Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Vejledning på AU

Skal jeg søge standby?

Standbyplads er som en venteliste. Får du en standbyplads, er du sikret en plads på uddannelsen. Du ved bare ikke, om du starter i år eller næste år. Du skal til gengæld være okay med at du ikke kommer ind på en anden uddannelse i år.

Læs mere om standbypladser her.

Kan jeg godt supplere over sommerferien, hvis jeg ikke opfylder adgangskravene?

Du kan godt læse et fag over sommerferien. Du kan som udgangspunkt kun supplere et fag, et niveau som sommersupplering. Hvis du er i gang med at supplere, skal du huske at skrive det i din ansøgning. Hvis du sommersupplerer vil din ansøgning blive vurderet med henblik på betinget optagelse. Du kan læse mere her.  

Kan jeg tilføje uddannelser i kvote 1, når jeg har søgt kvote 2, og kan jeg ændre prioritetsrækkefølge?

Ja. Alt hvad du tilføjer efter 15. marts, søger du via kvote 1. Du kan frit ændre prioritetsrækkefølge på de uddannelser, du søger, uanset om de er søgt i kvote 1 eller 2 frem til kvote 1 fristen d. 5. juli kl. 12.00 middag.  

Kan jeg stadig gange mit snit med 1,08 i kvote 1?

Ja, det kan du godt. Du kan få ganget dit karaktergennemsnit med 1,08, hvis du søger optagelse i kvote 1 med en adgangsgivende eksamen, der senest er afsluttet op til 2 år før ansøgningsåret. Husk at hurtigstartbonus afskaffes fra 2020 – det vil sige, at i år er det sidste år med hurtigstartsbonus.

Er du i tvivl om dit studievalg?

At vælge uddannelse er en stor beslutning. Det er mindst lige så vigtigt at vide, hvilke krav DU har til uddannelsen, som det er at have styr på adgangskrav og optagelsesregler.

Anne, som er studievejleder på AU, har nogle tips til at vælge uddannelse både når det handler om bachelor og kandidatuddannelse. Klik på bjælkerne herunder og læs mere om studievalg.

1. KAN MAN FINDE SIN ”ENESTE ENE” OG BLIVE 100 % SIKKER PÅ SIT UDDANNELSESVALG?

Mange vi møder i vejledningen har en forestilling om, at de en dag bliver 100 % sikre på, hvilken uddannelse de skal vælge. Det er sådan en forestilling om, at en eller anden dag mens man står i badet, slår lynet ned, og så er man ikke i tvivl længere. Jeg må sige, at de færreste jeg møder, bliver 100 % sikre, for man vil næsten altid kunne finde en lille tvivl et eller andet sted. Mit bedste råd til et godt uddannelsesvalg er at bruge tid på at være detektiv og undersøge, hvad der er vigtigt for dig i en uddannelse, og hvordan forskellige uddannelser kan leve op til dine krav og ønsker.

Når du gør det, vil du sikkert opdage, at der flere uddannelser som scorer højt, men at ingen lever op til de 100 %. Og det er jo godt, for så er der flere uddannelser som du kan blive glad for. Dernæst handler det om at prioritere og overveje, hvad du har mest lyst til. Du kan søge ind på op til 8 uddannelser i prioriteret rækkefølge i alt på forskellige uddannelsesinstitutioner på en bachelor. På en kandidat kan du søge ind på op til 3 uddannelser i prioriteret rækkefølge her hos os, og du kan også søge 3 uddannelser på de andre universiteter.

2. HVAD KAN JEG BLIVE – HVILKE JOBS KAN MAN FÅ MED FORSKELLIGE UDDANNELSER?

Mange tænker over, hvad det er de skal bruge uddannelsen til, når de er færdige, og for mange kan det være svært at skabe et overblik over det.

Det korte svar er, at der ikke er en liste over det man kan arbejde med, fordi de allerfleste uddannelser gør, at man kan arbejde inden for rigtig mange områder. Og det er jo en rigtig god ting, fordi det netop betyder, at du kan nå at forme sin uddannelse undervejs efter det, der begynder at interessere dig. Men selvom man ikke kan forudsige præcis hvad man kan og vil med sin uddannelse, når man er færdig, kan det alligevel være rart at se nogle eksempler.

