 12. Det er de to vigtigste datoer du skal huske. Alle ansøgere får svar den 28. juli. Vi anbefaler altid, at du søger i kvote 2, for hvis du søger i kvote 2 og har en eksamen som kan vurderes i kvote 1, vil  din ansøgning automatisk også blive vurderet i kvote 1.

Der kan være andre datoer, som du også skal være opmærksom på ved f.eks. sommersupplering. Dem kan du se her: http://bachelor.au.dk/optagelse/frister/.

2. Har du styr på specifikke adgangskrav?

Når du vil søge ind på en uddannelse, skal du både have en adgangsgivende eksamen og opfylde de specifikke adgangskrav for den enkelte uddannelse. De specifikke adgangskrav er forskellige fra uddannelse til uddannelse, så derfor skal du gå ind under punktet "adgangskrav" under hver enkelt uddannelse og se dem. Hvis du mangler nogle fag, skal du supplere. Du kan inden 5. juli supplere de fag og niveauer du mangler, både hvis du søger i kvote 1 og 2. Hvis du gerne vil supplere om sommeren, må du supplere et fag et niveau. Du kan læse mere om adgangskrav og supplering her: http://bachelor.au.dk/optagelse/adgangskrav/.

3. Har du NemID og Koder?

For at få adgang til at ansøge via www.optagelse.dk skal du bruge NemID, og når du skal underskrive og sende ansøgningerne til de forskellige uddannelser, skal du underskrive med NemID. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at have NemID og nøglekort klar, når du skal søge.

4. Husk at uploade eksamensbevis og suppleringsbevis

Når du søger ind, skal du tilknytte dit eksamensbevis til din ansøgning på www.optagelse.dk, se vejledning på www.optagelse.dk. Hvis du har sendt din ansøgning, inden du har fået dit eksamensbevis, eller hvis du er i gang med at supplere, er det vigtigt, at du går ind og tilknytter de beviser, der mangler senest den 5. juli kl 12.

5. Tjek din mail og din e-Boks!

Al kommunikation omkring din ansøgning foregår enten via mail eller eBoks.  Du skal løbende tjekke den mail du har angivet på www.optagelse.dk. Det er nemlig pr mail vi kontakter dig, hvis der f.eks. mangler dokumentation til kvote 2. Det er via eBoks du får besked om, om du er kommet ind. Husk at tjekke dit spamfilter, så du sikrer, at mails ikke ender der. 

6. Tjek på kvote 2-kriterier

Hvis du skal søge i kvote 2, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad vi kigger på i kvote 2. Det er nemlig forskelligt fra uddannelse til uddannelse. For at finde ud af hvad vi kigger på ved de uddannelser, du er interesseret i, skal du ind under punktet "adgangskrav" for hver enkelt uddannelse og læse mere om kvote 2 kriterier.

Du kan også læse mere om vores forskellige kvote 2 kriterier her: http://bachelor.au.dk/optagelse/kvote-1-2-og-3/.

7. Dokumentation til kvote 2

Når du søger i kvote 2, skal du sørge for at dokumentere det, du gerne vil have vurderet. Hvis du f.eks. har erhvervserfaring, er det ikke nok med CV. Du skal have dokumentation fra arbejdspladsen med timetal, ansættelsesperiode og hvad du har lavet. På samme måde skal du også sende dokumentation for kurser og andre ting.

Sådan vælger du uddannelse

At vælge uddannelse er en stor beslutning. Det er mindst lige så vigtigt at vide, hvilke krav DU har til uddannelsen, som det er at have styr på adgangskrav og optagelsesregler.

Gør dit forarbejde, så du vælger en uddannelse, der passer til dig og dine ønsker. For at gøre det hele lidt mere overskueligt, kan det give god mening at dele din beslutningsproces op i overskuelige bidder og så tage en ad gangen. Det kan du få hjælp til herunder ved at klikke på hver af de tre punkter:


Søg indad

Du skal starte med at kigge på dig selv og hvad du synes er spændende, inden du kigger på konkrete uddannelser. Det jo er lige præcis dig, dine drømme og ønsker, som uddannelsen skal passe til.

 

 

Søg bredt

Når du har fået overblik over dine styrker, interesser og ønsker, har du en indsigt i, hvad det er du gerne vil have, at en uddannelse skal leve op til. Det skal du bruge som dine ”briller”, når du undersøger, hvordan konkrete uddannelser passer til dig.

