Diplomingeniøruddannelse
Fakta om uddannelsen |
Elektronik er kernen i digital innovation. Uden elektronik ville vi ikke have smartphones, satellitter, avanceret medicinsk udstyr, intelligente energinet eller utallige andre opfindelser, der er en integreret del af vores moderne liv.
På diplomingeniøruddannelsen i Elektronik arbejder du med teknologi, der gør verden mere bæredygtig, sundhedssektoren mere effektiv og mennesker mere digitalt forbundet med hinanden. Du lærer at bruge de teknologier, der driver den digitale udvikling fremad – og som skaber løsninger, vi endnu ikke har forestillet os.
Du opnår en grundlæggende forståelse for, hvordan elektronik og software hænger sammen, og du lærer også at arbejde med blandt andet digital signalbehandling, kunstig intelligens, robotteknologi, reguleringsteknik, Internet of Things og maskinlæring, der er grundlag for en vigtig del af teknologiudviklingen i samfundet.
Matematik spiller en vigtig rolle i din uddannelse, fordi det hjælper dig med at forstå, hvordan elektronik fungerer. Når du fx udvikler en trådløs forbindelse, bruger du matematiske formler til at optimere signalstyrke og batterilevetid. Hvis du programmerer et høreapparat, skal du bruge avancerede modeller til at filtrere støj og forbedre lydkvaliteten. Og når du designer en hjertemonitor, bruger du statistik til at identificere mønstre i hjerterytmen, så lægerne kan stille hurtigere og mere præcise diagnoser.
Sammen med dine medstuderende arbejder du med at designe elektronik helt fra bunden – fra idé til test og implementering. Du får masser af praktisk erfaring med at bygge kredsløb, udvikle intelligente styresystemer og programmere sensorer, men du lærer også om samspillet mellem teknologi og mennesker, så du som færdig ingeniør kommer til at skabe gode løsninger.
Fra første semester arbejder du med virkelige problemstillinger, ofte i samarbejde med virksomheder, hospitaler og offentlige institutioner. Du kan fx være med til at udvikle små computere til øret, der kan monitorere din søvn eller arbejde med intelligente droner, der inspicerer vindmøller og forbedrer vedligeholdelsen af grøn energi.
På femte semester kommer du i praktik, hvor du får mulighed for at afprøve dine færdigheder i en virksomhed. Vi hjælper dig med at finde det rette match – og i de fleste tilfælde er praktikken lønnet. Hvis du har en iværksætterdrøm, kan du også bruge dit praktiksemester på at udvikle din egen forretningsidé i et startup-miljø.
Når du er færdiguddannet diplomingeniør, kan du gå direkte ud på arbejdsmarkedet, eller du kan læse videre til civilingeniør (+2 år).
Gik du glip af vores åbent hus-arrangement, u-days, i februar 2025?
Så kan du se eller gense oplæg om uddannelsen lige her. Hør vores studenterstudievejledere fortælle alt om uddannelsens opbygning, forelæsningerne, ja, selve livet som studerende på AU - eller snup en virtuel rundvisning på campus lige her nedenfor.
Det kan også være, at du har fået lyst til at deltage i et af vores andre arrangementer på AU?
Du kan se alle arrangementer lige her.
Alle ansøgere, både i kvote 1 og kvote 2, skal opfylde følgende adgangskrav til Elektronik:
Adgangsgivende eksamen
Du skal have bestået en adgangsgivende eksamen.
Specifikke adgangskrav
Du skal have bestået følgende specifikke adgangskrav:
Hvis du mangler et eller flere fagniveauer, har du mulighed for at supplere.
* Matematik er et vigtigt redskab på ingeniøruddannelserne. Vi anbefaler derfor, at du deltager i vores brush-up kursus i Matematik, hvor du får genopfrisket de vigtigste elementer fra faget. Læs mere her.
Når du søger i kvote 1, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav.
