Vejledning på AU

I tvivl? Hjælp til at træffe studievalg

 

Anne, som er studievejleder på AU, har nogle tips til at vælge uddannelse både når det handler om bachelor og kandidatuddannelse. Klik på bjælkerne herunder og læs mere om studievalg.

1. KAN MAN FINDE SIN ”ENESTE ENE” OG BLIVE 100 % SIKKER PÅ SIT UDDANNELSESVALG?

Mange vi møder i vejledningen har en forestilling om, at de en dag bliver 100 % sikre på, hvilken uddannelse de skal vælge. Det er sådan en forestilling om, at en eller anden dag mens man står i badet, slår lynet ned, og så er man ikke i tvivl længere. Jeg må sige, at de færreste jeg møder, bliver 100 % sikre, for man vil næsten altid kunne finde en lille tvivl et eller andet sted. Mit bedste råd til et godt uddannelsesvalg er at bruge tid på at være detektiv og undersøge, hvad der er vigtigt for dig i en uddannelse, og hvordan forskellige uddannelser kan leve op til dine krav og ønsker.

Når du gør det, vil du sikkert opdage, at der flere uddannelser som scorer højt, men at ingen lever op til de 100 %. Og det er jo godt, for så er der flere uddannelser som du kan blive glad for. Dernæst handler det om at prioritere og overveje, hvad du har mest lyst til. Du kan søge ind på op til 8 uddannelser i prioriteret rækkefølge i alt på forskellige uddannelsesinstitutioner på en bachelor. På en kandidat kan du søge ind på op til 3 uddannelser i prioriteret rækkefølge her hos os, og du kan også søge 3 uddannelser på de andre universiteter.

På AU bruger vi tit det vi kalder beslutningshjulet, som har 3 faser. Det kan du se mere om under punktet "Værktøjskassen."

2. HVAD KAN JEG BLIVE – HVILKE JOBS KAN MAN FÅ MED FORSKELLIGE UDDANNELSER?

Mange tænker over, hvad det er de skal bruge uddannelsen til, når de er færdige, og for mange kan det være svært at skabe et overblik over det.

Det korte svar er, at der ikke er en liste over det man kan arbejde med, fordi de allerfleste uddannelser gør, at man kan arbejde inden for rigtig mange områder. Og det er jo en rigtig god ting, fordi det netop betyder, at du kan nå at forme sin uddannelse undervejs efter det, der begynder at interessere dig. Men selvom man ikke kan forudsige præcis hvad man kan og vil med sin uddannelse, når man er færdig, kan det alligevel være rart at se nogle eksempler.

En god måde at få et overblik over hvilke jobs folk har med forskellige uddannelser er ved at se mere under punktet ”Karriere” på bachelor.au.dk og kandidat.au.dk. Her kan du på de allerfleste uddannelser se en oversigt over hvilke områder folk arbejder inden for.

En anden god mulighed er at bruge LinkedIn. Her kan du søge både på uddannelser og titler, og så vil du kunne se, hvem der har de uddannelser, og hvilke jobs de har. Det er også en god idé at søge på hvilke jobs du kunne tænke dig og se hvad folk, der har dem, har af baggrund. På AUs LinkedIn-side kan du f.eks. se hvad folk uddannet fra AU arbejder med.

3. SKAL MAN TÆNKE PÅ KARRIERE, NÅR MAN VÆLGER UDDANNELSE?

Det vigtigste i forhold til karriere og uddannelsesvalg er at tænke over, at din karriere faktisk allerede er godt i gang nu. Når du starter på din uddannelse, så er både det du lærer og de mennesker du kommer til at kende med til at give dig kompetencer og netværk, som du sikkert vil opleve er vildt gode, når du engang er færdig på AU. Så vær åben og husk, at du ikke kan forudsige, hvordan jobmarkedet ser ud om 5 eller 10 år. Det handler meget om at have kompetencer, der gør, at du som medarbejder kan være med til at udvikle, skabe overblik, analysere m.m.– heldigvis er det alt sammen kompetencer, som man får i en akademisk uddannelse.

