Aarhus Universitets segl

KEMITEKNOLOGI

Bacheloruddannelse (civilingeniør)

Fakta om uddannelsen
Adgangskvotient (Kvote 1) 2024: Alle optaget
Undervisningssprog | Studiested: Aarhus  |  Studiestart: August / september
Optagelsesområdenummer: 22132

Introduktion

På bacheloruddannelsen i Kemiteknologi lærer du at forstå, hvordan verden er bygget op – helt ned til de mindste molekyler. Men du lærer også, hvordan du omsætter din viden om kemi og kemiske reaktioner til teknologi, der virker i stor skala.

Du får en stærk naturvidenskabelig grunduddannelse med matematik, fysik og kemi som fundament, og du lærer at arbejde med digitale værktøjer, simuleringer og ingeniørvidenskabelige metoder.

Kemiteknologi handler om at designe og styre de processer, som gør det muligt at bringe kemien ud af laboratoriet og ind i virkeligheden. På studiet kommer du derfor til at arbejde med at finde løsninger på konkrete problemer.

Det kan være med fokus på alt fra energilagring til nye materialer, vandrensning eller indeklima. Kemi spiller også en central rolle inden for sundhed. Du kan for eksempel arbejde med udvikling af medicin med færre bivirkninger eller undersøge, hvordan kemiske metoder kan bruges til at opdage eller helbrede sygdomme.

Du bliver trænet i at tænke som en ingeniør: Systematisk, helhedsorienteret og altid med blik for bæredygtighed og for de mennesker, der i sidste ende skal få glæde af teknologien.

På 5. og 6. semester kan du vælge valgfag, der giver dig mulighed for at tone din uddannelse med særlige fagområder og eventuelt specialisere dig i det, du brænder mest for.

Når du har taget din bachelor i Kemiteknologi, har du direkte adgang til kandidatuddannelsen i Kemi- og Bioteknologi, hvor du kan fordybe dig yderligere og blive civilingeniør.


Præsentation af uddannelsen og rundvisning

Gik du glip af vores åbent hus-arrangement, u-days, i februar 2025?

Så kan du se eller gense oplæg om uddannelsen lige her. Hør vores studenterstudievejledere fortælle alt om uddannelsens opbygning, forelæsningerne, ja, selve livet som studerende på AU - eller snup en virtuel rundvisning på campus lige her nedenfor. 

Det kan også være, at du har fået lyst til at deltage i et af vores andre arrangementer på AU?
Du kan se alle arrangementer lige her.


Hør oplæg om uddannelsen


Tag en virtuel rundtur

Adgangskrav

Alle ansøgere, både i kvote 1 og kvote 2, skal opfylde følgende adgangskrav til Kemiteknologi:

Adgangsgivende eksamen
Du skal have bestået en adgangsgivende eksamen.

Specifikke adgangskrav
Du skal have bestået følgende specifikke adgangskrav:

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Matematik A*

Og en af disse kombinationer:

  • Fysik B og Kemi B eller
  • Fysik B og Bioteknologi A eller
  • Geovidenskab A og Kemi B

Hvis du mangler et eller flere fagniveauer, har du mulighed for at supplere.

* Matematik er et vigtigt redskab på ingeniøruddannelserne. Vi anbefaler derfor, at du deltager i vores brush-up kursus i Matematik, hvor du får genopfrisket de vigtigste elementer fra faget. Læs om brush-up-kursus.

Karakterkrav på mindst 6,0 i kvote 1
Du skal have mindst 6,0 i gennemsnit i din adgangsgivende eksamen og mindst 6,0 i Matematik A, når du søger i kvote 1.
Hvis du ikke opfylder karakterkravene i kvote 1, skal du søge optagelse i kvote 2 senest 15. marts kl. 12. Ellers har du ikke mulighed for at blive optaget.


Hvis du skal søge i kvote 1

Når du søger i kvote 1, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav.

Du kan læse mere om kvote 1 her.


Hvis du skal søge i kvote 2

Når du søger i kvote 2, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav på nær karakterkravene på mindst 6,0. I kvote 2 vurderer vi din ansøgning ud fra to kriterier:

1. Dit gennemsnit af følgende særligt relevante kvote 2 fag:

  • Matematik A
  • Fysik B eller Geovidenskab A
  • Kemi B eller Bioteknologi A


2. Dine relevante kvalifikationer

Hvis du kan dokumentere, at du har relevante kvalifikationer, kan det indgå i den samlede vurdering af din kvote 2 ansøgning.  

Eksempler: Højskoleophold eller videregående uddannelse inden for det naturvidenskabelige eller sundhedsfaglige område, relevant erhvervserfaring inden for matematik og naturvidenskab.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine kvalifikationer er relevante, anbefaler vi altid, at du indsender dokumentation for dem.  

