Bacheloruddannelse
Fakta om uddannelsen Adgangskvotient (Kvote 1) 2024: Alle optaget Undervisningssprog | Studiested: Aarhus | Studiestart: Uge 35 Optagelsesområdenummer: 22285 |
Kvote 1 karakterkrav på 6,0
Du skal have mindst 6,0 i eksamensgennemsnit, for at blive optaget i kvote 1. Opfylder du ikke karakterkravet på mindst 6,0, kan du søge optagelse i kvote 2 senest den 15. marts kl. 12.
Drømmer du om at forstå, hvad der sker i Kina, og hvordan landet forholder sig til resten af verden? Så er Kinastudier måske lige noget for dig!
På vores bacheloruddannelse får du redskaberne til at analysere og diskutere Kinas samfund, historie og kultur. Du vil dykke ned i emner som kinesisk politik, medier, urbanisering, popkultur, køn, etniske minoriteter, klima og teknologi. Der er også masser af plads til at udforske emner, der interesserer dig mest. Du vil blive præsenteret for både humanistiske og samfundsvidenskabelige teorier samt videnskabelige metoder og digitale værktøjer.
Kendskab til kinesisk sprog er selvfølgelig afgørende. Derfor omfatter uddannelsen også undervisning i at tale, læse og skrive standardkinesisk (mandarin), så du kan læse kinesiske tekster og føre samtaler om dagligdagsemner. Sprogundervisningen varetages ofte af kinesiske undervisere.
Allerede fra starten af uddannelsen får du mulighed for at arbejde med forskellige typer af kinesiske materialer som nyheder, sociale medier, politiske taler og dokumenter, dokumentarfilm, tv-serier og romaner. Du vil lære at bruge diverse digitale værktøjer, der hjælper dig med at analysere og forstå disse materialer.
Gennem uddannelsen i Kinastudier vil du få en dybdegående forståelse af Kina og det kinesiske sprog. Det vil åbne en helt ny verden for dig, som du kan forholde dig kritisk og kvalificeret til.
Lyder det spændende? Så er Kinastudier måske din næste store udfordring!
Undervisningen på 4. semester er udlagt til Peking Universitet (PKU) i Beijing. Det betyder, at alle studerende modtager undervisning i Kina, med mindre særlige forhold gør sig gældende. Opholdet giver dig mulighed for at forbedre dit sproglige niveau og interkulturelle færdigheder, og du får et førstehåndsindblik i moderne kinesisk storbyliv. Se videoen nedenfor om opholdet i Kina lavet af studerende i Kina, foråret 2023.
Med bacheloruddannelsen i Kinastudier er det oplagt at læse videre på kandidatuddannelsen i Globale områdestudier, Europastudier eller Internationale Studier. Uddannelserne vil gøre dig i stand til at udnytte din områdeekspertviden om Kina og din sproglige kunnen i en kompleks verden. De kan give dig jobmuligheder i virksomheder, organisationer og institutioner, hvor du kan arbejde inden for områder som kommunikation, HR, salg, projektledelse, politik, efterretningstjenester eller fungere som brobygger mellem forskellige kulturer. Du kan også vælge b-linjen i Globale områdestudier, som giver dig jobmuligheder som underviser i kinesisk sprog på ungdomsuddannelser eller på universitetet.
Alle ansøgere, både i kvote 1 og kvote 2, skal opfylde følgende adgangskrav til Kinastudier:
Adgangsgivende eksamen
Du skal have bestået en adgangsgivende eksamen.
Specifikke adgangskrav
Du skal have bestået følgende specifikke adgangskrav:
Har du ikke bestået Kinesisk A, skal du følge propædeutisk undervisning på uddannelsen. Det er derfor ikke en forudsætning, at du har haft Kinesisk A, før du starter på uddannelsen.
Hvis du mangler et eller flere fagniveauer, har du mulighed for at supplere.
