Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

GLOBAL MANAGEMENT AND
MANUFACTURING (GMM)

Bacheloruddannelse

Fakta om uddannelsen
Adgangskvotient (Kvote 1) 2021: Alle optaget
Undervisningssprog | Studiested: Herning  |  Studiestart: August / september

Introduktion

NB: Det forventes at uddannelsen fra optagelsen 2022 udbydes på dansk.

Global Management and Manufacturing (GMM) i Herning har et globalt perspektiv på innovation, ledelse, forretningsprocesser samt udvikling og produktion af nye varer og service. I løbet af uddannelsen vil du have fokus på fire hovedområder: innovation, operations (produktions- og serviceprocesser), ledelse og international forretningsoptimering. 

GMM er en international uddannelse, som foregår på engelsk. Mange af dine medstuderende kommer fra andre lande, og du vil få en god kulturforståelse samt gode internationale samarbejdsevner. Meget af undervisningen foregår som projektarbejde i samarbejde med danske eller udenlandske virksomheder. Du kommer også omkring redskabsfag som matematik og statistik. 

Karrieremuligheder

Som diplomingeniør i GMM kan du arbejde med f.eks. innovation, ledelse, operations, logistik, sustainability og digitalisering. Du vil kunne arbejde på det danske eller internationale marked som eksempelvis fabrikschef, teknisk chef, logistikchef, projektleder eller i forskellige konsulentroller. Du kan også læse videre ved at tage en civilingeniøruddannelse som eksempelvis Teknologibaseret Forretningsudvikling (cand.polyt), der også findes i Herning. 

Visninger
Yunis Wirkus fortæller, hvorfor han valgte Global Mangement and Manufacturing
Visninger
Christian og Ilham fortæller om Global Management and Manufacturing

Unikt virksomhedssamarbejde

GMM-uddannelsen er baseret på et intensivt og unikt virksomhedssamarbejde, hvor studerende fra 2. til 7. semester er knyttet til en virksomhed – ikke nødvendigvis den samme igennem hele studieforløbet. Samarbejdet udvikler sig til en form for mentorforløb mellem den studerende og virksomheden. Det er de studerende selv, der opsøger og finder mentorvirksomhederne. Det er derfor de studerende, der selv vælger, hvilken virksomhed de ønsker at arbejde sammen med. Der er mange muligheder for at tilpasse samarbejdet med virksomheden, hvilket også kan foregå i udlandet. Der er nærmest uanede muligheder.

I det virksomhedsorienterede projektforløb vil du komme til at arbejde praktisk med den nyeste teori og viden omkring følgende forhold:

 • Projektarbejde på 1. semester inden for Operations og kvalitet i vores produktionslaboratorium
 • Projektarbejde på 2. semester inden for Operations- og kvalitetsledelse
 • Projektarbejde på 3. semester inden for Operations- og kvalitetsledelse – teknologi/ledelse/økonomi
 • Projektarbejde på 4. semester inden for Supply Chain Management, Purchasing og/eller produktudvikling
 • 5. semester er praktikperioden – 20 uger i en virksomhed
 • Praktik på 6. semester inden for enten Digital Business Strategy eller Innovation Management
 • Projektarbejde/bachelorprojekt på 7. semester inden for en selvvalgt problematik 


Tidligere studerende har blandt andet samarbejdet med store og mindre virksomheder såsom:

 • LEGO
 • Bang & Olufsen
 • Siemens Gamesa
 • Vestas
 • Grundfos
 • Arla
 • Bestseller
 • Regionshospitalerne
 • Retap ApS
 • Jysk Aluminiumsindustri
 • Insero
 • Gemina Termix

Adgangskrav

Optagelsesområdenummer

22965

For at søge denne uddannelse kræves:

En adgangsgivende eksamen eller et adgangskursus til Ingeniøruddannelserne

Samt følgende specifikke adgangskrav:

 • Engelsk B med et gennemsnit på mindst 3,0
 • Matematik B
 • Fysik B eller Geovidenskab A

Hvis du mangler et eller flere fagniveauer, kan du tage dem som gymnasial supplering eller som sommersupplering (betinget optagelse).

Adgangskravene skal være opfyldt og dokumenteret senest den 5. juli i ansøgningsåret, medmindre du søger om betinget optagelse.

Kvote 2

Ansøgere i kvote 2 skal ligesom ansøgere i kvote 1 opfylde kravene om en adgangsgivende eksamen eller et adgangskursus til Ingeniøruddannelserne og de ovennævnte specifikke adgangskrav.

Ansøgninger i kvote 2 vurderes konkret på baggrund af følgende:

 1. gennemsnit af særligt relevante fag (kvote 2 fag, se nedenfor) samt 
 2. andre relevante dokumenterede kvalifikationer.

Læs mere om Aarhus Universitets kvote 2-kriterier og om, hvordan du dokumenterer dine kvalifikationer her.  

Kvote 2 fag:

 • Engelsk B med et gennemsnit på mindst 3,0
 • Matematik B
 • Fysik B eller Geovidenskab A

Forventningsafstemmende samtale  

Bacheloruddannelsen i Global Management and Manufacturing tilbyder en forventningsafstemmende samtale til ansøgere, der søger om optag i kvote 2 – altså til ansøgere der søger om optag senest d. 15. marts kl.12.00 middag. Formålet med samtalen er at give ansøger et indblik i studiet og dets indhold samt at forventningsafstemme inden en eventuel studiestart. Ligeledes har denne – valgfrie – samtale til formål at give ansøger mulighed for at rejse diverse spørgsmål om studiet og studiestedet.

Samtalen forventes at blive afviklet i april eller maj og kan foregå via fysisk fremmøde på studiestedet eller via et online møde.

Bemærk, at den forventningsafstemmende samtale er valgfri og den har ingen indflydelse på chancerne for optag.

Uddannelsens opbygning

Uddannelsen er opbygget, så du kommer til at arbejde både teoretisk og praktisk hele vejen igennem din studietid. Hvert semester er opdelt i to forløb;– først et antal uger med teori på universitetet efterfulgt af et intensivt problembaseret læringsforløb (arbejde) i mentorvirksomhederne eller i vort produktionslaboratorium.

Fagene på GMM giver dig værktøjer til at forstå virksomhedens økonomiske forhold, hvordan man arbejder innovativt, hvordan man udvikler et nyt produkt, og hvordan man mest effektivt tilrettelægger en produktion. Dit teoretiske grundlag er derfor stærkt, når du samarbejder med din mentorvirksomhed, hvor du også får erfaring i at bruge teorien til at løse konkrete problemstillinger, som virksomheden står overfor. På 5. semester skal du i praktik hele semesteret, og på 7. semester har du mulighed for at skrive dit bachelorprojekt hos virksomheden. Det betyder, at du har opnået erhvervserfaring igennem din studietid, og at du kan skrive virksomhedspraktik og projektarbejde på dit cv, når du er færdiguddannet.

Studieordning

I studieordningen kan du finde yderligere information om, hvilke krav, der bliver stillet til dig som studerende og om, hvordan studiet er bygget op. Du kan også læse om eksamensformer og eksamenskrav.

Undervisningssprog

Uddannelsen er godkendt med engelsk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen.


Studieliv

Undervisningen på GMM foregår typisk som holdundervisning, men i enkelte fag kan du også komme til at følge større forelæsninger. På forelæsningerne gennemgår underviseren emnerne, mens du til holdtimerne forventes selv at komme mere på banen. Som forklaret tidligere, er semestrene på GMM opdelt i to dele. De første otte uger har du undervisning på campus, mens du de næste otte uger skal ud i din mentorvirksomhed og bruge teorien i praksis.

Nedenfor kan du se et eksempel på en typisk uge på uddannelsens første semester. Du får forholdsvist mange undervisningstimer på GMM til og med uge 43. Fra uge 44 og frem til afslutningen på første semester vil du skulle arbejde med de indlærte teorier til at løse praktiske opgaver i universitetets produktionslaboratorium. 