Du kan læse mere om kvote 2 og om, hvordan du dokumenterer dine relevante kvalifikationer her


Uddannelsens opbygning

Bacheloruddannelsen er en 3 årig uddannelse normeret til 180 ECTS point, som bestå af kurser inden for ingeniørvidenskab og naturvidenskab, projekter og valgfrie kurser.

Kursusrækkefølgen på uddannelsen finder du i studiediagrammet nedenfor. Beskrivelse af indholdet i de enkelte kurser finder du ved at klikke på et kursus i diagrammet.

I studieordningen kan du finde yderligere oplysninger om, hvad de enkelte fag indeholder, og hvilke krav der bliver stillet til dig som studerende – herunder eksamensformer og eksamenskrav. De første tre semestre på uddannelsen er samlæst med diplomingeniør i Kemiteknologi.


Undervisningssprog

Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.

Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.


Studieliv

Når du læser til ingeniør i Kemiteknologi, bliver du en del af et studiemiljø, hvor både faglighed og trivsel er i fokus. Du lærer bedst, når du har det godt – derfor er samarbejde, fællesskab og støtte fra både undervisere og medstuderende en central del af din uddannelse.

Du får din hverdag i og omkring Universitetsparken, hvor du allerede som studerende vil opleve en levende forskningskultur og adgang til moderne laboratorier.

Undervisningen består af forelæsninger, holdundervisning og eksperimentelle forsøg. Du vil have omkring 20 skemalagte timer om ugen, men dertil kommer forberedelse og hjemmearbejde som selvstudie eller i en arbejdsgruppe.

Allerede fra studiestart bliver du en del af en studiegruppe, som universitetet hjælper med at sammensætte, så du har nogen at sparre med – både fagligt og socialt. Det første studieår er tilrettelagt, så du får en god overgang til universitetslivet, og du bliver gradvist introduceret til studieteknikker, it-værktøjer og ingeniørfællesskabet på Aarhus Universitet.

En del af AU Engineering

Som ingeniørstuderende på Aarhus Universitet bliver du en del af AU Engineering – et stærkt fællesskab med omkring 4000 andre ingeniørstuderende i Danmarks bedste studieby.. Du finder et væld af sociale og faglige arrangementer samt studenterforeninger, der samler studerende både inden for og på tværs af uddannelser.

Vi tror på, at de bedste ingeniører ikke kun lærer af bøger, men også af hinanden. Vi lægger vægt på at skabe et åbent og inkluderende studiemiljø, hvor du ikke kun får en uddannelse, men også venner for livet og et fagligt netværk, der kan følge dig langt ud over studietiden.

Karriere


Med en bachelor i Kemiteknologi har du direkte adgang til kandidatuddannelsen i Kemi- og Bioteknologi, hvor du kan uddanne dig til civilingeniør. Når du er færdig, træder du ud på et arbejdsmarked med lav ledighed og et væld af karrieremuligheder – både i Danmark og internationalt.

Som civilingeniør i Kemi kan du arbejde i industrien, hvor du kan være med til at udvikle nye materialer, optimere produktionsmetoder eller sikre kvaliteten af kemiske produkter. Du kan også være med til at udvikle nye lægemidler, der gør behandlinger mere præcise og mindsker bivirkninger, eller arbejde med kemiske analyser, der kan bruges f.eks. til at diagnosticere sygdomme.

Hvis du interesserer dig for klima, miljø og bæredygtighed, kan du arbejde med grønne teknologier, hvor du kan være med til at udvikle nye batterityper, finde mere miljøvenlige brændstoffer eller forbedre rensningen af vand og luft. Du kan også bruge din kemiske viden til at skabe stærkere og mere genanvendelige materialer, der gør alt fra emballage til byggeindustrien mere bæredygtig.

Mange kemiingeniører arbejder i fødevare-, produktions-, energi- eller medicinalbranchen. De er ofte ansat i stillinger med titler som projektleder, specialist eller innovation manager. Andre bliver rådgivere i konsulentbranchen, og mange ender med at bliver ledere.

Hvis du brænder for at skabe ny viden, har du også mulighed for at forfølge en karriere som forsker – enten i en virksomhed eller på et universitet, hvor du kan være med til at skubbe grænserne for, hvad vi ved om kemi og dens anvendelser.

Ledighed og løn

Kemiingeniører er eftertragtede på arbejdsmarkedet, og ledigheden blandt civilingeniører i Kemi er meget lav.

Hvis du vil vide mere om løn- og beskæftigelsesforhold for ingeniører, så klik her.