Aarhus Universitets segl

KEMITEKNOLOGI

Diplomingeniøruddannelse

Fakta om uddannelsen
Adgangskvotient (Kvote 1) 2024: Alle optaget
Undervisningssprog | Studiested: Aarhus  |  Studiestart: August / september
Optagelsesområdenummer: 22890

Introduktion

På diplomingeniøruddannelsen i Kemiteknologi lærer du at forstå kemien bag de stoffer og reaktioner, som former vores hverdag. Du lærer at tænke som en kemiker i laboratoriet, men du lærer også at arbejde som en ingeniør og flytte kemien ud i virkeligheden, hvor du bruger den til at løse konkrete problemer.

Forestil dig, at din shampoo vasker håret rent uden at efterlade mikroplast i vores vandmiljø. At du tanker bilen med brændstof lavet af planter, affald eller alger i stedet for olie.  At plast ikke ender som affald, men får nyt liv – igen og igen. Eller at vi kan trække CO₂ ud af luften og omdanne den til nye resurser i stedet for at lade den ødelægge vores klima. Det er eksempler på nogle af de visioner og idéer, du som kemiingeniør kan være med til at med til at realisere.

Med andre ord får du en praksisnær uddannelse, der åbner op for et varieret og meningsfuldt studieliv og en fremtid med mange muligheder, fordi samfundet har brug for din viden.

I løbet af de første semestre får du et solidt fundament i matematik, fysik og kemi – både organisk, uorganisk og analytisk.  Derudover har du en række ingeniørvidenskabelige kurser, hvor du for eksempel lærer, hvordan du kan designe et kemisk anlæg, styre en proces eller arbejde med programmering og digitale værktøjer til dataanalyse.

Som kemiingeniør er det vigtigt, at du kan omsætte kemisk viden til løsninger, der virker i en virkelighed fuld af mennesker med forskellige behov og hensyn til blandt andet miljø, klima og økonomi. En dygtig kemiingeniør har ikke kun styr på teorien, men kan også samarbejde, forstå og forholde sig kritisk til teknologi, tænke kreativt og se muligheder, hvor andre ser begrænsninger.

Du har mulighed for at tone din uddannelse efter interesser gennem valgfrie kurser og gennem projektarbejde med virksomhedscases. På den måde opbygger du en kompetenceprofil og professionalisme, der er med til at give dig et karriereforspring som nyuddannet.

Diplomingeniøruddannelsen i Kemiteknologi indeholder et halvt års ingeniørpraktik, som kan være lønnet. Universitetet hjælper dig med at finde en praktikplads, som matcher dine ønsker og interesser.

Efter 3½ år er du klar til at arbejde professionelt som ingeniør. Du kan også søge om at læse videre til civilingeniør (+2 år), hvis du under uddannelsen har valgt bestemte kurser.


Præsentation af uddannelsen og rundvisning

Gik du glip af vores åbent hus-arrangement, u-days, i februar 2025?

Så kan du se eller gense oplæg om uddannelsen lige her. Hør vores studenterstudievejledere fortælle alt om uddannelsens opbygning, forelæsningerne, ja, selve livet som studerende på AU - eller snup en virtuel rundvisning på campus lige her nedenfor. 

Det kan også være, at du har fået lyst til at deltage i et af vores andre arrangementer på AU?
Du kan se alle arrangementer lige her.


Hør oplæg om uddannelsen


Tag en virtuel rundtur

Mød studerende på Kemiteknologi

Adgangskrav

Alle ansøgere, både i kvote 1 og kvote 2, skal opfylde følgende adgangskrav til Kemi:

Adgangsgivende eksamen
Du skal have bestået en adgangsgivende eksamen.

Specifikke adgangskrav
Du skal have bestået følgende specifikke adgangskrav:

  • Matematik A*
  • Fysik B eller Geovidenskab A
  • Kemi B eller Bioteknologi A
  • Engelsk B 
  • Dansk A (kun hvis du har en udenlandsk adgangsgivende eksamen)

Hvis du mangler et eller flere fagniveauer, har du mulighed for at supplere.

