Aarhus Universitets segl

Emil hjælper landbruget og naturen i sit drømmejob

En grundinteresse for biologi og et element af tilfældighed var skyld i, at Emil Skole Læsøe endte med en uddannelse i Agrobiologi med speciale i plante- og miljøvidenskab. Det viste sig hurtigt at være det helt rigtige studie og den direkte vej til et drømmejob fyldt med innovation, frihed og meningsfulde projekter.



”Den ene dag har jeg gummistøvlerne på og er med til at åbne en landmands øjne for, at han skal gøre noget for naturen og biodiversiteten, den næste dag sidder jeg foran computeren eller er ude at sparre med virksomheder og kommuner. På den måde er mit arbejde meget, meget alsidigt, og det er fedt ikke altid at vide, hvad den kommende uge byder på,” siger Emil Skole Læsøe, der er konsulent i Naturteamet i afdelingen for Planter & Miljø hos SEGES Innovation.

Vejen til det, Emil selv betegner som et drømmejob, var imidlertid ikke helt åbenlys, da han var færdig med gymnasiet:

”Efter gymnasiet var jeg vidt omkring for at finde ud af, hvad jeg skulle. Jeg overvejede både kunstakademiet, Forsvaret og at tage ud at sejle, men min kæreste var lige flyttet til Aarhus, så der ville jeg også gerne være".

Blæst bagover af universitetet

”Min far er skovløber i Naturstyrelsen, og han har altid taget mig med ud i naturen og delt sin interesse for artsnavne, svampe og naturpolitik. Derfor har jeg også altid været interesseret i biologi, men der havde jeg ikke snittet til at komme ind. Da jeg faldt over Agrobiologi på bachelor.au.dk, valgte jeg at give det en chance, og meget hurtigt blev jeg virkelig fanget af faget", fortæller Emil.

Artiklen fortsætter under billedet.


Emil kommer ikke fra landet, og han er den første akademiker i sin familie. Alligevel har det været meget meningsfuldt for ham at gå på universitetet og på Agrobiologi fordybe sig i landbrug og fødevareproduktion.

”Jeg var helt blown away over at få lov til at gå på universitetet. Jeg var vild med den videnskabelige tilgang, nysgerrigheden og muligheden for hele tiden at dykke dybere ned i tingene. Og så var det skønt at være omgivet af en masse nørder og have en masse gode diskussioner om nogle af de store dilemmaer i forhold til produktion og grøn omstilling. I det hele taget syntes jeg, at det var rasende spændende at få lov til at være med til at finde løsningerne på de dilemmaer, vi står overfor netop nu.”

Drømmejobbet kom hurtigt i hus

I foråret 2023 – mindre end et år efter, at han havde afsluttet sin uddannelse – landede Emil drømmejobbet i Naturteamet hos SEGES Innovation. SEGES var en af de virksomheder, de studerende blev præsenteret for undervejs på studiet i Agrobiologi, og lige siden har Emil tænkt, at det kunne være et spændende sted at arbejde.

”Det fede ved SEGES er, at man får lov til at være en nørd, samtidig med at man får lov til at være innovativ. Jeg sidder i et team, hvor vi selv definerer vores opgaver og søger midler til de projekter, vi synes er spændende, og den frihed sætter jeg virkelig pris på”, siger Emil og fortsætter:

”I mit job er jeg med til at implementere den nyeste viden fra universiteterne. Vi samarbejder med forskerne, og samtidig har vi en åben dør ud til landbruget og til de udfordringer, jeg allerede i starten af min uddannelse brændte for at løse. Og så er SEGES en meget attraktiv arbejdsplads med mange unge mennesker og et fedt fællesskab.”

Artiklen fortsætter under billedet


Emil hjælper landmænd til at gøre noget godt for naturen. Lige nu sidder Emil sammen og hans kolleger sammen med Aarhus Universitet og udvikler en digital platform, der skal gøre det muligt for landmændene at dokumentere og visualisere, når de gør noget godt for naturen på deres ejendom. Og mens landmændene får lettere ved både at planlægge og dokumentere deres indsatser, vinder naturen ved større kvalitet i indsatserne.

”Platformen er et godt eksempel på et større projekt, der fylder meget for os lige nu. Den er også et godt eksempel på, hvordan jeg med mit arbejde oplever, at jeg på en meget konkret måde er med til at gøre en reel forskel i erhvervet,” siger Emil.

Selv synes Emil, at det er lidt vildt, at han har fået drømmejobbet så kort tid efter, at han blev færdig med sit studie. For ham betyder det så til gengæld, at der ikke altid er en tydelig skillelinje mellem arbejde og fritid.

Artiklen fortsætter under billedet


”Jeg er landet lige der, hvor jeg drømte om, da jeg var studerende. Hvis jeg for eksempel har noget arbejde ved Simested Å, som er et fantastisk naturområde, så føler jeg mig virkelig privilegeret over at gå rundt derude og få løn for at kigge på noget, jeg måske alligevel var taget ud for at kigge på i min fritid. Jeg prøver så at lave noget andet i weekenden, for jeg har jo også brug for at holde fri, men det kan godt være svært ikke at tage arbejdet med hjem, når det er så spændende.”

Agrobiologi eller Plante- og fødevarevidenskab?

Uddannelsen i Agrobiologi, der optog de sidste studerende i 2023, er en biovidenskabelig grunduddannelse, hvor de studerende har kunnet specialisere sig i enten husdyrvidenskab, plante- og miljøvidenskab eller fødevarevidenskab.

Agrobiologi bliver fra optaget 2024 erstattet af de to nye uddannelser i Plante- og fødevarevidenskab og Dyrevidenskab, der åbner på AU Viborg – Danmarks grønne campus.