Aarhus Universitets segl

Spørg Karoline

Karoline

22, Hadsten

Favrskov Gymnasium, STX

Nordisk sprog og litteratur, 5. semester

Spørg mig om:

  • Hvordan fungerer hverdagen på uni?
  • Angst og depression på uni
  • At komme fra en ikke-akademisk familie
  • Faglighed og forventninger

Hvordan valgte jeg studie?

For mig var der ikke nogen guddommelig åbenbaring. Jeg havde tusindvis af interesser og ideer om min fremtid, og at skulle koge det ned til en enkel uddannelse var den største udfordring. Jeg overvejede folkeskolelærer, og det virkede simpelt; du uddanner dig til folkeskolelærer, og så arbejder du som folkeskolelærer, men hvad dælen kan man med en bachelor i Nordisk? Jeg kan stadig ikke give et entydigt svar, men jeg kan give ti eksempler, og den frihed betød meget for mit valg.

Studerende såvel som menneske

Mine forventninger til universitet var store, men min forståelse begrænset, og en stor bekymring jeg havde, var om der var plads til mennesket Karoline i samme liv som den studerende Karoline. Jeg har angst og depression, jeg har venner, jeg har interesser der går ud over mit studie, og kan der være plads til alt det ved siden af pensum og forelæsninger? Min oplevelse er, at universitetet er stort, skræmmende og ikke mindst stressende til tider, men hver gang jeg tager ud til uni er det som et individ, og jeg er stadig bare Karoline.

Skema og selvstudie

Jeg var vant til gymnasiets tydelige skema, så den kalender jeg mødte på uni var svær at greje i første omgang. Der var på min uddannelse ikke særlig meget skemalagt, og jeg har typisk haft en forelæsning eller undervisning af tre timer per dag, og resten af dagen stod vidt åben. Ordet ’selvstudie’ gik igen hos især mine instruktorer, men når man er vant til ordet ‘lektier’ kan selvstudie virke overvældende, men det har vist sig at være en kæmpe gave i mit tilfælde. Jeg elsker at få lov at dykke ned i de ting, der er svære, og skimme de ting jeg har styr på, og jeg elsker, at mit skema er så åbent. Jeg har altid tid til at tage en tur til Aarhus eller drikke en kop kaffe, for jeg kan altid planlægge efter det, og for mig er det en af unis glæder.


Mine råd

  1. Vær ikke bange for at tage kontakt. Der er en masse - både studerende og ansatte - der gerne vil rådgive, vejlede og støtte, så udnyt alle de tilbud AU byder på.
  2. Brug hinanden. Hvis du er ny på uni, er hele dit hold det nok, så mon ikke nogen kan relatere til dine følelser og tanker.
  3. Nyd det. Eksamensperioden er et klassisk eksempel på noget af det svære ved uni, men dedikerer du tre år til universitets måder og metoder, er det vigtigt, du kan se dig selv i det. Eksamen er hård, men det er også en læringsprocess og en helt unik mulighed for fordybelse, så husk at nyd det hele; også det svære.

Fun facts om mig

  • Min kærestes families “steriliserede hankat” blev gravid, og killingerne blev alle navngivet efter vores kat Pasta. De hed Maggie (Macaroni), Ricky (Rigatoni) og Penny (Penne).
  • Jeg kan bakke med trailer, og er ikke bange for at gøre det midt i Aarhus, hvis jeg har fundet en kommode på facebook.
  • Jeg kan ikke drikke kaffe, mens jeg går (er det noget man lærer i storbyens skoler?).

Vil du vide mere om uddannelsens specifikke adgangskrav i kvote 1 og 2?

Har du spørgsmål om adgangskrav og optagelse?