Aarhus Universitets segl

Det er fedt at sige Datavidenskab, når folk spørger, hvad jeg læser

Til sommer bliver Laura Folmer og Laura Nilsson en del af de første bachelorer i Datavidenskab fra Aarhus Universitet. De startede for tre år siden på det første hold på uddannelsen, der om to år sender færdige kandidater ud i erhvervslivet med efterspurgt viden om data.Det er en stor beslutning, når man skal søge ind på en uddannelse, og vejen til det rigtige valg er forskellig for alle studerende. Sådan var det også for Laura og Laura.

”På Datalogi var der ikke nok matematik, og på Matematik var der for meget matematik. Så opdagede jeg Datavidenskab, hvor der var programmering, men også en masse statistik og optimering. Det var meget allround, og det, syntes jeg, var fedt,” fortæller Laura Folmer, der har valgt at læse Datavidenskab, fordi uddannelsen kan bruges i mange forskellige slags job og brancher.

Til sammenligning vidste Laura Nilsson, lige præcis hvad hun vil bruge Datavidenskab til. Hun ville gerne arbejde med klima og klimadata, og det var ikke var igennem uddannelsen i geoscience, hun ville jagte den drøm.

”Jeg tror, det var min mor, der sendte det til mig og sagde, prøv at se her! Jeg læste ord som big data, statistik og programmering og tænkte, at det virkelig er brugbart. Det var den vej, jeg skulle gå for at arbejde med klima på den måde, som jeg gerne vil. Om det lige er der, jeg ender, må tiden vise,” beskriver Laura Nilsson.

Data, data, data

Vi kan ikke undgå at høre om det. Data. Den nye handelsvare, alle vil have fingrene i. Måske har du endda stødt på begrebet big data. Det er netop det, Datavidenskab handler om. Datavidenskab har fokus på at analysere store mængder data, og det er et behov, som er i høj kurs i erhvervslivet på tværs af brancher og sektorer. Det kan være data om finansmarkedet, forbrugeradfærd, sundhedssektoren eller data om klimaet, som var det, der motiverede Laura Nilsson til at søge ind på Datavidenskab.

Artiklen fortsætter under billedet.


Men det er ikke nok udelukkende at kunne håndtere og analysere de store datamængder. Det er også vigtigt at kunne formidle dem på en overskuelig og effektiv måde, fortæller Laura Nilsson:

”Visualiseringen af data indgår nærmest i hver eneste ting, vi foretager os, fordi visuel inspektion er så vigtigt for en analyse.”

”Det var noget af det, underviserne satte meget fokus på i løbet af første semester. De sagde, at det er det specielle ved vores uddannelse. Vi skal ikke bare sidde backend. Vi skal være i stand til at kommunikere og formidle de analyser, vi lærer at lave,” uddyber Laura Folmer.

Udover at lære at analysere og visualisere store mængder data, lærer de studerende på Datavidenskab også at programmere i forskellige kodesprog.

”Man lærer at lære programmering. Når du kan nogle kodesprog, er det nemmere at lære nogle andre, og hvis du kan noget af et kodesprog, lærer du hurtigt at bygge ovenpå,” fortæller Laura Nilsson.

For mange studiejobs, for få kandidater

Datavidenskab er en spritny uddannelse, og Laura og Laura går på det første hold, der er optaget på uddannelsen. Derfor oplever de også, at mange virksomheder endnu ikke kender til uddannelsen, men det har ikke påvirket de to studerendes chancer for at lande studiejobs.

”Der er for mange studiejobs og for få kandidater,” beskriver Laura Nilsson, der selv arbejder som konsulent ved NGIN A/S og tidligere har arbejdet med dataanalyse og visualisering indenfor uddannelse, beskæftigelse og økonomi på Aarhus Universitet ved It-vest.

Artiklen fortsætter under billedet.


”Man kan jo komme ud i alle brancher. Jeg tror nærmest, at det er den mest alsidige uddannelse, der er, i forhold til hvilke brancher man kan komme ud i. Alle brancher arbejder på en eller anden måde med data i dag,” uddyber Laura Nilsson.

Ifølge Laura Folmer er det rart, at hun bliver mødt af stor nysgerrighed omkring sin uddannelse, og at hun kan give sit eget perspektiv på, hvad Datavidenskab er for en størrelse:

”Det er fedt at sige Datavidenskab, når folk spørger, hvad jeg læser. Det er ikke ligesom nogle af de klassiske uddannelser, hvor folk allerede har et billede af, hvad det måske er. Vi får lov til at give vores helt eget perspektiv på, hvilken uddannelsen det er, og hvilke erfaringer vi har gjort os. Det er fedt.”

Datavenskab

Selvom der ikke var nogle tutorer fra tidligere årgange til at tage hånd om de nye studerende for snart tre år siden, har de studerende på Datavidenskab opbygget et godt socialt og fagligt fællesskab på holdet. Blandt andet igennem foreningen Datavenskab, som Laura Folmer har været med til at stifte. Foreningen arrangerer både faglige og sociale arrangementer som fester, valgfagsaften og oplæg fra virksomheder, som kommer forbi og fortæller om, hvordan de bruger datavidenskab i deres virksomhed.

”Jeg tror også, at universitetet har været gode til at være opmærksomme på, at det er en ny uddannelse, og at der ikke er nogle tutorer, der har taget uddannelsen før, så de gjorde lidt ekstra for os. De gav os et kontor, som de nye årgange også har fået. Det gjorde en kæmpe forskel, fordi vi brugte så meget tid der. Vi drak øl sammen om fredagen og lavede opgaver ved tavlerne. Det medvirkede til et både socialt og fagligt fællesskab,” siger Laura Folmer.