Bacheloruddannelse
Fakta om uddannelsen Adgangskvotient (Kvote 1) 2024: 7 (Standby: Alle optaget) Undervisningssprog | Studiested: Aarhus | Studiestart: Uge 35 Optagelsesområdenummer: 22380 |
Interesser du dig for samspillet mellem mennesker, kultur og teknologi? Drømmer du om at designe fremtidens digitale teknologier? Og bliver du nysgerrig, når du støder på ord som interaktionsdesign, æstetisk programmering, brugeroplevelser og digital kultur? Så er Digital design en uddannelse for dig.
Vores hverdag er fuld af digitale teknologier, som vi bruger i alverdens sammenhænge og på alle tidspunkter af døgnet. Alligevel er det få, der tænker over, hvor meget designarbejde, der ligger bag den scan-selv-app, de bruger til indkøb, eller det ur, de bruger til træning. På bacheloruddannelsen i Digital design lærer du at forstå digitale teknologier fra idé til færdigt produkt, og du bliver undervist i alt fra programmering og interfaces til æstetik, etik og kultur – altid med brugeren i centrum.
Du kommer til at arbejde med mange forskellige digitale teknologier, herunder apps, hjemmesider, censorer og visualisering, og du får en dybdegående forståelse for, hvordan digitale teknologier påvirker og påvirkes af kultur og samfund. Derudover lærer du at omsætte dine egne idéer til virkelighed, samt at udføre, analysere og vurdere dine egne og andres designprocesser og færdige produkter.
Digital design er et tværfagligt studie, der giver dig basale analytiske og praktiske kompetencer inden for programmering og design af digitale teknologier, samt en stor viden om brugeroplevelser, brugerinddragelse i designprocesser, æstetik og kultur. Uddannelsen er bygget op omkring tre hovedområder.
Med en uddannelse i Digital design kan du arbejde med digital produkt- og serviceudvikling. Det kan være inden for områder som design af brugeroplevelser (UX) og brugergrænseflader (UI), konceptudvikling, interaktionsdesign, digital kommunikation og undervisning.
Kandidater i Digital design bliver ofte ansat i digitale eller kreative bureauer, der skaber og leverer digitale teknologier og løsninger til andre virksomheder. Andre får job i det offentlige eller hos en privat virksomhed, hvor de arbejder med at udvikle og forbedre virksomhedens digitale profil, produkter og services. Dine jobmuligheder afhænger dog af, hvilke tilvalg og eventuel kandidatuddannelse, du vælger.
Gik du glip af vores åbent hus-arrangement, u-days, i februar 2025?
Så kan du se eller gense oplæg om uddannelsen lige her. Hør vores studenterstudievejledere fortælle alt om uddannelsens opbygning, forelæsningerne, ja, selve livet som studerende på AU - eller snup en virtuel rundvisning på campus lige her nedenfor.
Det kan også være, at du har fået lyst til at deltage i et af vores andre arrangementer på AU?
Du kan se alle arrangementer lige her.
Alle ansøgere, både i kvote 1 og kvote 2, skal opfylde følgende adgangskrav til Digital design - IT, Æstetik og Interaktion:
Adgangsgivende eksamen
Du skal have bestået en adgangsgivende eksamen.
Specifikke adgangskrav
Du skal have bestået følgende specifikke adgangskrav:
Hvis du mangler et eller flere fagniveauer, har du mulighed for at supplere.
Karakterkrav på mindst 6,0 i kvote 1
Du skal have mindst 6,0 i gennemsnit i din adgangsgivende eksamen, når du søger i kvote 1.
Hvis du ikke opfylder karakterkravet i kvote 1, skal du søge optagelse i kvote 2 senest 15. marts kl. 12. Ellers har du ikke mulighed for at blive optaget.
Når du søger i kvote 1, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav.
Når du søger i kvote 2, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav på nær karakterkravet på mindst 6,0. I kvote 2 vurderer vi din ansøgning ud fra to kriterier:
1. Dit gennemsnit af følgende særligt relevante kvote 2 fag:
2. Dine relevante kvalifikationer
Hvis du kan dokumentere, at du har relevante kvalifikationer, kan det indgå i den samlede vurdering af din kvote 2 ansøgning.
Eksempler: Erhvervsarbejde inden for softwareudvikling, programmering eller IT-support, videregående uddannelse inden for IT eller design, højskole med fokus på IT, design eller æstetik.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine kvalifikationer er relevante, anbefaler vi altid, at du indsender dokumentation for dem.
Du kan læse mere om kvote 2 og om, hvordan du dokumenterer dine relevante kvalifikationer her.
Fagene på bacheloruddannelsen i Digital design fokuserer på to hovedområder. For det første får du en indføring i de vigtigste teorier om æstetisk oplevelse, digital kultur og design af digitale genstande. For det andet får du praktiske værktøjer, så du kan skabe digitale produkter, der tager udgangspunkt i brugerens oplevelse.
Under studiet spiller det teoretiske og praktiske sammen. Du kommer til at reflektere over teorien, når du løser praktiske opgaver. Og teorien kommer til at fungere som en kilde til inspiration, når du skal lave prototyper på digitale objekter.
I studieordningen kan du finde yderligere information om, hvad de enkelte fag indeholder, hvordan studiet er bygget op og hvilke krav der bliver stillet til dig som studerende. Du kan også læse om eksamensformer og eksamenskrav.
Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.
Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.
Nedenfor finder du et diagram over opbygningen af studiet. I studiediagrammet kan du klikke på de forskellige fag og læse de enkelte fagbeskrivelser.
