Aarhus Universitets segl

Datalogi i rygsækken og verden som arbejdsplads

Fra teenageværelse til IT-byen på Katrinebjerg og nu videre til energihandel i Singapore. Jonathan Eilath har læst Datalogi på Aarhus Universitet. I dag er han medudvikler af intelligente datasystemer, der hjælper tradere med at forudsige, hvornår og hvor der er brug for strøm i Japan og Australien.


Jonathan Eilath
Software Developer hos InCommodities i Singapore
Kandidat i Datalogi fra Aarhus Universitet, 2024


Jonathan blev færdiguddannet datalog i 2024 og arbejder i dag som Software Developer hos energihandelsvirksomheden InCommodities. Da de åbnede kontor i Singapore, greb han muligheden for at blive en del af noget nyt helt fra den spæde start, hvor hans kernekompetencer inden for datahåndtering kunne komme i spil.

Min opgave er at omsætte komplekse datamængder til modeller og systemer, som vores tradere kan bruge til at træffe hurtige beslutninger. Det handler ikke bare om at kode – men om at forstå, analysere og designe løsninger, der har effekt i virkeligheden, fortæller Jonathan.

Samtidig har han altid haft en eventyrlyst, som er et overraskende godt match sammen med datalogien. For når du mestrer data, er dit arbejdsmarked i princippet globalt.

Det tiltalte mig virkelig – både at bygge noget op og at opleve verden. Det har været en fantastisk start på arbejdslivet.

Datalogien er vildere end ”bare” kodning

Interessen og nysgerrigheden for programmering har altid været der. Faktisk er Jonathan en af de der autodidakte typer, der havde lært sig selv at programmere, før han valgte uddannelse. Men der manglede noget. Der skulle mere til – en grundlæggende viden og forståelse.

Jeg nåede et punkt, hvor jeg gerne ville have dybere indsigt i, hvad jeg lavede – og ikke bare fortsætte på rutinen. Datalogi gav mig den matematiske og analytiske forståelse, jeg havde brug for. Det er det, der gør forskellen i dag.

Forskellen mærker han tydeligt. Når AI-værktøjer fx kan generere kode på få sekunder, er det netop datalogiens teoretiske fundament, der gør det muligt at forstå, hvorfor noget virker – og ikke mindst når det ikke gør.

Man bliver lidt af en maskinmester i 0 og 1-taller.

En studietid tæt på forskningen og fredagsbaren

På bacheloren fik Jonathan en bred introduktion til bl.a. datastrukturer, kompleksitetsteori og algoritmer. På kandidaten blev det hele løftet op – med forskning, fordybelse og fagnørderi på den helt store klinge. ”Jeg følte mig tæt på forskningen,” fortæller han og uddyber:

Jeg elskede kurserne i kryptografi og machine learning. Matematikken fjernede mystikken fra teknologien – og pludselig hang det hele sammen. Det var virkelig tilfredsstillende.

Ved siden af studiet var han både tutor og formand for Fredagscaféen, og han drev sin egen lille konsulentvirksomhed.

Det var fedt at koble teori og praksis, men jeg tror, det er vigtigt at huske, at man kun lærer dét på arbejdet, som nogen betaler én for at kunne. På universitetet lærer man at forstå det hele bagved.

Læs også om Simone fra IT-Produktudvikling, som kæmper for at få flere kvinder ind i IT

Artiklen fortsætter under billedet.

Hverdagen i Singapore

Efter kandidaten sagde Jonathan ja til en ny stilling hos InCommodities, som netop havde åbnet kontor i Singapore. Her arbejder han med energihandel på markederne i Japan og Australien.

Han oplever, hvordan studiet har givet ham et alsidigt sæt kompetencer, som han dagligt trækker på i sit arbejde:

Nogle dage handler det om softwarearkitektur. Andre gange bruger jeg min viden om algoritmer, optimering eller machine learning. Og så er det guld værd i mit arbejde, at jeg har lært at læse og forstå forskningsartikler.

En typisk arbejdsdag begynder med træning, og så møder han ind omkring frokost. Det passer både til hans døgnrytme og til samarbejdet med kollegaerne i Aarhus.

Jeg arbejder tæt sammen med analytikere og kvantitative specialister. Hele forretningen bygger på data, hvor vi prøver at forudsige hvor, hvornår og hvor meget strøm, der er brug for. Min opgave er at forvandle enorme datamængder til brugbare modeller og systemer, som kan understøtte vores tradere, så de kan foretage handler på det japanske og australske energimarked.

Datalogi åbner døre – også ukendte

Noget af det, der har overrasket Jonathan mest, er, hvor mange muligheder datalogien giver adgang til. 

Hos InCommodities bruger vi machine learning til at forudsige vejret, optimeringsmodeller til at forudse markedsadfærd, og vi arbejder under EU’s NIS 2-direktiv, så cybersikkerhed fylder også meget.

Samtidig oplever han, at der er enorm efterspørgsel på dygtige, nyklækkede dataloger. Personligt har han afslået flere jobtilbud, før han hans nuværende arbejde bød sig ti. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Jonathans råd til dig, der overvejer en IT-uddannelse

Tro ikke, at du er den eneste, der føler, noget er svært. Det føler vi alle sammen indimellem. Brug hinanden og studiemiljøet til at lære og vokse.

Og sidst men bestemt ikke mindst:

Har du ikke programmeret før? Ro på. Forskellen udligner sig hurtigt,” afslutter han.