En god måde at få et overblik over hvilke jobs folk har med forskellige uddannelser er ved at se mere under punktet ”Karriere” på bachelor.au.dk og kandidat.au.dk. Her kan du på de allerfleste uddannelser se en oversigt over hvilke områder folk arbejder inden for.

En anden god mulighed er at bruge LinkedIn. Her kan du søge både på uddannelser og titler, og så vil du kunne se, hvem der har de uddannelser, og hvilke jobs de har. Det er også en god idé at søge på hvilke jobs du kunne tænke dig og se hvad folk, der har dem, har af baggrund. På AUs LinkedIn-side kan du f.eks. se hvad folk uddannet fra AU arbejder med.

3. SKAL MAN TÆNKE PÅ KARRIERE, NÅR MAN VÆLGER UDDANNELSE?

Det vigtigste i forhold til karriere og uddannelsesvalg er at tænke over, at din karriere faktisk allerede er godt i gang nu. Når du starter på din uddannelse, så er både det du lærer og de mennesker du kommer til at kende med til at give dig kompetencer og netværk, som du sikkert vil opleve er vildt gode, når du engang er færdig på AU. Så vær åben og husk, at du ikke kan forudsige, hvordan jobmarkedet ser ud om 5 eller 10 år. Det handler meget om at have kompetencer, der gør, at du som medarbejder kan være med til at udvikle, skabe overblik, analysere m.m.– heldigvis er det alt sammen kompetencer, som man får i en akademisk uddannelse.

Hvis man synes, at det er svært, kan det nogle gange hjælpe ikke at tænke på en bestemt uddannelse men i stedet tænke over, hvordan du har lyst til at bruge din uddannelse, og hvilket arbejde du drømmer om. Så kan du måske forme din uddannelse i den retning under studiet. Du kan også overveje, hvordan uddannelsens opbygning passer til det du gerne vil – på mange uddannelser er der for eksempel mulighed for praktik, profilfag og valgfag. Du kan både tænke over, hvordan det passer til dig, men også til de karriereovervejelser du har.

Tvivl og studievalg følges ad Vores bedste råd er at gøre dit forarbejde og vælge en uddannelse, der passer til dig og dine interesser.

Tal med en vejleder

Nogle af de spørgsmål vi f.eks. kan hjælpe med er:

  • Jeg aner ikke hvad jeg skal læse
  • Jeg har svært ved at finde ud af, hvilken uddannelse der passer til mig
  • Det er svært at finde overblik i optagelsesregler og adgangskrav
  • Jeg opfylder ikke adgangskravene, og ved ikke hvad jeg skal gøre
  • Det er svært at vælge tilvalg eller kandidat

Har du spørgsmål til en bestemt uddannelse?
Hvis du har spørgsmål til studieliv, undervisning eller karriere på en specifik uddannelse, kan du tage kontakt til studievejledningen på den enkelte uddannelse. Du kan finde deres kontaktinfo på uddannelsens side ved at søge efter uddannelsen i søgeboksen på bachelor.au.dk.

Kontakt

Vejledningscenteret er åbent fra mandag til fredag kl. 9-12 (onsdag lukket).

Du finder os på Fredrik Nielsens Vej 5, 8000 Aarhus C.

Det er kun muligt at se ledige tider 14 dage frem. Vi lægger dog løbende nye tider ud, så hold øje med siden.

+45 8715 0720Book en samtaleauuddannelse@au.dk

Kontakt 

Vejledningscenteret er åbent fra mandag til fredag kl. 9-12 (onsdag lukket).

Du finder os på Fredrik Nielsens Vej 5, 8000 Aarhus C.  

Det er kun muligt at se ledige tider 14 dage frem, men vi lægger løbende nye tider ud, så hold øje med siden.

+45 8715 0720
Book en samtale
auuddannelse@au.dk
Foto: Lars Kruse, AU Foto

Gitte

Foto: Lars Kruse, AU Foto

Jonathan

Foto: Lars Kruse, AU Foto

Helle

Foto: Lars Kruse, AU Foto

Simon

Foto: Lars Kruse, AU Foto

Louise

Foto: Lars Kruse, AU Foto

Iben

Anne

Sofie

Foto: Lars Kruse, AU Foto

¨