Fakta om uddannelsen Undervisningssprog: Dansk | Studiested: Aarhus | Studiestart: August / september |
Nordisk er for dig, der godt kan lide at læse og studere dansk litteratur og sprog samt udforske forskellige kulturelle udtryk og medietyper, gerne i et bredere, nordisk perspektiv. Nordisk dækker kort sagt det videnskabelige felt, der ligger bag faget Dansk. På Nordisk kommer du derfor til at arbejde med forskellige genrer, stilarter, mundtlige og skriftlige formidlingsformer samt audiovisuelle og digitale formater, som træner dig til både at analysere og forstå de forskellige udtryk på tværs af medierne.
Litteraturundervisningen er den del af faget, som fylder mest på studiet. Her arbejder vi med litteraturanalyse og hele litteraturhistorien. Samtidig går vi i dybden med de enkelte tekster og perioder, og vi bruger i det hele taget litteraturen og de emner, den behandler til at blive bedre til at læse og skrive. Sprogundervisningen hjælper dig gennem arbejdet med både mundtlige og skriftlige formidlingsformer til at forstå, hvordan sproget fungerer og virker i praksis. Kultur- og medieundervisningen lærer dig at analysere og forstå et udvalg af både samtidskulturelle og historiske medieudtryk og -fænomener
Dansk A
Engelsk B
Historie B eller Idehistorie B eller Samtidshistorie B
Yderligere et fremmedsprog (begyndersprog A eller fortsættersprog B)
Ingen
Alle tilvalg udbydes under forudsætning af fornøden tilslutning. Du bør derfor på ansøgningsskemaet angive flere ønsker, så du er sikker på optagelse på et tilvalg, hvis din 1. prioritet ikke oprettes. Det samme bør du gøre, hvis du som din 1. prioritet søger om optagelse på et tilvalg med adgangsbegrænsning.
I studieordningen kan du finde yderligere information om tilvalgets opbygning og indhold samt, hvad der forventes af dig som studerende. Du kan også læse om eksamensformer og eksamenskrav.
I forbindelse med tilvalgs- og kandidateventet 2025 er der produceret en video om denne uddannelse.
Tilvalgs- og kandidateventet foregår på campus 29. januar 2025 kl. 10-14 samt online, hvor du i ugerne op til kan tjekke videoer ud om de forskellige tilvalg og kandidatuddannelser.
Følg dette link og bliv klogere på, hvordan du deltager i messen og find flere videoer om de forskellige tilvalg og kandidatuddannelser.
Tilvalgs- og kandidatevent 2025.
Som tilvalgsstuderende på Nordisk følger du dele af undervisningen sammen med 1. og 2. årsstuderende på bacheloruddannelsen. Undervisningen foregår dels som forelæsninger for hele årgangen, men hovedparten af undervisningen vil foregå som holdundervisning, hvor du og din læsegruppe under vejledning får mulighed for at komme i dybden med diverse emner og forbereder oplæg, som I fremlægger for resten holdet.
På Nordisk findes en masse sociale foreninger, som du kan deltage i. Alle studerende på tværs af årgange mødes om fredagen til Nordisk Seminar, lige inden fredagsbaren. Nordisk Seminar samler studerende og undervisere fra Nordisk og har ofte besøg af forskere udefra. Ved foredragene er der altid fokus på de nordiske dimensioner ved faget. Mange studerende lægger et stort arbejde og flere timer i de sociale foreninger, og foreningslivet spænder bredt:
- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.
Med tusindvis af billeder giver #yourniversity dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på.
Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.
Dine jobmuligheder med et bachelortilvalg i Nordisk afhænger blandt andet af dit centrale fag, hvilken eventuel kandidatuddannelse du vælger, og om du også vælger kandidattilvalg i Nordisk sprog og litteratur.
På Nordisk får du en bred viden om dansk og nordisk litteraturs historie og udvikling. Du får også et stort kendskab til det danske sprogs anvendelse og opbygning med et nordisk perspektiv. Derudover bliver du stærk til at kommunikere på et kreativt og korrekt dansk, og du får blandt andet en forståelse for, hvordan man analyserer kulturelle og mediemæssige fænomener.
Kandidattilvalg
Hvis du også tager et kandidattilvalg i Nordisk sprog og litteratur, har du mulighed for at undervise i danskfaget i gymnasiet, på højskoler og efterskoler. Dansk er et stort gymnasiefag, så hvis du også har et gymnasiefag som dit centrale fag, kan dansk være med til at styrke din faglige profil mod en ansættelse som underviser.