Når du søger i kvote 2, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav. I kvote 2 vurderer vi din ansøgning ud fra to kriterier:
1. Dit gennemsnit af følgende særligt relevante kvote 2 fag:
2. Dine relevante kvalifikationer
Hvis du kan dokumentere, at du har relevante kvalifikationer, kan det indgå i den samlede vurdering af din kvote 2 ansøgning.
Eksempler: Erhvervsarbejde inden for softwareudvikling, programmering eller IT-support, videregående uddannelse inden for IT, højskole med fokus på IT eller software.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine kvalifikationer er relevante, anbefaler vi altid, at du indsender dokumentation for dem.
Du kan læse mere om kvote 2 og om, hvordan du dokumenterer dine relevante kvalifikationer her.
I studieordningen for diplomingeniøruddannelsen i Elektronik kan du læse mere om, hvad de enkelte fag indeholder, hvordan studiet er bygget op samt hvilke krav, der bliver stillet til dig som studerende. Du kan også finde information om eksamensformer og eksamenskrav.
Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.
Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.
Uddannelsens opbygning kan du se på studiediagrammet nedenfor.
Når du læser til diplomingeniør i Elektronik, bliver du en del af et studiemiljø, hvor både faglighed og trivsel er i fokus. Du lærer bedst, når du har det godt – derfor er samarbejde, fællesskab og støtte fra både undervisere og medstuderende en central del af din uddannelse.
Du får din daglige gang på Katrinebjerg i Aarhus, tæt på Universitetsparken og midt i et af Danmarks største IT-miljøer. Her er du omgivet af tech-startups, etablerede IT-virksomheder og forskningsmiljøer, der giver dig mulighed for at skabe stærke forbindelser til erhvervslivet allerede under studiet.
Undervisningen foregår som en blanding af forelæsninger, klasseundervisning og projektvejledning i mindre grupper. Du vil have omkring 20 skemalagte timer om ugen, men dertil kommer tid til øvelser, selvstudier og projektarbejde. Vi lægger vægt på, at du lærer gennem praksis, og du får mulighed for at arbejde med konkrete problemstillinger i tæt samarbejde med virksomheder.
Fra første dag bliver du en del af en studiegruppe, som universitetet hjælper med at sammensætte. Det betyder, at du har nogen at sparre med – både fagligt og socialt. Du vil opleve et fællesskab af ingeniørstuderende, hvor studenterforeninger og sociale arrangementer binder studielivet sammen. Og når du trænger til en pause, er både byen, skovene og strandene kun en gåtur væk.
Vi tror på, at de bedste ingeniører ikke kun lærer af bøger, men af hinanden. Derfor prioriterer vi et åbent og inkluderende studiemiljø, hvor du ikke kun får en uddannelse, men også venner for livet og et fagligt netværk, der kan følge dig langt ud over studietiden.
Som en del af AU Engineering bliver du en del af et stærkt fællesskab med omkring 4000 andre ingeniørstuderende i Danmarks bedste studieby
Som elektronikingeniør er du eftertragtet i stort set alle samfundets sektorer. Uanset om du interesserer dig for sundhed, bæredygtig energi, kommunikation eller produktudvikling, vil din viden om elektronik og software åbne døre til mange forskellige jobmuligheder.
Elektronik er en nøglefaktor i digital innovation, og du kan finde job i mange forskellige sektorer. I sundhedssektoren kan du fx udvikle avanceret medicinsk udstyr, der gør behandlinger mere præcise. I energisektoren kan du optimere elnettet og udvikle smarte styringssystemer, der reducerer energiforbruget. Du kan også arbejde med kommunikationsteknologi og være med til at udvikle hurtigere og mere sikre netværk til fremtidens digitale samfund.
Elektronikingeniører arbejder også med produktudvikling inden for industri, automation og forbrugerelektronik.
Mange elektronikingeniører får titler som udvikler, designer, systemingeniør eller projektleder. Som diplomingeniør kan du gå direkte ud på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse, men du har også mulighed for at læse videre til civilingeniør (+2 år).
Hvis du vil vide mere om løn- og beskæftigelsesforhold for ingeniører, så klik her.