Aarhus Universitets segl

Hvornår er man ekspert? Fysikeren Sarah er på en livslang mission

For Sarah er Fysik ikke bare en uddannelse – det er en rejse mod at forstå … næsten alt. Med evig nysgerrighed og en passion for at løse komplekse problemer har hun fundet sin helt rette studiehylde, mens hun også finder tid til et aktivt fritidsliv.



Studielivet på Fysik er en balance mellem gåpåmod, passioneret fællesskab og prioriteret fritid – i hvert fald hvis du spørger Sarah, som nu er på 3. semester af sin kandidatuddannelse. Valget af Fysik var lidt en tilfældighed, men Sarah har altid været drevet af sin nysgerrighed. Hun stiller spørgsmål og søger svar ved at dykke dybere ned i den viden, der er tilgængelig. Det har ført hende i den helt rigtige studieretning.

"Siden jeg var lille, har jeg haft latterlig mange interesser, der har stukket i alle retninger. Men det var i løbet af 1.g, jeg fandt ud af, at jeg godt kunne li’ matematik. Jeg husker at sidde og løse de der STX-eksamenssæt, hvor man bare knuser en hel masse opgaver. Det var fedt!"

Studieturen, der ændrede alt

En studietur til Hamborg i gymnasiet vækkede en særlig gnist i Sarah, som hun ikke kunne ignorere. Da hun kom hjem, vidste hun, at hendes næste skridt var at styrke sin viden inden for naturvidenskaben. 

"Stedet var bare fyldt med en masse ingeniører, som lavede alt muligt spændende med flyvemaskiner og luftfartsudstyr. Hver gang jeg stillede spørgsmål og forsøgte at forstå, hvad der foregik, så fik jeg at vide, at det kan du ikke, fordi du ikke har fysik på højt nok niveau til at forstå det. Der tænkte jeg bare; det skal være løgn!"

Sarah fik et mål. Hun måtte trække fysik op på a-niveau for at kunne følge med.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rejsen mod eksperttitlen i et tæt fagfællesskab

Sarah endte med at læse Fysik. Først en bachelor og nu kandidaten. Fysik er den helt rigtige studiehylde for hende! Det er her, hendes nysgerrighed tirres, og hun søger og finder svar og erkendelser. Konstant.

"Det er nok det. Jeg synes, det er megaspændende at få lov til at komme tættere på at blive ekspert. Bare at grave dybere i sit fag og blive endnu mere specialiseret."

Mød også Asbjørn, som har valgt at læse Kemi

Derfor bruger Sarah meget af sin tid på at fordybe sig. Hun tilbringer mange timer på campus, hvor hun har næsen i en bog eller nørkler med kodning. Sarah og hendes medstuderende mødes ofte og spiser frokost sammen. De arbejder alle med forskellige emner, men det er her, de kan fordybe sig og være passioneret sammen om deres fag, og ellers bare snakke om ting, som ikke har noget med fysik at gøre. Når det sociale og det faglige spiller sammen, bliver selv de hårdeste undervisningsforløb lettere at håndtere.

"Man kan godt selv styre, hvor mange timer man lægger i det. Det kan man jo på alle studier, men hvis man gerne vil være godt med, så skal man bruge rigtig mange timer. En stor del af det er at sidde med andre og være forvirret og hjælpe hinanden."

Karate: Et frirum fra fysikken

Studiet fylder meget, men ikke hele Sarahs liv. Hun prioriterer og bruger en stor del af sin fritid på at dyrke og undervise i karate. Karaten er ikke kun et fysisk frirum. Den giver også Sarah et særligt fokus, som hun kan tage med sig tilbage til fysikstudiet.

Sarah mødes også med sine medstuderende til både højskolesang og fredagsbar – for ikke alt handler om fysik. Det er hendes frirum, hvor hun kan slappe af, og det mener hun er vigtigt.

”Man har brug for de pauser - specielt i eksamensperioden, hvor der bliver brugt rigtig mange timer på Uni. Så er det altså bare fedt at have sine medstuderende i nærheden, så man kan koble af.”

Artiklen fortsætter under billedet.


Fremtiden? Det må tiden vise

Fremtiden er ikke noget Sarah bekymrer sig om. Fysik åbner mange veje, også flere og andre end man måske lige skulle tro. Sarah fortæller, at hendes medstuderende allerede nu bliver trukket i mange forskellige retninger, og det synes hun er fedt.  

"Vi har programmeringskurser på studiet. Her lærer vi som minimum Python (programmeringssprog, red.), for at udregningerne går hurtigere. Det vil mange virksomheder gerne have fingrene i, så man kan hjælpe med dataanalyser. Jeg ved at der også er flere der bliver systemingeniører, fordi vi meget om forskellige facetter indenfor fysikken. Folk fra Fysik havner generelt mange forskellige steder.”

Mød Hasse fra Fysik og Astronomi, som har direkte kurs mod stjernerne hos et europæisk rumagentur

Sarah håber på at kunne få lov til at forske videre inden for dosimetre, der bruges i hospitalfysik, som hun også skrev bachelor om, og som hendes speciale nok skal handle om. Hun håber mest af alt, at hun kan få lov til at bruge fysik til et eller andet i fremtiden. Men lige nu nyder hun bare at være studerende og få lov til at fordybe sig.