FAQ om uddannelsesvalg og ansøgning

Anne, som er studievejleder på AU, har samlet de spørgsmål vi får allermest i vejledningscenteret omkring det at vælge bacheloruddannelse, og hvad man skal være opmærksom på, når man søger. Læs med og se, om du kan få svar på noget af det, som du er i tvivl om.

Kan man stadig nå at søge kvote 2?

Nej, det kan man desværre ikke, men det er det spørgsmål, vi får allermest i dagene efter kvote 2-fristen den 15. marts. Næste mulighed for at søge er i kvote 1, som har ansøgningsfrist 5. juli kl 12 middag.

Standbyplads - skal/skal ikke?

Vi bliver tit spurgt, om det er godt at søge en standbyplads. Kort sagt, så kommer det an på, om det vigtigste for dig er at komme ind på den konkrete uddannelse du søger ind på, eller om det vigtigste er at komme ind og læse til sommer, fordi en standbyplads skal ses som en slags ”ekstra ansøgning” til den uddannelse du søger ind på. Hvis du fx søger jura som 1. prioritet  og statskundskab som 2. prioritet og får tilbudt en standbyplads på jura, betyder det, at du ikke får tilbudt en plads på statskundskab, selvom du måske kunne have fået det, fordi du har søgt og fået en standbyplads på jura.

Får du en standby plads, skal du være parat til at sige ja til en studieplads i løbet af august måned, hvis der bliver en ledig plads. Hvis der ikke bliver en ledig plads, får du et tilsagnsbrev og er sikret en studieplads året efter. Reglerne for standby kan godt virke lidt kringlede, men de er egentlig ret lige til. Du kan se dem under punktet "standby og tilsagn" her:
bachelor.au.dk/optagelse/ansoegning/

Kan man blive 100 % sikker?

Mange vi møder i vejledningen har en forestilling om, at de en dag bliver 100% sikre på, hvilken uddannelse de skal vælge. Det er sådan en forestilling om, at en eller anden dag mens man står i badet, slår lynet ned, og så er man ikke i tvivl længere. Jeg må sige, at de færreste jeg møder, bliver 100% sikre, for man vil næsten altid kunne finde en lille tvivl et eller andet sted. Mit bedste råd til et godt uddannelsesvalg er at bruge tid på at være detektiv og undersøge, hvad der er vigtigt for dig i en uddannelse, og hvordan forskellige uddannelser kan leve op til dine krav og ønsker

Når du gør det, vil du sikkert opdage, at der flere uddannelser som scorer højt, men at ingen lever op til de 100%. Og det er jo godt, for så er der flere uddannelser som du kan blive glad for. Dernæst handler det om at prioritere og overveje, hvad du har mest lyst til. Du kan søge ind på op til 8 uddannelser i prioriteret rækkefølge. Husk at du kan ændre din prioriteringsrækkefølge helt ind til 5. juli kl. 12 middag.

På AU bruger vi tit det vi kalder beslutningshjulet, som har 3 faser. Det kan du se mere om her: bachelor.au.dk/vejledning/3-trin-til-dit-studievalg/

Hvis jeg gerne vil have vejledning

Hvis der er noget, du gerne vil snakke med os vejledere om, kan du ringe til os i Vejledningscenter AU mellem kl. 9 og 12 (undtagen onsdage) på tlf. 87150270.  Du kan også skrive mails til auuddannelse@au.dk eller skrive i FB beskeder. Indtil 1. april svarer jeg, Anne, direkte på beskederne. Hav tålmodighed med os – der er supertravlt i øjeblikket, så der kan gå lidt tid med mailen, men vi skal nok svare. Du kan også booke en samtale med én af os vejledere via hjemmesiden.

Se hvordan du får fat i vejlederne her: http://bachelor.au.dk/vejledning/