 

 

Søg dybt

Når du har matchet dine ønsker med de mange muligheder, så skal du vælge 2-3 uddannelser ud. Det skal være dem som bedst lever op til dine krav og ønsker og som du er interesseret i at vide mere om.

 

 

 Du kan læse mere om og udfylde de tre trin i denne brochure.

 

 

Hvis du herefter mangler inspiration til hvordan du kan sammensætte din uddannelse, kan du prøve uddannelseskombinationsmaskinen:

Byg din uddannelse

Sådan vælger du uddannelse

At vælge uddannelse er en stor beslutning. Det er mindst lige så vigtigt at vide, hvilke krav DU har til uddannelsen, som det er at have styr på adgangskrav og optagelsesregler.

Gør dit forarbejde, så du vælger en uddannelse, der passer til dig og dine ønsker. For at gøre det hele lidt mere overskueligt, kan det give god mening at dele din beslutningsproces op i overskuelige bidder og så tage en ad gangen. Det kan du få hjælp til herunder ved at klikke på hver af de tre punkter:  

 

Du kan læse mere om og udfylde de tre trin i denne brochure.

 

 

Hvis du herefter mangler inspiration til hvordan du kan sammensætte din uddannelse, kan du prøve uddannelseskombinationsmaskinen:

Byg din uddannelse

3 tips fra vejlederen

 

Anne, som er studievejleder på AU, har nogle tips til at vælge uddannelse både når det handler om bachelor og kandidatuddannelse. Klik på bjælkerne herunder og læs mere om studievalg.

1. KAN MAN FINDE SIN ”ENESTE ENE” OG BLIVE 100 % SIKKER PÅ SIT UDDANNELSESVALG?

Mange vi møder i vejledningen har en forestilling om, at de en dag bliver 100 % sikre på, hvilken uddannelse de skal vælge. Det er sådan en forestilling om, at en eller anden dag mens man står i badet, slår lynet ned, og så er man ikke i tvivl længere. Jeg må sige, at de færreste jeg møder, bliver 100 % sikre, for man vil næsten altid kunne finde en lille tvivl et eller andet sted. Mit bedste råd til et godt uddannelsesvalg er at bruge tid på at være detektiv og undersøge, hvad der er vigtigt for dig i en uddannelse, og hvordan forskellige uddannelser kan leve op til dine krav og ønsker.

Når du gør det, vil du sikkert opdage, at der flere uddannelser som scorer højt, men at ingen lever op til de 100 %. Og det er jo godt, for så er der flere uddannelser som du kan blive glad for. Dernæst handler det om at prioritere og overveje, hvad du har mest lyst til. Du kan søge ind på op til 8 uddannelser i prioriteret rækkefølge i alt på forskellige uddannelsesinstitutioner på en bachelor. På en kandidat kan du søge ind på op til 3 uddannelser i prioriteret rækkefølge her hos os, og du kan også søge 3 uddannelser på de andre universiteter.

Tvivl og studievalg følges ad Vores bedste råd er at gøre dit forarbejde og vælge en uddannelse, der passer til dig og dine interesser.

2. HVAD KAN JEG BLIVE – HVILKE JOBS KAN MAN FÅ MED FORSKELLIGE UDDANNELSER?

Mange tænker over, hvad det er de skal bruge uddannelsen til, når de er færdige, og for mange kan det være svært at skabe et overblik over det.

Det korte svar er, at der ikke er en liste over det man kan arbejde med, fordi de allerfleste uddannelser gør, at man kan arbejde inden for rigtig mange områder. Og det er jo en rigtig god ting, fordi det netop betyder, at du kan nå at forme sin uddannelse undervejs efter det, der begynder at interessere dig. Men selvom man ikke kan forudsige præcis hvad man kan og vil med sin uddannelse, når man er færdig, kan det alligevel være rart at se nogle eksempler.

En god måde at få et overblik over hvilke jobs folk har med forskellige uddannelser er ved at se mere under punktet ”Karriere” på bachelor.au.dk og kandidat.au.dk. Her kan du på de allerfleste uddannelser se en oversigt over hvilke områder folk arbejder inden for.

En anden god mulighed er at bruge LinkedIn. Her kan du søge både på uddannelser og titler, og så vil du kunne se, hvem der har de uddannelser, og hvilke jobs de har. Det er også en god idé at søge på hvilke jobs du kunne tænke dig og se hvad folk, der har dem, har af baggrund. På AUs LinkedIn-side kan du f.eks. se hvad folk uddannet fra AU arbejder med.

