Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

ERHVERVSØKONOMI, HA (HERNING)

Bacheloruddannelse

Fakta om uddannelsen
Adgangskvotient (Kvote 1) 2021: Alle optaget 
Undervisningssprog | Studiested: Herning  |  Studiestart: August / september

Erhvervsøkonomi er studiet af økonomi og ledelse. Du analyserer virksomheders økonomiske problemstillinger og udvikler erhvervsøkonomiske strategier.

Introduktion

På Erhvervsøkonomi i Herning lærer du om styring og drift af virksomheder. Du kommer omkring alt lige fra logistik, regnskab, finansiering og økonomistyring til organisationsledelse, produktudvikling, salg, projektledelse og innovation.

Dagligdagen på Erhvervsøkonomi i Herning

Undervisningen bygger på forelæsninger og undervisning på mindre hold, hvor du deltager i diskussioner, løser opgaver og holder oplæg. Erhvervsøkonomi består af tre fagblokke. En erhvervsøkonomisk med fag som afsætning, økonomistyring, regnskab, organisation og finansiering, en blok med redskabsfag som statistik, erhvervsret og projektledelse samt en blok, der fokuserer på samfundsøkonomi.

Du specialiserer dig hen ad vejen

På Erhvervsøkonomi har du en høj grad af valgfrihed. Du specialiserer dig i løbet af uddannelsen, og du kan blandt andet på dit femte semester sammensætte dit helt eget studieprogram ud fra en bred vifte af valgfag. 

Karrieremuligheder

Som bacheloruddannet i Erhvervsøkonomi kan du arbejde med områder som salg og marketing, økonomistyring, personaleledelse, organisationsudvikling og ledelsesstrategi, aktiehandel og udviklingsprojekter. Du har også mulighed for at læse videre på en række kandidatuddannelser som eksempelvis MSc International Business Development i Herning.

Top-up - supplering for erhvervsakademiuddannelser

Er du uddannet markedsføringsøkonom eller finansøkonom kan du tage en bacheloruddannelse i Erhvervsøkonomi, HA på kortere tid end de normale 3 år. Læs hvordan du kan supplere din erhvervsakademiuddannelse med en Top-up her.

U-DAYS og Åbent Hus 2022

Du kan møde os på hhv. UDAYS og Åbent Hus 2022. 

Vi holder Åbent Hus i Herning, onsdag d. 23. februar fra kl. 15.00 - 18.00. Forbered dig her.

Vi deltager også på lørdagsmessen på UDAYS, d. 26. marts fra kl. 9.00 – 15.00. Forbered dig her.

Tjek om Erhvervsøkonomi er noget for dig

Adgangskrav

Optagelsesområdenummer

22930

For at søge denne uddannelse kræves:

En adgangsgivende eksamen samt følgende specifikke adgangskrav:

 • Dansk A
 • Engelsk B
 • Matematik B
 • Historie B eller Idehistorie B eller Samtidshistorie B eller Samfundsfag B eller International Økonomi B

Hvis du mangler et eller flere fagniveauer, kan du tage dem som gymnasial supplering eller som sommersupplering (betinget optagelse).

Adgangskravene skal være opfyldt og dokumenteret senest den 5. juli i ansøgningsåret, medmindre du søger om betinget optagelse.

Er du Markedsførings- eller Finansøkonom har du mulighed for at færdiggøre HA-uddannelsen på to år. Læs mere om adgangskrav og muligheder for at få merit på denne side.

Kvote 2

Ansøgere i kvote 2 skal ligesom ansøgere i kvote 1 opfylde kravene om en adgangsgivende eksamen og de ovennævnte specifikke adgangskrav.

Ansøgninger i kvote 2 vurderes konkret på baggrund af følgende:

 1. gennemsnit af særligt relevante fag (kvote 2 fag, se nedenfor) samt 
 2. andre relevante dokumenterede kvalifikationer.

Læs mere om Aarhus Universitets kvote 2-kriterier og om, hvordan du dokumenterer dine kvalifikationer her.  

Kvote 2 fag:

 • Dansk A
 • Engelsk B
 • Matematik B
 • Historie B eller Idehistorie B eller Samfundsfag B eller Samtidshistorie B eller International økonomi B.

Forventningsafstemmende samtale  

Bacheloruddannelsen i Erhvervsøkonomi, HA (Herning) tilbyder fra optaget 2019 en forventningsafstemmende samtale til ansøgere, der søger om optag i kvote 2 – altså til ansøgere der søger om optag senest d. 15. marts kl.12.00 middag. Formålet med samtalen er at give ansøger et indblik i studiet og dets indhold samt at forventningsafstemme inden en eventuel studiestart. Ligeledes har denne – valgfrie – samtale til formål at give ansøger mulighed for at rejse diverse spørgsmål om studiet og studiestedet.

Samtalen forventes at blive afviklet i april eller maj og kan foregå via fysisk fremmøde på studiestedet eller via fx Skype.