Som studerende på Digital design skal du hver uge møde op til forelæsninger og holdundervisning, som du har forberedt dig til hjemmefra. Derudover får du tildelt en studiegruppe fra dag ét, som du kommer til at løse opgaver og lave projektarbejde med. Din studiegruppe er et vigtigt socialt og fagligt fællesskab i hele din studietid, og derfor vil der på første år af Digital design være et stort fokus på jeres trivsel og samarbejde.
I undervisningen vil I komme til at arbejde med spændende cases fra erhvervslivet. Tidligere har studiegrupper udviklet bud på digitale teknologier, der kan reducere private husstandes vandforbrug, eller skabt lysteknologi til byrummet, som skal gøre nattelivet mere trygt at færdes i. På studiet er der tradition for at afholde Design Expositions, hvor du og din studiegruppe præsenterer jeres design for jeres medstuderende, underviser(e) og for den virksomhed, der kom med casen.
Nedenfor kan du se et eksempel på en typisk uge på 1. semester på bacheloruddannelsen i Digital design. Meget af din tid til at gå med forberedelse til undervisningen. Derfor er Digital design et fuldtidsstudie svarende til 37-40 timer om ugen, selvom du måske ikke har skemalagt undervisning hver dag.
Mandag:
8-16 Læsning
Tirsdag:
9-12 Forelæsning i Interaktions- og interfacedesign
12-16 Studiegruppearbejde
Onsdag:
8-14 Læsning
14-16 Holdundervisning i Interaktions- og interfacedesign
Torsdag:
11-14 Forelæsning i Co-design
14-18 Studiegruppearbejde
Fredag:
9-11 Holdundervisning i Co-design
11-14 Læsning
14-18 Fredagsbar
Bacheloruddannelsen i Digital design holder til i it-byen på Katrinebjerg i Aarhus N sammen med andre it-uddannelser. Her findes også it-virksomheder, forskningscentre og it-start-ups, hvilket sikrer et livligt studiemiljø med fingeren på pulsen.
Følg med i de faglige aktiviteter på Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab.
Studielivet stopper ikke, når du slukker computeren, men fortsætter i de mange faglige og sociale foreninger på bacheloruddannelsen i Digital design. Du kan for eksempel deltage i:
På Digital design er det oplagt at tage et semester i udlandet. Under et ophold på et udenlandsk universitet forbedrer du dine sproglige evner, og du lærer en masse om kulturen i det land, du besøger. På sidste år af din bacheloruddannelse i Digital design får du mulighed for at bruge nogle af de mange aftaler om udveksling, som Aarhus Universitet har med universiteter rundt om i verden. Klik dig videre til mere inspiration og vejledning og rejs UD!
Din studiestart begynder i uge 35 med en introduktionsuge. I løbet af introduktionsugen vil du blandt andet få en introduktion til IT-systemer, uddannelsens eksamensformer, opbygning og muligheder samt møde dine undervisere. Du kan læse mere om studiestarten og introduktionsugen her. På siden finder du også tips og gode råd til at være ny studerende på Aarhus Universitet. I start/midt august kan du forvente at modtage et brev i e-Boks med oplysninger om din studiestart, så hold øje med din e-Boks.
Aarhus er særligt kendt for, at der er strande og skov en kort cykeltur væk samt kulturelle arrangementer, der finder sted hele året rundt. I Aarhus er tæt på hver 5. indbygger studerende – det er derfor en by med mange unge mennesker og tilbud, der er målrettet studerende. Når du skal starte på studie i Aarhus, behøver du ikke bekymre dig om at stå uden tag over hovedet. Der er nemlig boliggaranti for de nye studerende. Garantien gælder for alle nyoptagne på en uddannelse i Aarhus med start i efterårssemesteret og det betyder, at du får lov til at rykke frem i køen og få tilbudt en kollegie- eller ungdomsbolig inden eller kort tid efter din studiestart. Læs meget mere om Studiebyen Aarhus’ mange tilbud.
- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.
Med tusindvis af billeder giver #yourniversity dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på.
Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.
Diagrammet viser fordelingen mellem de fem hyppigste arbejdsopgaver for kandidatuddannede i en tilsvarende uddannelse 1-2 år efter færdiggørelsen af deres uddannelse. Tallene baserer sig på spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Ministeriet for Forskning og Uddannelse og Aarhus Universitet i 2020.
Dine jobmuligheder efter bacheloruddannelsen i Digital design afhænger meget af dine valg og interesser under studiet, samt hvilket tilvalg og eventuel kandidatuddannelse du vælger. Som bachelor i Digital design har du adgang til at læse videre på en række humanistiske kandidatuddannelser. Eksempelvis kandidatuddannelsen i Digital design (A1-linjen), som er en direkte overbygning på bacheloruddannelsen.
Kandidater i Digital design arbejder ofte i private virksomheder med mere end 50 ansatte, men mange får også job i mindre virksomheder samt inden for det offentlige. De arbejder først og fremmest med digital produkt- og serviceudvikling, hvor titler eksempelvis er: UX-designer (User experience), konceptudvikler, interaktionsdesigner, leder af brugerinvolvering, testspecialist og projektleder.
Dernæst finder de færdiguddannede arbejde inden for undervisning, hvor titler eksempelvis er: FabLab Manager og underviser i it og design på erhvervsakademierne. Det tredje store arbejdsområde er digital kommunikation og marketing, hvor titler eksempelvis er: Community manager, webmaster og digital konsulent.
På bacheloruddannelsen i Digital design skal du på dit tredje år vælge et tilvalgsfag. Tilvalg er et selvstændigt studieforløb, der giver dig mulighed for at tone din profil ved at supplere og kvalificere din faglighed med et andet fag.
Andre studerende på Digital design har eksempelvis tidligere valgt:
De fleste, der har læst bacheloruddannelsen i Digital design vælger også at tage en kandidatuddannelse, og du har blandt andet mulighed for at vælge: