Aarhus Universitets segl

Jeg føler mig hjemme på Kemi, fordi alle brænder for det samme

For Asbjørn Bruhn Laubek handler kemi om livets store og små spørgsmål. Fra dem, vi støder på i hverdagen, til dem, vi skal finde svar på for at løse samfundets helt store problemstillinger. Svarene elsker Asbjørn at finde i kemien, og det er en passion, han ikke længere står alene med.



Asbjørn Bruhn Laubeks rejse på Aarhus Universitet startede egentlig på medicinstudiet. Men så snart den 22-årige nordjyde var trasket hjem fra rusugens sidste fest, gik der kun få uger, før han indså, at han ikke hørte hjemme på medicin. 

Asbjørn hører hjemme i naturvidenskaben. Han kan bedre lide at arbejde med reaktionsskemaer, ligninger og sådan nogle nørdede ting, som han kalder det. Han valgte derfor at skifte til Kemi, og her opdagede han hurtigt, at han ikke er den eneste med den interesse. 

“Jeg føler mig hjemme på Kemi. Alle brænder for det samme, og rent fagligt synes vi, at de samme ting er sjove, spændende og interessante. På gymnasiet gik jeg også i en naturvidenskabelig klasse, så jeg var ikke alene om interessen for naturvidenskab, men interessen for kemi på det her niveau delte jeg kun med ganske få,” fortæller Asbjørn. 

Forskellige personligheder og fritidsinteresser er der mange af, men én ting er de alle fælles om. Passionen for kemi. Blandt Asbjørn og hans medstuderende er ingen spørgsmål dumme, og viden skal deles, ikke holdes skjult. Det er en stor del af, hvorfor Asbjørn trives på studiet. Han oplever ikke at skulle konkurrere med sine studiekammerater. Det er et fælles projekt, at alle skal klare sig godt:  

“Hvis der er noget, jeg ikke forstår, er alle villige til at hjælpe. Og det går begge veje. Man forsøger ikke at få en fod foran de andre. Når vi arbejder i laboratoriet, er det altid i par eller grupper, så det er vigtigt, at alle forstår, hvad der foregår, og det hjælper vi hinanden med.”  

Et fælles universitet  

Asbjørn er i gang med sit 2. semester og kender allerede sin vej rundt i laboratorierne, på Institut for Kemi, fredagsbaren Alkymia og universitetsparken, hvor han ofte kigger forbi vennernes fredagsbare på biologi eller medicin. 

“Det sociale miljø på campus er supergodt, og der er fredagsbar hver uge. Både her på Kemi, men også på de mange andre studier. Studierne er ikke adskilte som sådan, og det giver en god dynamik, at studerende fra forskellige studier er samlet. Man kan mærke, at det er et fælles universitet,” siger han.  

Læs også om Ida fra Biologi, som sælger myrer på abonnement til landbruget

Det betyder meget for Asbjørn at være tæt på sine venner fra andre studier, som er spredt ud i universitetsparkens gule bygninger, men han nyder også at støde på studerende, han ikke kender.  

“Jeg holder mest til i universitetsparken, og det giver en fællesskabsfølelse, jeg godt kan lide. Mellem forelæsninger kan jeg gå en tur og se folk fra alle mulige andre studier og få sat ansigt på, hvem der ellers er her,” fortæller Asbjørn. 

Hvorfor er blade grønne?  

Asbjørn elsker at stille spørgsmål. For hvorfor er bladene på træerne egentlig grønne? Hvorfor kan vi se? Og hvorfor koger ting ved forskellige temperaturer? Svarene elsker han at finde i kemien. 

“Det er tilfredsstillende at forstå, hvordan naturen og alt omkring os hænger sammen. Især de små ting, man støder på i hverdagen, som jeg begynder at kende svarene på fra undervisningen,” siger Asbjørn, der især nyder at få tingene i hænderne i laboratoriet:  

“Kemi er et håndværk. Det er selvfølgelig ret teoretisk baseret, men det handler også om den praktiske udførsel. Jeg kan godt lide at komme i laboratoriet for at teste teorierne af og få en føling med faget.”  

Mød Benjamin og Martin fra Datalogi, som vil gøre livet nemmere for millioner af programmører

Asbjørn har endnu ikke besluttet sig for, hvad han ønsker at specialisere sig i indenfor kemi. Det vil han bruge sin bachelor på at finde ud af ved at komme i kontakt med så mange fagområder som muligt. Én ting er Asbjørn dog sikker på. En dag vil han være med til at finde svarene på samfundets helt store spørgsmål:  

“Det, jeg rigtig godt kan lide ved Kemi, er, at det er kemiske løsninger, der skal til for at løse mange af samfundets helt store problemstillinger indenfor klima og teknologisk udvikling. Det er fedt at have i baghovedet.”