Aarhus Universitets segl

MEKANIK OG TEKNOLOGI

Bacheloruddannelse (civilingeniør)

Fakta om uddannelsen
Adgangskvotient (Kvote 1) 2024: 8 (Standby: Alle optaget)
Undervisningssprog | Studiested: Aarhus  |  Studiestart: August/september
Optagelsesområdenummer: 22138

Introduktion

Interesserer du dig for moderne produktudvikling, konstruktion og produktion? Eller for bæredygtig energi, robotteknologi eller smarte materialer?

Vil du gerne bruge din viden om fysik og matematik til at løse konkrete problemer for mennesker, samfund og virksomheder?

Når du studerer Mekanik og Teknologi får du en ingeniørvidenskabelig forståelse for, hvordan man bruger naturvidenskab til at udvikle nye teknologiske løsninger og mekaniske opfindelser. Det kan være alt fra for eksempel kunstige hjerteklapper og knogleimplantater til vindmøllevinger, racerbiler og intelligente robotter.

På studiet bliver du trænet i at bruge computerprogrammer og kunstig intelligens, så du som færdiguddannet ingeniør kan arbejde med både avanceret databehandling og modellering. Du lærer også at drive innovationsprojekter og integrere et gennemgående fokus på bæredygtighed i dit ingeniørarbejde.

Din grundlæggende viden fra studiets første semestre kan du aktivere på mange forskellige måder, og bacheloruddannelsen i Mekanik og Teknologi på Aarhus Universitet fungerer som en indgang til et mekanikkens verden, hvor du i meget høj grad selv kan sammensætte din uddannelse efter interesser.

Specialiseringer

Bacheloruddannelsen i Mekanik og Teknologi udgør de første 3 år af den 5-årige civilingeniøruddannelse i Mekanik og Teknologi (cand.polyt.):

I de første to år på bacheloruddannelsen følger du en række grundkurser, hvor du opnår en teoretisk kernefaglighed. Derefter bruger du tre år på at specialisere dig gennem valgkurser og projektarbejde. Den samlede civilingeniøruddannelse består af 60 procent valgkurser og projekter, hvilket giver dig mulighed skræddersy dit eget unikke studieprogram.

Til inspiration kan du for eksempel vælge at følge en af de fire specialiseringer på Mekanik og Teknologi, der er beskrevet herunder. 

Eller du kan frit udvikle din egen unikke specialisering ved at kombinere de kurser, du synes, er mest interessante. Måske interesserer du dig for biomekanik og vil gerne udvikle ny teknologi til forebyggelse og behandling af sygdomme. Måske ønsker du at dygtiggøre dig inden for klimateknologi med fokus på den grønne omstilling. Eller måske har du en drøm om at arbejde med mekatronik, industriproduktion, flydesign eller avancerede robotter.

Det er også muligt at få godkendt kurser fra andre uddannelser på Aarhus Universitet.

Studerende på Mekanik og Teknologi fra Aarhus Universitet ender med at have meget forskellige ingeniørprofiler. Fælles for dem er, at de kan tænke kritisk, arbejde sammen og løse problemer med en meget høj grad originalitet og kreativitet.

Til inspiration kan du for eksempel vælge at følge en af disse fire specialiseringer på Mekanik og Teknologi:

  • Fluidmekanik og bæredygtig energiteknologi
  • Dynamik, mekatronik og robotteknologi
  • Produktudvikling, konstruktion og fremstillingsteknologi
  • Faststofmekanik og materialeteknologi

Læs mere under punktet "uddannelsens opbygning"


U-days 2025 - åbent hus i februar

Vi glæder os til at se dig til u-days 2025 den 20., 21. og 22. februar. Til u-days kan du både møde os på campus på Aarhus Universitet og online. Forbered dig inden og få mest ud af dagene - eller gå direkte til programmet for uddannelsen.



Adgangskrav

Alle ansøgere, både i kvote 1 og kvote 2, skal opfylde følgende adgangskrav til Mekanik og Teknologi:

Adgangsgivende eksamen
Du skal have bestået en adgangsgivende eksamen.