Bemærk, at den forventningsafstemmende samtale er valgfri og den har ingen indflydelse på chancerne for optag.

Uddannelsens opbygning

På Erhvervsøkonomi får du indsigt i de forskellige økonomiske problematikker, der kan opstå i en virksomhed. Du lærer at udvikle virksomhedens strategi, så problemerne bliver løst. Desuden får du værktøj til at forstå virksomhedens opbygning og forskellige relationer. Du får blandt andet indsigt i samfundets økonomiske forhold, og du bliver i stand til at forstå, hvilke konsekvenser, de har for virksomheden.

Studieordning

I studieordningen kan du finde yderligere information om, hvilke krav der bliver stillet til dig som studerende og om, hvordan studiet er bygget op. Du kan også læse om eksamensformer og eksamenskrav.

Undervisningssprog

Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.

Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.

Nedenfor kan du se et diagram, der viser, hvordan studiet er bygget op. Du kan klikke på de enkelte fag i diagrammet og læse deres fagbeskrivelser.

Studieliv

Undervisningen på Erhvervsøkonomi deler sig mellem forelæsninger, holdundervisning og selvstændig forberedelse. Til forelæsningerne gennemgår din underviser emnerne for din årgang. Til holdundervisningen forventes du i højere selv at komme på banen, når I skal bruge teorien til at foreslå løsninger på konkrete problemer i en virksomhed. Der vil være diskussion og gennemgang af opgaver. Du bliver også del af en læsegruppe. Sammen skal I forberede oplæg, løse opgaver og eventuelt sparre i forbindelse med eksamen. 

Erhvervsøkonomi er et fuldtidsstudie, selvom du måske ikke har skemalagt undervisning hver dag. Nedenfor kan du se et eksempel på en typisk uge på 1. semester på Erhvervsøkonomi. Som du kan se, kommer meget af tiden til at gå med forberedelse til undervisningen og møder med din læsegruppe. 

Mandag

8-12:              Forelæsning i Eksternt Årsregnskab

12-14:            Holdundervisning i Organisationsadfærd

14-16:            Forelæsning i Matematik 

Tirsdag

8-10:              Forelæsning i Statistik

10-12:            Holdundervisning i Eksternt Årsregnskab

14-16:            Holdundervisning i Matematik 

Onsdag

8-10               Forelæsning i Organisationsadfærd

10-12:            Møde med læsegruppe

12-17:            Læsning 

Torsdag

8-17:              Læsning 

Fredag

9-12:              Opgaveregning

12-15             Læsning 

Det sociale studieliv på Erhvervsøkonomi

Uddannelserne på AU i Herning ligger tæt samlet. Det giver mulighed for et rigt socialt liv på tværs af de forskellige studier. Du kan blandt andet deltage i: 

Student Activity Association (SAA)

SAA er en studenterforening på tværs af fagene i Herning. Foreningen arrangerer en masse forskellige tilbud for studerende, eksempelvis Cultural Nights, hvor du kan lære om andre kulturer. 

Fredagsbar

Fagene i Herning har en fælles fredagsbar. Her er der rig mulighed for at geare ned efter en uges studier. 

Læs i udlandet

Som studerende på Erhvervsøkonomi er det oplagt at tage et semester i udlandet. Et ophold i udlandet giver dig mulighed for at forbedre dine sproglige evner og få indsigt i vilkårene for virksomheder i landet. Samtidig forbedrer du dine evner til at samarbejde på tværs af kulturer.

Studiebyen Herning

Herning er kendt for at huse store koncert- og sportsbegivenheder, men Herning er meget mere end det. I Herning er tæt på hver 5. indbygger studerende enten på ungdoms- eller videregående uddannelser – det er derfor en by med mange unge mennesker og tilbud, der er målrettet studerende. I Herning er naturen lige uden for døren, og der er etableret fine badestrande ved søerne kun en cykeltur væk fra universitetet. Når du skal starte på dit studie i Herning, skal du ikke bekymre dig om tag over hovedet, Herning Kommune giver nemlig boliggaranti til nye studerende. Her kan du bo i topmoderne lejligheder/studieboliger på 1-2 værelser til en lav husleje. Der er mere end 20 barer, cafeer og gå-i-byen steder i Herning, samt kulturelle arrangementer hele året rundt – lige fra store koncerter med internationale navne i Boxen til mindre koncerter på det lokale spillested Fermaten.

Følg studielivet på Aarhus Universitet

- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.

Med tusindvis af billeder giver #yourniversity dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på. 

Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.

Karriere

Arbejdsopgaver som kandidatuddannet

Diagrammet viser arbejdsopgaver og arbejdsmarked for kandidatuddannede fra en tilsvarende uddannelse baseret på AU’s beskæftigelsesundersøgelse 2016.

Som erhvervsøkonom er du i stand til at overskue virksomhedens forskellige interesser. I løbet af uddannelsen lærer du at identificere virksomhedens største problemer og at løse dem. 

