Aarhus Universitets segl

Spørg Jeppe

Jeppe

22, Skodborg, Vejen

Rybners Tekniske Gymnasium, HTX

Nanoscience, 5. semester

Spørg mig om:

  • At gøre op med gymnasiets idealer. 
  • At give et realistisk billede af, hvad universitet er. 
  • Hvordan man balancerer et studiejob ved siden af sit studie. 
  • Hvordan jeg valgte min uddannelse. 
  • Hvordan det er at flytte fra en landsby i Sønderjylland til en storby som Aarhus.

Mit ubeslutsomme studievalg

Jeg har aldrig vidst, hvad jeg helt skulle læse, da jeg ville læse alt med naturvidenskab. Da jeg kiggede på uddannelser, ville jeg alt fra fysik, kemi og biologi til de mere specifikke som molekylær medicin. Jeg endte med at vælge nanoscience, der havde lidt af hvert fra de store naturvidenskabelige discipliner, men var egentlig klar til at skifte til en anden uddannelse med flere af de fag jeg brændte mest for. Det viste sig så faktisk at være nanoscience. Jeg var heller ikke helt afklaret med, om jeg ville studere i København eller Aarhus.

Den kaotiske studiestart

Jeg var lige flyttet og havde ikke boet selv før, hvilket man lige skulle have styr på. Så kom studiestarten, hvor man møder mange nye mennesker, og der er en masse sociale events på studiet, kollegiet og i byen, som man gerne vil deltage i. Derefter begyndte selve studieræset, og man vil læse alt, lave alle opgaver på forhånd og dukke op til alle skemalagte timer. Foruden det skulle man jo vedligeholde ens netværk derhjemme, og så valgte jeg at få et studiejob. Det er bare ikke muligt. Man kan ikke nå det hele, og det er en svær balancegang, hvad man prioriterer, så man kan følge med i studiet, men også have et liv foruden det. Noget jeg selv brugte hele første år på at lære og stadigt træner hver dag.

Opgøret med selvstændigheden

I gymnasiet kunne jeg selv løse alle opgaver og var normalt den, der hjalp andre. På universitet stod jeg lige pludselig og kunne ikke huske noget fra gymnasietiden eller følge med i gennemgangen af pensum, og så er det svært at stå med det selv. Men her har jeg fundet ud af, hvor fantastisk det er at kunne bruge sine medstuderende som sparringspartnere, og det at man ikke står selv med ikke at kunne besvare opgaverne, men at man ikke kan det i fællesskab.


Mine råd

  1. Man kan godt starte på en uddannelse uden at føle det 100% er den rigtige for en - det er svært rigtigt at vide det, før man har prøvet den. Det er dog vigtigt at tænke på, at det ikke er noget man behøver at vide efter en 1 uge eller 1 måned på studiet, men det kan godt tage lang tid, før man føler, det er den rigtige hylde man er landet på. 
  2. En god studiestart ligger meget i at kunne skabe et godt fællesskab med de andre på studiet og bruge hinanden som hjælp til at komme gennem kurserne. Det kan godt være man har været vant til, at man tidligere har lavet alt selv, men det er svært at gøre i det tempo og niveau tingene foregår i på universitet. Her er det guld værd at finde nogen, man ikke kan forstå opgaverne med sammen. 
  3. Smid alle dine forestillinger fra gymnasiet om karakterer, eksamener og det at dumpe en eksamen væk, da det ikke gælder på samme måde på universitet. Man kan tænke på, at en medicinstuderende der får 02 stadig bliver læge, ligesom du stadig får din uddannelse.

Fun facts om mig

  • Jeg ejer mere end 15 lamper.
  • Jeg har skiftet cykel 2 gange i min tid i Aarhus.
  • Jeg kommer fra et hjem med 2 katte, 2 hunde, 2 grise, 2 heste, høns og ænder.

Vil du vide mere om uddannelsens specifikke adgangskrav i kvote 1 og 2?

Har du spørgsmål om adgangskrav og optagelse?