Specifikke adgangskrav
Du skal have bestået følgende specifikke adgangskrav:

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Matematik A*

Og en af disse kombinationer:

  • Fysik B og Kemi C eller
  • Fysik B og Bioteknologi A eller
  • Geovidenskab A og Kemi C

Hvis du mangler et eller flere fagniveauer, har du mulighed for at supplere.

* Matematik er et vigtigt redskab på ingeniøruddannelserne. Vi anbefaler derfor, at du deltager i vores brush-up kursus i Matematik, hvor du får genopfrisket de vigtigste elementer fra faget. Læs om brush-up-kursus.

Karakterkrav på mindst 6,0 i kvote 1
Du skal have mindst 6,0 i gennemsnit i din adgangsgivende eksamen og mindst 6,0 i Matematik A, når du søger i kvote 1.
Hvis du ikke opfylder karakterkravene i kvote 1, skal du søge optagelse i kvote 2 senest 15. marts kl. 12. Ellers har du ikke mulighed for at blive optaget.


Hvis du skal søge i kvote 1

Når du søger i kvote 1, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav.

Du kan læse mere om kvote 1 her.


Hvis du skal søge i kvote 2

Når du søger i kvote 2, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav på nær karakterkravene på mindst 6,0. I kvote 2 vurderer vi din ansøgning ud fra to kriterier:

1. Dit gennemsnit af følgende særligt relevante kvote 2 fag:

  • Matematik A

Og en af disse kombinationer:  

  • Fysik B og Kemi C eller
  • Fysik B og Bioteknologi A eller
  • Geovidenskab A og Kemi C


2. Dine relevante kvalifikationer

Hvis du kan dokumentere, at du har relevante kvalifikationer, kan det indgå i den samlede vurdering af din kvote 2 ansøgning.  

Eksempler: Svendebrev som mekaniker eller smed, videregående uddannelse inden for automatisering eller naturvidenskab.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine kvalifikationer er relevante, anbefaler vi altid, at du indsender dokumentation for dem.  

Du kan læse mere om kvote 2 og om, hvordan du dokumenterer dine relevante kvalifikationer her


Uddannelsens opbygning

Følgende specialiseringer er mulige fra sommer 2025.
Se forslag til studieprogrammer her:


Specialisering: Fluidmekanik og bæredygtig energiteknologi

Er du interesseret i, hvordan fremtidens teknologier inden for flow og bæredygtige energiløsninger formes? I dette forslag til studiediagram er der lagt vægt på forståelse og modellering af strømninger i både væsker og gasser, som har betydning for alt fra vindmøller til moderne energisystemer. Du lærer at bruge avancerede værktøjer som Computational Fluid Dynamics (CFD) til at analysere og optimere aerodynamik og bæredygtige energikonverteringsprocesser. Derudover får du indsigt i teknologier som CO2-opsamling, luftstrømsoptimering og energitransport. Med denne viden kan du bidrage til løsninger inden for vindenergi, bæredygtig procesoptimering, energitransport og teknologier anvendt i fx grøn omstilling og industrielle systemer.


Specialisering: Dynamik, mekatronik og robotteknologi

Vil du være med til at skabe fremtidens teknologier i bevægelse? I dette forslag til studiediagram er der lagt vægt på design og udvikling af dynamiske systemer, hvor mekanik, elektronik og software mødes i studiet af styring og bevægelse. Du lærer at arbejde med bevægelsessimulering, modellering af mekanismer og robotteknologi samt at designe styresystemer til komplekse bevægelsesmønstre. Derudover arbejder du med praktiske projekter, hvor du tester og optimerer løsninger, der bruges i alt fra automatiserede produktionslinjer til bæredygtige industrielle systemer og robotter til præcisionsopgaver.


Specialisering: Produktudvikling, konstruktion og fremstillingsteknologi

Vil du skabe fremtidens produkter og løsninger? Med dette forslag til et studiediagram arbejder du med hele produktudviklingsprocessen – fra idé til færdig prototype. Du lærer om avanceret design, konstruktion og fremstillingsmetoder med brug af Finite Element Metoden (FEM), 3D-print og bæredygtige produktionsstrategier. Derudover får du indblik i materialevalg, produktoptimering og testmetoder, hvor du arbejder med prototyper, analyser og iterativ udvikling. Gennem praktiske projekter får du erfaring med samarbejde om komplekse produkter og produktionsprocesser, hvilket giver dig kompetencer til innovativt produktdesign og optimering af fremstillingsprocesser i moderne produktionsmiljøer.