Derfor arbejder flere erhvervsøkonomer som analysemedarbejdere, hvor de blandt andet hjælper med at afklare, hvordan virksomheden klarer sig. Mange arbejder som administrative medarbejdere, hvor de eksempelvis sidder med virksomhedens regnskab. Du kan også blive projektleder i eksempelvis en industriel virksomhed, få andre ledende funktioner, og du kan varetage salg og marketing.

Kandidat

De fleste bachelorer i Erhvervsøkonomi vælger at også at tage en kandidatuddannelse. Du kan blandt andet vælge:

 • Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi, hvor du kan specialisere dig i en række forskellige temaer indenfor erhvervsøkonomien.
 • Kandidatuddannelsen i IT, Kommunikation og Organisation, hvor du blandt andet lærer at indføre nye IT-værktøjer, mens du tager hensyn til kommunikative problematikker og virksomhedens organisation.

Top-up – HA – Supplering for erhvervsakademiuddannelser (Campus Herning)

VARSLING:

Efter sommeroptaget 2021 er det ikke længere muligt at søge inde på HA Top-up uddannelse.

Fra 2022 skal alle søge ind på den 3-årige bacheloruddannelse i Erhvervsøkonomi, HA, via www.optagelse.dk og opfylde alle adgangskravene til uddannelsen. Efter optagelse vil der blive fortaget en meritvurdering af fagene fra uddannelsen i Markedsføringsøkonomi, Finansøkonomi, eller Financial controller.

Aarhus Universitet tilbyder suppleringsmuligheder for markedsførings- og finansøkonomer fra erhvervsakademierne

Du kan blive optaget på HA top-up uddannelsen i Herning, hvis du enten er uddannet markedsførings-, finansøkonom eller financial controller. Andre lignende uddannelser giver ikke adgang til top-up uddannelsen. Du får en standardmerit på i alt 60 ECTS og ved at tage yderligere 120 ECTS, opnår du bachelorgraden, som også giver adgang til cand.merc.-uddannelserne. Du kan søge SU fra semesterstart.

Undervisningsforløb 

Pr. september 2020 udbydes et 2-årigt forløb med optagelse én gang om året, i september.

I oversigten kan du se de enkelte studieforløb.

Uddannelsen er SU-beret­ti­get, uanset hvilket uddannelsesforløb du vælger, men du vil få fratrukket den SU-tid, du har brugt på din tidligere uddannelse.

Specifikke adgangskrav

Bemærk, at der krav om, at du har haft følgende valgfag på din erhvervsakademiuddannelse:

Erhvervsakademiuddannelse

Valgfag

Markedsføringsøkonom

Driftsøkonomi

Finansøkonom

Videregående statistik

Statistik*

Financial Controller Videregående statistik

*Bemærk: Hvis du er startet på finansøkonomuddannelsen før 2014, er det ikke et krav, at du har haft statistik som valgfag.

Hvis du er i tvivl om dine muligheder, er du meget velkommen til at kontakte studievejledningen i Herning.

Gymnasiale adgangskrav

Der er desuden krav om en adgangsgivende eksamen der inkluderer følgende specifikke fagniveauer:

 • Dansk A
 • Engelsk B
 • Matematik B
 • Historie B eller Idehistorie B eller Samfundsfag B eller Samtidshistorie B eller International økonomi B.

Adgangsbegrænsning

Der er adgangsbegrænsning på uddannelserne. Optagelse vil ske efter faldende gennemsnit og er baseret på et vægtet gennemsnit fra din erhvervsakademiuddannelse.

Ændring i HA top-up uddannelsen i 2020

Fra sommeroptaget 2020 vil der ske ændringer i suppleringsordningerne, således at standardmeritten ændres fra 90 ECTS til 60 ECTS, og top-up uddannelsen vil derfor udgøre 120 ECTS.

Ansøgning og optagelse

Du ansøger via det digitale ansøgningssystem. Du skal vedhæfte eksamensbeviser og karakterudskrifter.

Du kan få hjælp til ansøgningen i følgende vejledning: 

Ansøgningsfrister:

Dokumentationsfristen er den endelige frist for at uploade dokumentation for bestået erhvervsakademiuddannelse og eventuelle suppleringskurser. Alle adgangskrav skal være opfyldt ved dokumentationsfristen.

Forløb Ansøgningsfrist StarttidspunktDokumentationsfristSvar på ansøgning
2 år 1. juli September1. juliMedio juli

2. runde optag på Top-up-uddannelser sommer 2021

Dokumentationsfrist og ansøgningsfrist 8. august 2021

Top-up – HA – Supplering for erhvervsakademiuddannelser (Campus Herning)*

Top-up – HA – Supplering for erhvervsakademiuddannelser (Campus Aarhus)*

Top-up programme for AP degrees (Economics and Business Administration, HA) (Campus Herning) *

Top-up programme for AP degrees (Economics and business administration) (Campus Aarhus) *

* OBS! Ikke-EU/EØS/schweiziske statsborgere UDEN permanent opholdstilladelse (eller tilsvarende) i Danmark kan ikke søge i 2. runde.