Bacheloruddannelse (civilingeniør)
Fakta om uddannelsen |
Vil du udvikle fremtidens energiformer og autonome køretøjer? Eller konstruere smarte og bæredygtige letvægtsmaterialer? På bacheloruddannelsen i Mekanik og Teknologi beskæftiger du dig med ting, der overfører kræfter eller energi: Robotter, køretøjer, turbiner, solceller og helt nye materialesammensætninger. Du lærer at designe og efterprøve mekaniske systemer, der kan hjælpe til med at sikre bæredygtig fremstilling af nye produkter og maskiner.
På uddannelsen giver universitetsforskere dig en solid faglig og teoretisk specialviden på absolut højeste niveau inden for disciplinerne fluid- og termodynamik, maskindynamik, strukturel mekanik og materialeteknologi. Koblet med en forsknings- og problembaseret undervisning sætter den dig i stand til selvstændigt at tackle udfordrende problemstillinger og udvikle fremtidens teknologiske løsninger på samfundsmæssige udfordringer. Du lærer ikke bare at udnytte den eksisterende teknologi, men du er i høj grad også med til skabe morgendagens viden og skubbe til grænserne for, hvad der er muligt.
Uddannelsen udgør de første 3 år af den 5-årige civilingeniøruddannelse i Mekanik og Teknologi (cand.polyt.).
Som civilingeniør i Mekanik og Teknologi kan du eksempelvis arbejde i så forskellige brancher som vindmølleindustrien, robotindustrien, materialeindustrien og medicinalindustrien, for du lærer metoder, der er anvendelige på mange felter. Du kan arbejde med produktion og udvikling i industrivirksomheder og rådgivende ingeniørvirksomheder, hvor du bruger dine strukturmekaniske, fluidmekaniske og materialemekaniske analyseevner. Du kan også fortsætte inden for forskningens verden og tage en ph.d.-uddannelse.
Alle ansøgere, både i kvote 1 og kvote 2, skal opfylde følgende adgangskrav til Mekanik og Teknologi:
Adgangsgivende eksamen
Du skal have bestået en adgangsgivende eksamen.
Specifikke adgangskrav
Du skal have bestået følgende specifikke adgangskrav:
Og en af disse kombinationer:
Hvis du mangler et eller flere fagniveauer, har du mulighed for at supplere.
* Matematik er et vigtigt redskab på ingeniøruddannelserne. Vi anbefaler derfor, at du deltager i vores brush-up kursus i Matematik, hvor du får genopfrisket de vigtigste elementer fra faget. Læs om brush-up-kursus.
Karakterkrav på mindst 6,0 i kvote 1
Du skal have mindst 6,0 i gennemsnit i din adgangsgivende eksamen og mindst 6,0 i Matematik A, når du søger i kvote 1.
Hvis du ikke opfylder karakterkravene i kvote 1, skal du søge optagelse i kvote 2 senest 15. marts kl. 12. Ellers har du ikke mulighed for at blive optaget.
Når du søger i kvote 1, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav.
Når du søger i kvote 2, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav på nær karakterkravene på mindst 6,0. I kvote 2 vurderer vi din ansøgning ud fra to kriterier:
1. Dit gennemsnit af følgende særligt relevante kvote 2 fag:
Og en af disse kombinationer:
2. Dine relevante kvalifikationer
Hvis du kan dokumentere, at du har relevante kvalifikationer, kan det indgå i den samlede vurdering af din kvote 2 ansøgning.
Eksempler: Svendebrev som mekaniker eller smed, videregående uddannelse inden for automatisering eller naturvidenskab.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine kvalifikationer er relevante, anbefaler vi altid, at du indsender dokumentation for dem.
Du kan læse mere om kvote 2 og om, hvordan du dokumenterer dine relevante kvalifikationer her.
Bacheloruddannelsen er en 3 årig uddannelse normeret til 180 ECTS point, som bestå af kurser inden for ingeniørvidenskab og naturvidenskab, projekter og valgfrie kurser.
Kursusrækkefølgen på uddannelsen finder du i studiediagrammet nedenfor. Beskrivelse af indholdet i de enkelte kurser finder du ved at klikke på et kursus i diagrammet.
I studieordningen kan du finde yderligere oplysninger om, hvad de enkelte fag indeholder, og hvilke krav der bliver stillet til dig som studerende – herunder eksamensformer og eksamenskrav.
Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.
Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.
I studieordningen kan du finde yderligere oplysninger om, hvad de enkelte fag indeholder. Du kan også se studiets opbygning, og hvilke krav der bliver stillet til dig som studerende – herunder eksamensformer og eksamenskrav.
Hverdagen er præget af forelæsninger, projektarbejde, holdundervisning, laboratoriearbejde og opgaveløsninger samt masser af socialt samvær med dine medstuderende. I vil sammen afholde sociale arrangementer og fester, og I kommer til at arbejde tæt sammen i projektgrupper, hvor I vil skabe tætte forhold både fagligt og socialt.
Undervisningen er forskningsbaseret og giver dig derfor allerede fra starten adgang til den nyeste viden og teknologi inden for dit felt. Samtidig kommer du derfor også til at deltage i videnskabeligt projektarbejde sammen med universitetets topforskere inden for området, som samtidig er dine undervisere og vejledere.
AU Engineering er et fællesskab med cirka 3000 studerende med nogle velfungerende og aktive studenterforeninger. Du har derfor rig mulighed for at engagere dig både fagligt og socialt med dine medstuderende.
Måske får du mod på at melde dig ind i universitetets studenterafdeling af organisationen Ingeniører Uden Grænser, som står bag en række forskellige humanitære indsatser i verdens katastrofeområder. Du kan også vælge at være aktiv i Ungdommens Naturvidenskabelige Forening (UNF), der arrangerer foredrag, sommerlejre og meget andet.
Som ingeniørstuderende ved Aarhus Universitet har du gode muligheder for at få international erfaring i løbet af din uddannelse. Det kan være i form af et semester på et universitet i udlandet, men det kan også være i form af projektsamarbejde med en international virksomhed. AU Engineering har mere end 100 samarbejdsaftaler med universiteter og ingeniørhøjskoler i udlandet.
Diagrammet viser fordelingen mellem de fem hyppigste arbejdsopgaver for kandidatuddannede i en tilsvarende uddannelse 1-2 år efter færdiggørelsen af deres uddannelse. Tallene baserer sig på spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Ministeriet for Forskning og Uddannelse og Aarhus Universitet i 2020.
Som civilingeniør i Mekanik kan du eksempelvis arbejde i så forskellige brancher som vindmølleindustrien, robotindustrien, materialeindustrien og medicinalindustrien, for du lærer metoder, der er anvendelige på mange felter. Du kan arbejde med produktion og udvikling i industrivirksomheder og rådgivende ingeniørvirksomheder, hvor du bruger dine strukturmekaniske, fluidmekaniske og materialemekaniske analyseevner. Du kan også fortsætte inden for forskningens verden og tage en ph.d.-uddannelse.