Specialisering: Faststofmekanik og materialeteknologi

Er du nysgerrig på, hvordan stærke og lette materialer skaber innovative løsninger? Med dette forslag til studiediagram lærer du at analysere og designe materialer til alt fra avancerede strukturer og energieffektive systemer til mekaniske komponenter, der bruges i krævende miljøer. Du arbejder med avancerede beregningsmetoder som Finite Element Metode (FEM) og dynamiske simulationsmodeller til at forudsige kompleks materialeopførsel under forskellige belastninger. Derudover får du indblik i kompositmaterialer, metallegeringer og nye materialeteknologier såsom mekaniske metamaterialer. Gennem praktiske projekter får du erfaring med test og optimering af komponenter til anvendelser inden for produktteknologi.


Undervisningssprog

Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.

Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.


Studieliv

Hverdagen på Mekanik og Teknologi

Som studerende på Mekanik og Teknologi vil din hverdag være præget af forelæsninger, holdundervisning og eksperimentelt arbejde. Du kommer også til at lave en del projektarbejde i grupper – ofte i samarbejde med virksomheder, og du vil blive undervist af aktive forskere.

Du bliver en del af AU Engineering, som er kendt for et stærkt fællesskab med cirka 4.000 andre ingeniørstuderende på Aarhus Universitet. Her har rig mulighed for at engagere dig både fagligt og socialt.

Og så bliver du en del byen Aarhus, som tilbyder en fantastisk ramme om studielivet.

Internationale muligheder

Som ingeniørstuderende ved Aarhus Universitet har du gode muligheder for at få international erfaring i løbet af din uddannelse. På civilingeniøruddannelsen i Mekanik og Teknologi vil det typisk være på dit 5, 7, 8 eller 9. semester. Det kan være i form af et semester på et universitet i udlandet, men det kan også være i form af projektsamarbejde med en international virksomhed eller gennem organisationen Ingeniører Uden Grænser, som står bag en række forskellige humanitære indsatser i verdens katastrofeområder.

AU Engineering har mere end 100 samarbejdsaftaler med universiteter og ingeniørhøjskoler i udlandet, og vi hjælper dig både med det praktiske og med at finde et godt match.


Følg AU Engineering på Instagram

Karriere


Arbejdsopgaver som kandidatuddannet

Diagrammet viser fordelingen mellem de fem hyppigste arbejdsopgaver for kandidatuddannede i en tilsvarende uddannelse 1-2 år efter færdiggørelsen af deres uddannelse. Tallene baserer sig på spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Ministeriet for Forskning og Uddannelse og Aarhus Universitet i 2020.


Civilingeniøruddannelsen i Mekanik og Teknologi på Aarhus Universitet er skabt i et tæt samarbejde mellem nogle af verdens dygtigste forskere samt danske og internationale virksomheder. Det betyder, at det, du lærer, afspejler både den nyeste ingeniørvidenskab, erhvervslivets innovationsudfordringer og tager udgangspunkt i virkelige problemstillinger.

På den måde får du en meget konkurrencedygtig kompetenceprofil, og som færdiguddannet civilingeniør vil du være i høj kurs på arbejdsmarkedet i stort set alle brancher.

Mange civilingeniører i Mekanik og Teknologi vælger at takke ja til det første job i vind-, robot-, materiale- eller medicoindustrien. Nogle bliver ansat i produktionsvirksomheder eller på hospitaler, og det er også muligt at gå forskningsvejen på et universitet med en ph.d.-uddannelse.

En stor del af uddannelsens dimittender bliver ansat i specialistfunktioner i virksomheder. Mange arbejder desuden med ledelse.

Kort sagt giver en uddannelse i Mekanik og Teknologi en meget alsidig ingeniørprofil, og den vil åbne mange døre for dig i dit fremtidige arbejdsliv.