Aarhus Universitets segl

Som kvindelig rollemodel kæmper Simone for at få flere kvinder i IT

Når Simone Randrup ikke dyrker sin passion for teknologi på uddannelsen IT-Produktudvikling, forsøger hun som kvindelig rollemodel på IT-landsholdet at inspirere unge til at vælge en IT-uddannelse. Hun vil gerne fortælle andre unge, at egenskaber som kreativitet, idérigdom og kommunikation er vigtige egenskaber at have på IT-uddannelserne – noget som oftest bliver glemt. 



Simone Randrup har altid været vild med teknologi – en lidenskab, som hun har arvet fra sin far, der selv læste Datalogi og siden har haft en lang karriere i IT-branchen. Så da Simone efter gymnasiet og et par sabbatår skulle vælge en uddannelse på Aarhus Universitet, var Datalogi det oplagte valg. Men da valget skulle tages, tog usikkerheden over.

”Min fars passion for IT er en stor grund til, at jeg fik en interesse for det felt, og da jeg skulle vælge uddannelse, kendte jeg kun til Datalogi. Men jeg var bange for at tage springet, fordi jeg ikke følte mig helt skarp nok til matematik, og jeg havde aldrig prøvet at programmere eller kode før. Det troede jeg dengang, man skulle kunne for at klare uddannelsen,” fortæller Simone Randrup, inden hun fortsætter:

”Men så faldt jeg over IT-Produktudvikling. Det virkede som om, den havde nogle af de samme kvaliteter som Datalogi, men at jeg også kunne bruge min kreativitet. Så den uddannelse sprang jeg på.”

Mød også Sine, der fortæller om overgangen fra gymnasiet til Geoscience

Siden 2018 har Simone færdiggjort sin bachelor i IT-Produktudvikling og er nu godt i gang med kandidaten. Simones studietid har som altid været fyldt med op- og nedture, og hun gik da også ind til uddannelsen med en række fordomme.

Artiklen fortsætter under billedet.


”Jeg havde nok lidt de samme fordomme, som jeg også havde om Datalogi. Blandt andet at det ville være et meget nørdet studie med typer, der bedst kunne lide at programmere. Jeg er dog med tiden selv blevet rigtig glad for at programmere, og vi er også mange, som bedre kan lide de dele af uddannelsen, hvor man skal ud og tale med mennesker. Her kan man sammen finde frem til, hvordan vi med teknologi kan opfylde deres behov, gøre det nemmere for dem og designe et brugervenligt produkt. Der er brug for mange forskellige kompetencer, og det har jeg været glad for, siden jeg startede,” siger Simone.

Kvindelig rollemodel på IT-landsholdet

Selvom uddannelsen tager meget af Simones tid, så bruger hun også sin fritid på at skubbe til den skæve kønsfordeling, der stadig er hverdag på IT-uddannelserne. Ifølge hende er det nemlig et strukturelt problem, der er med til at skabe en skæv fordeling i branchen.

”Når der er færre kvinder på IT-uddannelserne, vil det også vise sig i arbejdslivet, hvor der er en overvægt af mænd. Og når man råber højt om dette problem: ”Vi mangler piger – der er ikke nok piger!”, skaber man en ond cirkel, fordi det kan få mange kvinder til at tænke, at de ikke vil ind i IT-branchen, hvis der er en skæv kønsfordeling,” pointerer Simone.

En af løsningerne på denne problematik er ifølge Simone at få flere kvindelige rollemodeller i IT. Det savnede hun nemlig, da hun selv skulle vælge uddannelse.

Artiklen fortsætter under billedet.


I dag bruger Simone derfor en stor del af sin fritid på IT-landsholdet, som hun blev en del af i 2021. IT-landsholdet er startet af netværket Technology Danmark og har til formål at sikre diversitet i IT-branchen. Det består af en gruppe udvalgte kvindelige studerende fra hele landet og er sat i verden for at få flere kvinder til at vælge en IT-uddannelse. For når hverdagens teknologier er henvendt til mænd og kvinder, så skal de også udvikles af mænd og kvinder.

Med det budskab som rettesnor var det for Simone oplagt at slutte sig til de andre kvindelige rollemodeller på IT-landsholdet.

”Da jeg blev spurgt, om jeg ville være en del af IT-landsholdet, var jeg ikke i tvivl. Da jeg selv skulle vælge en uddannelse, kunne jeg godt have brugt nogle stærke kvindelige rollemodeller til at fortælle, at IT-uddannelser er mere end bare matematik og programmering. Man skal også være kreativ, idérig og kunne snakke med mennesker. Dét budskab får jeg mulighed for at sprede sammen med 13 andre stærke kvindelige rollemodeller fra IT-uddannelser i hele landet,” fortæller hun.

Læs også: "Ida har fundet alternativ til sprøjtegift"

Artiklen fortsætter under billedet.


En stor del af IT-landsholdets arbejde går ud på at lave workshops for folkeskole- og gymnasieklasser, hvor de unge kan stille spørgsmål og blive inspireret – noget som Simone altid har haft en interesse for.

”Jeg har altid været meget interesseret i at komme ud og møde de unge og svare på deres mange spørgsmål om IT-uddannelserne. Jeg har tidligere været med til IT-Camp for piger, som Institut for Datalogi inviterer til. Her har jeg haft mulighed for at snakke med de unge piger og på første hånd se, når det går op for dem, at de også passer ind på en IT-uddannelse. Det, synes jeg, er ret fedt, og derfor er mit arbejde på IT-landsholdet også så vigtigt,” siger hun og fortsætter:

”Havde jeg haft en rollemodel, som jeg kunne spejle mig i, var jeg måske også gået med Datalogi, som jo var mit førstevalg.”

Fra skolebænk til virkelighed

I dag er Simone dog glad for, at hun valgte IT-Produktudvikling, hvor hun får mulighed for at bruge sin kreativitet og evne til at tale med mennesker, mens hun samtidig kan dygtiggøre sig i de mere klassiske IT-discipliner som f.eks. programmering. Alle sammen kvaliteter som hun vil tage med videre i sin karriere.

”Når jeg har færdiggjort min uddannelse, vil jeg gerne være en eller anden form for IT-konsulent, hvor jeg er med hele vejen fra den spæde idé til det færdige produkt. Min hverdag må helst ikke blive for ensformig, så det passer mig godt at have rigeligt med kundekontakt og så tage del i udviklingen af det produkt, der skal løse kundens problemer. Dét er den proces, der i sidste ende overbeviste mig om, at IT-Produktudvikling var det rigtige valg,” fortæller Simone.