Hvis man synes, at det er svært, kan det nogle gange hjælpe ikke at tænke på en bestemt uddannelse men i stedet tænke over, hvordan du har lyst til at bruge din uddannelse, og hvilket arbejde du drømmer om. Så kan du måske forme din uddannelse i den retning under studiet. Du kan også overveje, hvordan uddannelsens opbygning passer til det du gerne vil – på mange uddannelser er der for eksempel mulighed for praktik, profilfag og valgfag. Du kan både tænke over, hvordan det passer til dig, men også til de karriereovervejelser du har.

4. HVORDAN KOMMER JEG VIDERE?

Det er en god idé at bruge de værktøjer vi har under punktet Værktøjskassen her på siden. Her giver vi dig tips og tricks til at blive afklaret og komme videre til et godt match mellem dig og din kommende uddannelse.

Værktøjskassen

At vælge uddannelse er en stor beslutning. Det kan derfor betale sig at gøre dit forarbejde, så du vælger en uddannelse, der passer lige til dig og dine ønsker.

Udbuddet af uddannelser kan virke overvældende, og det er med at holde tungen lige i munden, når du skal navigere mellem de mange spændende tilbud. For at gøre det hele lidt mere overskueligt, kan det give god mening at dele din beslutningsproces op i overskuelige bidder og så tage en ad gangen:


Søg indad

Før du søger uddannelse, skal du se på dig selv: Hvem er du? Hvad interesserer dig? Hvad motiverer dig? Hvad er du god til? Hvilke typer job kan du se dig selv i? Vær åben.

 

 

Søg bredt

Undersøg derefter, hvilke uddannelser der passer til dig og dine interesser. Hvad har du tidligere overvejet? Hvor lang tid vil du studere? Hvilket studiemiljø passer godt til dig?

 

 

Søg dybt

Udvælg 2-3 muligheder og undersøg dem nærmere. Snak med en studievejleder og deltag for eksempel i åbent hus arrangementer eller studiepraktik. Prioriter uddannelserne efter interesse, og hvordan de opfylder dine krav.

 

 

Hvis du herefter mangler inspiration til hvordan du kan sammensætte din uddannelse, kan du prøve uddannelseskombinationsmaskinen:

Sammensæt din uddannelse

Tal med en vejleder - valg og optagelse

Har du svært ved at finde ud af hvilken uddannelse, der passer til dig? Eller opfylder du ikke adgangskravene og har brug for en snak omkring dine muligheder? Vi hjælper dig med at få overblik over dit studievalg og din optagelse. 

Nogle af de spørgsmål vi f.eks. kan hjælpe med er:

  • Jeg aner ikke hvad jeg skal læse
  • Jeg har svært ved at finde ud af, hvilken uddannelse der passer til mig
  • Det er svært at finde overblik i optagelsesregler og adgangskrav
  • Jeg opfylder ikke adgangskravene, og ved ikke hvad jeg skal gøre
  • Det er svært at vælge tilvalg eller kandidat

Har du behov for at mødes med en vejleder, kan der være mulighed for at få en vejledningssamtale. Der er dog rift om tiderne!

Book en vejledningssamtale

Du kan også booke en telefonsamtale, hvor vi ringer til dig - skriv det i kommentarfeltet, når du booker. 

Det er kun muligt at se ledige tider 14 dage frem, men vi lægger løbende nye tider ud, så hold øje med siden.

Hvis der ikke er flere ledige tider, så er du velkommen til at ringe til os og få vejledning.

Vores kontaktoplysninger er:

Vejledningscenter AU
Fredrik Nielsens Vej 5
8000 Aarhus C

Telefon: 8715 0720

E-mail: auuddannelse@au.dk

Telefontid og personlig betjening:
Mandag-fredag 9-12 (onsdag lukket) 

Gitte

Rasmus

Helle

Camille

Sarah

Kathrine

Anne

Tal med en vejleder - studieliv og fagindhold

Har du spørgsmål til en bestemt uddannelses faglige indhold og studieliv? Vil du gerne vide, hvad du kan arbejde med, når du er færdig?

Du kan få personlig vejledning enten ved at ringe, sende en mail eller booke en samtale.