Karakterkrav på mindst 6,0 i kvote 1
Du skal have mindst 6,0 i gennemsnit i din adgangsgivende eksamen, når du søger i kvote 1.
Hvis du ikke opfylder karakterkravet i kvote 1, skal du søge optagelse i kvote 2 senest 15. marts kl. 12. Ellers har du ikke mulighed for at blive optaget.
Når du søger i kvote 1, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav.
Når du søger i kvote 2, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav på nær karakterkravet på mindst 6,0. I kvote 2 vurderer vi din ansøgning ud fra to kriterier:
1. Dit gennemsnit af følgende særligt relevante kvote 2 fag:
2. Dine relevante kvalifikationer
Hvis du kan dokumentere, at du har relevante kvalifikationer, kan det indgå i den samlede vurdering af din kvote 2 ansøgning.
Eksempler: Udvekslingsophold eller erhvervserfaring i Kina eller kinesisk virksomhed, højskoleophold eller videregående uddannelse med fokus på sprog eller kultur.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine kvalifikationer er relevante, anbefaler vi altid, at du indsender dokumentation for dem.
Du kan læse mere om kvote 2 og om, hvordan du dokumenterer dine relevante kvalifikationer her.
Fagene på bacheloruddannelsen i Kinastudier fokuserer på to centrale områder. Først og fremmest får du grundlæggende viden om Kina og redskaber til at analysere mange forskellige emneområder og tekster i bred forstand relateret til Kinas samfund, historie og kultur. Dernæst får du grundlæggende færdigheder i standard kinesisk. Du lærer at tale, lytte, læse og skrive kinesisk, og du får kendskab til at oversætte.
I studieordningen kan du finde yderligere information om, hvad de enkelte fag indeholder, hvordan studiet er bygget op, og hvilke krav der bliver stillet til dig som studerende. Du kan også læse om eksamensformer og eksamenskrav.
Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.
Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.
Nedenfor finder du et diagram over studiets opbygning. Du kan klikke på de enkelte fag i studiediagrammet og læse deres fagbeskrivelse.
Undervisningen på bacheloruddannelsen i Kinastudier foregår som holdundervisning, forelæsninger og øvelsestimer. I holdundervisningen og til forelæsningerne præsenterer underviserne dig for emner relateret til kinesisk sprog eller til Kina. Herefter arbejder du i din studiegruppe med stoffet, øver det kinesiske sprog, diskuterer stoffet, sparrer med hinanden, forbereder mundtlige oplæg og bidrag til diskussioner. Du får mulighed for stille spørgsmål til stoffet og få feedback på skriftlige opgaver, som afleveres i løbet af semestret.
Du bliver medlem af en studiegruppe fra den første dag på studiet, og der tilbydes hjælp til at få grupperne til at fungere optimalt. Eksamenerne er dog næsten alle individuelle, så du kommer til at arbejde både med dine medstuderende og for dig selv.
Nedenfor kan du se et eksempel på en typisk uge på 1. semester på bacheloruddannelsen i Kinastudier. Du skal regne med en arbejdsindsats, der svarer til et fuldtidsarbejde svarende til 37-40 timer om ugen, selvom du ikke nødvendigvis har fuld undervisning hver eneste dag.