Mandag:

8-14: Operations and Quality Management

Tirsdag:

8-12: Matematik

12-14: Øvelser matematik

Onsdag:

8-11: Statistik

11-13: Øvelser statistik

13-15: Teambuilding

Torsdag:

8-14: Operations and Quality Management

Fredag

8-12: Teknisk tegning og tegningsforståelse

Det sociale studieliv på GMM

Uddannelserne på campus Herning ligger tæt samlet. Det giver mulighed for et rigt socialt liv på tværs af de forskellige studier. Du kan blandt andet deltage i: 

Student Activity Association (SAA)

SAA er en studenterforening på tværs af fagene i Herning. Foreningen arrangerer en masse forskellige tilbud til studerende.

GMM Association

GMM Association er en studenterforening for GMM-studerende. Foreningen står forskellige sociale arrangementer for studerende, ligesom den arbejder for at skabe et godt netværk mellem studerende og virksomheder. Læs mere om GMM Association.

Fredagsbar

Uddannelserne i Herning har en fælles fredagsbar, som er åben både torsdag og fredag eftermiddag. Her er der mulighed for at slappe af med et spil bordfodbold, andre spil, god musik og godt selskab efter en uges studier. 

Læs i udlandet

Da GMM er en international uddannelse, der koncentrerer sig om det globale marked, er det oplagt at studere et eller to semestre i udlandet; du kan sågar skrive dit bachelorprojekt på 7. semester i udlandet. Det betyder, at de sidste 1½ år af dit GMM-studie kan foregå i udlandet. Under et ophold i udlandet får du indblik i erhvervslivet i landet, som du besøger, og du udvikler dine sproglige evner og kulturelle forståelse. 

Studiebyen Herning

 

Herning er kendt for at huse store koncert- og sportsbegivenheder, men Herning er meget mere end det. I Herning er tæt på hver 5. indbygger studerende enten på ungdoms- eller videregående uddannelser – det er derfor en by med mange unge mennesker og tilbud, der er målrettet studerende. I Herning er naturen lige uden for døren, og der er etableret fine badestrande ved søerne kun en cykeltur væk fra universitetet. Når du skal starte på dit studie i Herning, skal du ikke bekymre dig om tag over hovedet, Herning Kommune har nemlig et stort udbud af studieboliger. Her kan du bo i topmoderne lejligheder/studieboliger på 1-2 værelser til en lav husleje, og flytter du mere end 30 km for at komme til dit studie i Herning, så kommer du forrest i køen. Der er mere end 20 barer, cafeer og gå-i-byen steder i Herning, samt kulturelle arrangementer hele året rundt – lige fra store koncerter med internationale navne i Boxen til mindre koncerter på det lokale spillested Fermaten.

Følg studielivet på Aarhus Universitet

- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.

Med tusindvis af billeder giver #yourniversity dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på. Vil du gerne følge studielivet i Herning, kan du finde billeder fra de studerende selv via #btechherning.

Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.

Karriere

Med en uddannelse i GMM får du forståelse for virksomhedens forretningsprocesser set i et globalt perspektiv. Du innoverer og effektiviserer virksomhedens forretningsprocesser som f.eks. produktion og kvalitet, og du bliver i stand til at vurdere, hvornår det eksempelvis giver mening for en virksomhed at automatisere eller outsource produktionen.

Mange færdiguddannede fra GMM får arbejde inden for ledelse som f.eks. projektleder, fabrikschef, logistikchef eller teknisk ansvarlig. Du kan også blive kvalitetsingeniør eller eksempelvis komme til at lede forskellige udviklingsprojekter i virksomheden. 

Bliv civilingeniør

Når du er uddannet i GMM har du mulighed for at fortsætte på uddannelsen som civilingeniør i Teknologibaseret Forretningsudvikling på Aarhus Universitet i Herning. Her lærer du at finde og vurdere de nyeste teknologier og implementere dem effektivt i virksomheden.