* Matematik er et vigtigt redskab på ingeniøruddannelserne. Vi anbefaler derfor, at du deltager i vores brush-up kursus i Matematik, hvor du får genopfrisket de vigtigste elementer fra faget. Læs mere her.


Hvis du skal søge i kvote 1

Når du søger i kvote 1, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav.

Du kan læse mere om kvote 1 her.


Hvis du skal søge i kvote 2

Når du søger i kvote 2, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav. I kvote 2 vurderer vi din ansøgning ud fra to kriterier:

1. Dit gennemsnit af følgende særligt relevante kvote 2 fag:

  • Matematik A
  • Fysik B eller Geovidenskab A
  • Kemi B eller Bioteknologi A


2. Dine relevante kvalifikationer

Hvis du kan dokumentere, at du har relevante kvalifikationer, kan det indgå i den samlede vurdering af din kvote 2 ansøgning.  

Eksempler: Højskoleophold eller videregående uddannelse inden for det naturvidenskabelige eller sundhedsfaglige område, relevant erhvervserfaring inden for matematik og naturvidenskab.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine kvalifikationer er relevante, anbefaler vi altid, at du indsender dokumentation for dem.  

Du kan læse mere om kvote 2 og om, hvordan du dokumenterer dine relevante kvalifikationer her


Uddannelsens opbygning

Studieordning

I studieordningen for diplomingeniøruddannelsen i Kemiteknologi (tidligere Kemi) kan du læse mere om, hvad de enkelte fag indeholder, hvordan studiet er bygget op samt hvilke krav, der bliver stillet til dig som studerende. Du kan også finde information om eksamensformer og eksamenskrav. De første tre semestre på uddannelsen er samlæst med civilingeniør (bachelor) i Kemiteknologi.

Undervisningssprog

Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.

Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.

Uddannelsens opbygning kan du se på studiediagrammet nedenfor:

Studieliv

Hverdagen på studiet

Som studerende på diplomingeniøruddannelsen i Kemiteknologi bliver du en del af et fagligt og socialt fællesskab, hvor både samarbejde og nysgerrighed fylder. Du har din daglige gang omkring Universitetsparken – midt i et område med aktive forskningsmiljøer og grønne omgivelser, der inviterer til både fordybelse og fællesskab.

Undervisningen er en blanding af forelæsninger, klasseundervisning og projektarbejde i mindre grupper. Du har omkring 24 skemalagte timer om ugen og inkluderer øvelser og laboratoriearbejde. Derudover har du en del selvstudier og gruppearbejde.

Allerede fra start bliver du en del af en studiegruppe, som universitetet hjælper med at sammensætte. Det giver dig nogen at dele dine faglige udfordringer med – og nogen at grine med i pauserne og måske være sociale med i fritiden.

Det første studieår er tilrettelagt, så du får en tryg overgang til universitetslivet, og du bliver introduceret til studieteknik, it-værktøjer og det særlige fællesskab, der kendetegner ingeniøruddannelserne på AU. De fleste får en meget positiv fællesskabsoplevelse, og mange får ikke bare et fagligt netværk, men også venner for livet.


Vil du have et glimt af hverdagen som ingeniørstuderende? Så tag et kig på AU Engineerings Instagram.

Karriere

Som diplomingeniør i Kemiteknologi kan du bruge din faglighed til at løse problemer, der betyder noget – for mennesker, miljø og samfund.

Den teknologiske udvikling betyder, at du kommer til at arbejde i en verden, der forandrer sig hurtigt. Derfor er din evne til at tænke kreativt og arbejde helhedsorienteret lige så vigtig som din faglige viden.

Du kan arbejde i alt fra fødevare- og medicinalindustrien til energisektoren eller den kemiske procesindustri – som udviklingsingeniør, proceskonsulent, kvalitetsansvarlig eller projektleder.

Diplomingeniører i Kemiteknologi har lav ledighed og gode lønforhold – og nogen får tilbudt deres første job allerede under praktikken.

Du kan også vælge at læse videre til civilingeniør i Kem- og Bioteknologi (+2 år).

Hvis du vil vide mere om løn- og beskæftigelsesforhold for ingeniører, så klik her