3. SKAL MAN TÆNKE PÅ KARRIERE, NÅR MAN VÆLGER UDDANNELSE?

Det vigtigste i forhold til karriere og uddannelsesvalg er at tænke over, at din karriere faktisk allerede er godt i gang nu. Når du starter på din uddannelse, så er både det du lærer og de mennesker du kommer til at kende med til at give dig kompetencer og netværk, som du sikkert vil opleve er vildt gode, når du engang er færdig på AU. Så vær åben og husk, at du ikke kan forudsige, hvordan jobmarkedet ser ud om 5 eller 10 år. Det handler meget om at have kompetencer, der gør, at du som medarbejder kan være med til at udvikle, skabe overblik, analysere m.m.– heldigvis er det alt sammen kompetencer, som man får i en akademisk uddannelse.

Hvis man synes, at det er svært, kan det nogle gange hjælpe ikke at tænke på en bestemt uddannelse men i stedet tænke over, hvordan du har lyst til at bruge din uddannelse, og hvilket arbejde du drømmer om. Så kan du måske forme din uddannelse i den retning under studiet. Du kan også overveje, hvordan uddannelsens opbygning passer til det du gerne vil – på mange uddannelser er der for eksempel mulighed for praktik, profilfag og valgfag. Du kan både tænke over, hvordan det passer til dig, men også til de karriereovervejelser du har.

Tal med en vejleder - valg og optagelse

Har du svært ved at finde ud af hvilken uddannelse, der passer til dig? Eller opfylder du ikke adgangskravene og har brug for en snak omkring dine muligheder? Vi hjælper dig med at få overblik over dit studievalg og din optagelse. 

Nogle af de spørgsmål vi f.eks. kan hjælpe med er:

  • Jeg aner ikke hvad jeg skal læse
  • Jeg har svært ved at finde ud af, hvilken uddannelse der passer til mig
  • Det er svært at finde overblik i optagelsesregler og adgangskrav
  • Jeg opfylder ikke adgangskravene, og ved ikke hvad jeg skal gøre
  • Det er svært at vælge tilvalg eller kandidat

Vejlednings Center AU har lukket fra 16/4 - 26/4.

Du finder nyttige informationer på
Bachelor.au.dk og Kandidat.au.dk

Kontakt

Ring til os, send en mail eller book en samtale, hvor du enten kommer forbi os i vejledningscenteret eller vi ringer dig op derhjemme.
Det er kun muligt at se ledige tider 14 dage frem. Vi lægger dog løbende nye tider ud, så hold øje med siden.

Vejledningscenteret er åbent fra mandag til fredag kl. 9-12 (onsdag lukket).

+45 8715 0720Book en samtaleauuddannelse@au.dk

Kontakt 

Ring til os, send en mail eller book en samtale, hvor du enten kommer forbi os i vejledningscenteret eller vi ringer dig op derhjemme. Det er kun muligt at se ledige tider 14 dage frem, men vi lægger løbende nye tider ud, så hold øje med siden.

Vejledningscenteret er åbent fra mandag til fredag kl. 9-12 (onsdag lukket).

+45 8715 0720
Book en samtale
auuddannelse@au.dk
Foto: Lars Kruse, AU Foto

Gitte

Foto: Lars Kruse, AU Foto

Jonathan

Foto: Lars Kruse, AU Foto

Helle

Foto: Lars Kruse, AU Foto

Simon

Foto: Lars Kruse, AU Foto

Louise

Foto: Lars Kruse, AU Foto

Iben

Foto: Lars Kruse, AU Foto

Tal med en vejleder - uddannelsens indhold og studieliv

Har du spørgsmål til en bestemt uddannelses faglige indhold og studieliv? Vil du gerne vide, hvad du kan arbejde med, når du er færdig?

Du kan få personlig vejledning enten ved at ringe, sende en mail eller booke en samtale.

Foto: Lars Kruse, AU Foto
Foto: Lars Kruse, AU Foto

Vejlednings Center AU har lukket fra 16/4 - 26/4.

Du finder nyttige informationer på
Bachelor.au.dk og Kandidat.au.dk

Kontakt

Vejledningscenteret er åbent fra mandag til fredag kl. 9-12 (onsdag lukket).

OBS! Vejledningscenter AU har lukket fra tirsdag d. 16 april til og med fredag d. 26 april.

Du finder os på Fredrik Nielsens Vej 5, 8000 Aarhus C    

+45 8715 0720
auuddannelse@au.dk
Book en samtale

Har du spørgsmål til en bestemt uddannelses faglige indhold eller studieliv?

¨