Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forretningsudvikling
(Business Development), BDE

Diplomingeniøruddannelse

Fakta om uddannelsen
Adgangskvotient (Kvote 1) 2021: Alle optaget   
Undervisningssprog | Studiested: Herning  |  Studiestart: August / september

Diplomingeniøruddannelsen i forretningsudvikling (Business Development), BDE handler om opstart, udvikling og forandring af virksomheder. Du arbejder med områder som innovation, forretningsudvikling, ledelse og iværksætteri.

Introduktion

Diplomingeniøruddannelsen i forretningsudvikling (Business Development), BDE, udvikler dine evner til at samarbejde og kombinere teknologisk overblik med købmandskab og design. Du lærer at udvikle forretningskoncepter, og du får forståelse for hele processen fra udvikling af produkter til markedsføringen af dem.

På BDE får du viden om og erfaring i at arbejde med de nyeste værktøjer til at designe og udvikle fremtidens koncepter, produkter og forretningsområder inden for både den fysiske og digitale verden.

Hverdagen på BDE

Undervisningen på BDE er baseret på projektarbejde i grupper, klasseundervisning og involverende undervisningsformer, samt gæsteundervisere fra erhvervslivet. Uddannelsen fokuserer meget på din personlige udvikling. Gennem hele uddannelsen bliver du coachet af erhvervspsykologer og coaches, og dialog og samtale er en vigtig del af hele studieforløbet.

Opstart af egen virksomhed og samarbejde med erhvervslivet

BDE foregår på Institut for Forretningsudvikling og Teknologi i Herning, hvor du har mulighed for at starte din egen virksomhed op i iværksættermiljøet Business Factory. Her kan du låne kontorfaciliteter, få rådgivning og vejledning og drive din forretning under studiet. På BDE har du også gode muligheder for at arbejde tæt sammen med erhvervslivet – samtlige semestre indeholder et virksomhedsprojekt.

Karrieremuligheder

Som færdiguddannet fra BDE kan du arbejde med produktudvikling i danske eller internationale firmaer, som projektleder eller konsulent inden for salg og produktion. Du vil også kunne starte din egen virksomhed. Når du har afsluttet dit BDE-studie, kan du vælge at læse videre f.eks. på kandidatuddannelsen til civilingeniør på Teknologibaseret Forretningsudvikling, som også udbydes i Herning.

Adgangskrav

Optagelsesområdenummer

22957    

For at søge denne uddannelse kræves:

Samt følgende specifikke adgangskrav:

 • Matematik B
 • Fysik B eller Geovidenskab A
 • Kemi C eller Bioteknologi A

Hvis du mangler et eller flere fagniveauer, kan du tage dem som gymnasial supplering eller som sommersupplering (betinget optagelse).

Adgangskravene skal være opfyldt og dokumenteret senest den 5. juli i ansøgningsåret, medmindre du søger om betinget optagelse.

Kvote 2

Ansøgere i kvote 2 skal ligesom ansøgere i kvote 1 opfylde kravene om en adgangsgivende eksamen eller et adgangskursus til Ingeniøruddannelserne og de ovennævnte specifikke adgangskrav.

Ansøgninger i kvote 2 vurderes konkret på baggrund af følgende:

 1. gennemsnit af særligt relevante fag (kvote 2 fag, se nedenfor) samt 
 2. andre relevante dokumenterede kvalifikationer.

Læs mere om Aarhus Universitets kvote 2-kriterier og om, hvordan du dokumenterer dine kvalifikationer her.  

Kvote 2 fag:

 • Matematik B
 • Fysik B eller Geovidenskab A
 • Kemi C eller Bioteknologi A

Forventningsafstemmende samtale  

Bacheloruddannelsen i Business Development Engineer tilbyder en forventningsafstemmende samtale til ansøgere, der søger om optag i kvote 2 – altså til ansøgere der søger om optag senest d. 15. marts kl.12.00 middag. Formålet med samtalen er at give ansøger et indblik i studiet og dets indhold samt at forventningsafstemme inden en eventuel studiestart. Ligeledes har denne – valgfrie – samtale til formål at give ansøger mulighed for at rejse diverse spørgsmål om studiet og studiestedet.

Samtalen forventes at blive afviklet i april eller maj og kan foregå via fysisk fremmøde på studiestedet eller via fx Skype.

Bemærk, at den forventningsafstemmende samtale er valgfri og den har ingen indflydelse på chancerne for optag.

Uddannelsens opbygning

BDE består af obligatoriske fag, valgfag og et bachelorprojekt. Fagene på BDE fokuserer på udvikling både af teknologien og af forretningen. Du lærer at anvende matematik, fysik og viden om mekaniske og digitale teknologier til at udtænke og konstruere nye produkter, der passer til virksomhedens strategi. Desuden får du kendskab til styringen af en virksomheds økonomi, og du lærer at markedsføre dit produkt. 

Du får undervisning i en lang række tekniske og business-fag, og lærer at varetage alle de funktioner, der knytter sig til udvikling af et nyt koncept, produkt eller forretningsområde. 

Studiet kan tilpasses dine interesser via fire forskellige specialiseringer/valgfagsretninger:

 • Fysisk produktudvikling
 • IT-baseret produkt-/procesudvikling
 • Innovation og iværksætteri
 • Innovation og ledelse

Uddannelsen består af en grunduddannelse på seks semestre og et bachelorprojekt på 7. semester.    

Studieordning

I studieordningen kan du finde yderligere information om, hvilke krav der bliver stillet til dig som studerende på BDE og om, hvordan studiet er bygget op. Du kan også læse om eksamensformer og eksamenskrav.

Undervisningssprog

Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.

Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.

Nedenfor kan du se et diagram, der viser, hvordan studiet er bygget op. Du kan klikke på de enkelte fag i diagrammet og læse deres fagbeskrivelser.

Studieliv

Det faglige studieliv på BDE

Undervisningen på BDE-studiet er baseret på en høj grad af inddragelse og involvering fra de studerende, så du skal forvente at deltage aktivt i størstedelen af lektionerne. Undervisningen varierer meget, og du kommer blandt andet til lave forsøg og holde oplæg sammen med din læsegruppe. I de såkaldte LOOP-projekter (virksomhedsprojekter) skal du og din gruppe løse et konkret problem for en eksisterende virksomhed.  

BDE er et fuldtidsstudie, hvor du bruger meget tid på både undervisning og forberedelse både alene og i læsegrupper og ikke mindst i projektgrupper. Nedenfor kan du se et eksempel på en typisk uge på BDE-studiets første semester.

Mandag
8-12: Anvendt Matematik
12-16: Læsning  

Tirsdag
8-12: Afsætningsøkonomi
12-14: Personlige og Sociale Kompetencer
14-17: Arbejde med projekt 

Onsdag
8-12: Virksomhedsøkonomi
12-14: Arbejde med projekt
14-17: Læsning  

Torsdag
8-14: Anvendt Matematik
14-16: Løsning af opgaver  

Fredag
8-12: Projekt: Markedsanalyse og Metode
12-15: Arbejde med projektgruppe
15-18: Fredagsbar

Mød de studerende

Overvejer du at læse i Herning? Mød nogle af vores studerende, som fortæller om deres studier, drømme og ambitioner.  

Det sociale studieliv på BDE

Når du ikke arbejder på dit sidste nye produkt, kan du deltage i nogle af de mange faglige og sociale arrangementer, som findes i Herning.  

BDE-foreningen 
Foreningen laver faglige og sociale arrangementer for studerende og færdiguddannede på BDE.  

Student Activity Association (SAA) 
SAA er en studenterforening på tværs af fagene i Herning. Foreningen tilbyder eksempelvis Cultural Nights, hvor du kan lære om andre kulturer.  

Fredagsbar 
Fagene i Herning har en fælles fredagsbar. Her er der rig mulighed for at geare ned efter en uges studier.  

IDA
Ingeniørforeningen afholder desuden en række events af såvel social som faglig karakter – og som BDE studerende er der gratis medlemskab i IDA det første år. Herefter betaler du kun 120,- kr. pr. semester.

Læs i udlandet

På BDE er det oplagt at tage et semester i udlandet. Det kan foregå som praktikant i et udenlandsk firma, eller ved at du tager kurser på et universitet i udlandet. På den måde forbedrer du dine sproglige evner, og du lærer at samarbejde på tværs af kulturer.

Studiebyen Herning

Herning er kendt for at huse store koncert- og sportsbegivenheder, men Herning er meget mere end det. I Herning er tæt på hver 5. indbygger studerende enten på ungdoms- eller videregående uddannelser – det er derfor en by med mange unge mennesker og tilbud, der er målrettet studerende. I Herning er naturen lige uden for døren, og der er etableret fine badestrande ved søerne kun en cykeltur væk fra universitetet. Når du skal starte på dit studie i Herning, skal du ikke bekymre dig om tag over hovedet, Herning Kommune har nemlig et stort udbud af studieboliger. Her kan du bo i topmoderne lejligheder/studieboliger på 1-2 værelser til en lav husleje, og flytter du mere end 30 km for at komme til dit studie i Herning, så kommer du forrest i køen. Der er mere end 20 barer, cafeer og gå-i-byen steder i Herning, samt kulturelle arrangementer hele året rundt – lige fra store koncerter med internationale navne i Boxen til mindre koncerter på det lokale spillested Fermaten.

Følg studielivet på Aarhus Universitet

- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.

Med tusindvis af billeder giver #yourniversity dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på. 

Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.

Karriere

I løbet af dit studie bliver du god til at se og skabe nye muligheder. Du formår at spotte kundens behov og derefter at opfylde det. Du lærer at designe og udarbejde nye produkter og markedsføre dem i overensstemmelse med virksomhedens strategi. 

Når du vælger en karriere som professionel forretningsudvikler med et stærkt teknisk fundament som ingeniør, åbner du samtidig en masse forskellige døre til en mangfoldighed af jobs. Det kan være specialist jobs, hvor du bruger din tekniske viden til at udvikle fremtidens produkter og serviceydelser inden for dit fagområde. F.eks. udvikler i en R&D-afdeling, salgskonsulent eller medarbejder i en rådgivende ingeniørvirksomhed.

Hovedparten af de jobs du vil kunne varetage er inden for det ledelsesmæssige område. Typisk starter du din karriere som projektleder, og avancerer videre til produktionsansvarlig, udviklingschef, CEO, CTO, innovationsleder eller f.eks. produktchef. En del færdige BDE’ere bliver selvstændige og leder af egen virksomhed – virksomheder som ofte startes op allerede under studiet.

Bliv civilingeniør

Når du har afsluttet dit BDE-studie, kan du vælge at læse videre f.eks. på kandidatuddannelsen til civilingeniør på Teknologibaseret Forretningsudvikling, som også udbydes i Herning.