Mandag:
9-11 Begyndersprog 1 - Grammatik og øvelser
11-13 Begyndersprog 1 - Skriftlig kinesisk med tegnøvelser
13-16 Forberedelse i studiegruppen
17-18 Læse nyheder om Kina
Tirsdag:
8-13 Begyndersprog 1 - Grammatik og øvelser
14-17 Forberedelse i studiegruppe
Onsdag:
8-9 Individuel forberedelse
9-12 Holdundervisning i Kina NU (samfund, kultur og politik)
12-16 Forberedelse i studiegruppe
17-18 Se nyheder om Kina
Torsdag:
9-12 Individuel forberedelse
12-14 Begyndersprog 1 - Konversation
14-16 Forberedelse i studiegruppe
16-17 Fagudvalgsmøde
Fredag:
9-11 Grammatiske opgaver
11-15 Projektarbejde i studiegruppe
15-18 Globarl
Bliv endnu klogere på Kinastudier i videoen nedenfor:
Livet på bacheloruddannelsen i Kinastudier er andet end bøger og kinesiske tegn. Du kan også deltage i nogle af de mange faglige og sociale arrangementer, der findes på studiet. Du kan blandt andet være med i:
På bacheloruddannelsen i Kinastudier er det oplagt at rejse til Kina, og derfor foregår 4. semester af uddannelsen på Peking Universitet. Dit semester i Kina giver dig mulighed for at forbedre dine sproglige færdigheder og selv opleve det kinesiske samfund og kultur. Hvis ét semester i udlandet ikke er nok, har du også mulighed for selv at tilrettelægge summeruniversityophold eller endnu et udlandsophold på sidste år af din bacheloruddannelse. Klik dig videre til mere inspiration og vejledning og rejs UD!
Din studiestart begynder i uge 35 med en introduktionsuge. I løbet af introduktionsugen vil du blandt andet få en introduktion til IT-systemer, uddannelsens eksamensformer, opbygning og muligheder samt møde dine undervisere. Du kan læse mere om studiestarten og introduktionsugen her. På siden finder du også tips og gode råd til at være ny studerende på Aarhus Universitet. I start/midt august kan du forvente at modtage et brev i e-Boks med oplysninger om din studiestart, så hold øje med din e-Boks.
Aarhus er særligt kendt for, at der er strande og skov en kort cykeltur væk samt kulturelle arrangementer, der finder sted hele året rundt. I Aarhus er tæt på hver 5. indbygger studerende – det er derfor en by med mange unge mennesker og tilbud, der er målrettet studerende. Når du skal starte på studie i Aarhus, behøver du ikke bekymre dig om at stå uden tag over hovedet. Der er nemlig boliggaranti for de nye studerende. Garantien gælder for alle nyoptagne på en uddannelse i Aarhus med start i efterårssemesteret og det betyder, at du får lov til at rykke frem i køen og få tilbudt en kollegie- eller ungdomsbolig inden eller kort tid efter din studiestart. Læs meget mere om Studiebyen Aarhus’ mange tilbud.
- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.
Følg Kinastudier på instagram @kinastudierau og se også de tusindvis af billeder fra #yourniversity. Begge giver dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på.
Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.
Som færdiguddannet bachelor i Kinastudier afhænger dine jobmuligheder af dine valg og interesser under studiet, samt hvilket tilvalg og eventuel kandidatuddannelse, du vælger.
Med bacheloruddannelsen i Kinastudier lærer du at kommunikere mundtligt og skriftligt på standardkinesisk. Dit kendskab til Kinas kultur, historie og samfund gør dig i stand til at analysere samfundsmæssige og interkulturelle problematikker i relation til Kina. Du bliver god til at undersøge en problemstilling i relation til Kina, formidle dine resultater videre og komme med løsningsforslag.
De seneste fire års kandidater arbejder typisk i gymnasieskolen, i danske eller kinesiske virksomheder inden for marketing, salg og eksport eller som interkulturel konsulent, tolk eller oversætter. Såfremt du ønsker at kvalificere dig til at arbejde som underviser i kinesisk sprog, kan du vælge b-linjen i Globale områdestudier.
På bacheloruddannelsen i Kinastudier skal du på dit tredje år vælge et tilvalgsfag. Tilvalg er et selvstændigt studieforløb, der giver dig mulighed for at tone din profil ved at supplere og kvalificere din faglighed med et andet fag.
Andre studerende på Kinastudier har eksempelvis tidligere valgt:
Mange, der har læst bacheloruddannelsen i Kinastudier, vælger også at tage en kandidatuddannelse. Nogle kandidatuddannelser kræver særlige tilvalg, og du kan blandt andet vælge: