Aarhus Universitets segl

IT-PRODUKTUDVIKLING

Bacheloruddannelse

Fakta om uddannelsen
Adgangskvotient (Kvote 1) 2024: Alle optaget  
Undervisningssprog | Studiested: Aarhus  |  Studiestart: August / september
Optagelsesområdenummer: 22170

Introduktion

Hvis du brænder for at skabe fremtidens digitale løsninger og er fascineret af, hvordan teknologi og design smelter sammen for at gøre en forskel i menneskers liv, så er IT-Produktudvikling lige noget for dig.
 

Hvad er IT-Produktudvikling?

IT-Produktudvikling kombinerer kompetencer inden for softwareudvikling med brugercentrerede metoder til at skabe fysiske IT-produkter til vores hverdag, f.eks. smarte ure og briller, interiør i biler, medicinske apparater eller klimastyring i bygninger m.m.

På studiet lærer du om design, modellering og problemløsning med henblik på at konstruere og programmere fysiske IT-produkter med integreret software og nye interaktionsteknikker helt fra bunden. Du lærer også basale datalogiske metoder som softwareudvikling, algoritmer, programmering og dataanalyse. Programmeringserfaring er ikke et krav for at starte. Gennem holdinddelingen sikrer vi, at du lærer denne centrale disciplin helt fra bunden, uanset dit startniveau.

Ud over de tekniske færdigheder får du praktisk og teoretisk erfaring med at designe produkter i samarbejde med brugere. Du lærer også at skabe interaktion med sensorer (f.eks. lys, lyd, bevægelse) og aktuatorer (f.eks. lyd, lys, stepmotorer). I løbet af studiet lærer du også om computerarkitektur, cybersikkerhed, Internet of Things (IoT), Augmented Reality, 3D-modellering og print m.m.
 

Hvorfor læse IT-Produktudvikling?

På IT-Produktudvikling vil du opleve, hvordan kreativitet og logik går hånd i hånd, når du omsætter dine idéer til fysiske prototyper. Studiet vil gøre dig i stand til at tænke kreativt, analytisk og kritisk. Du lærer ’design thinking’ og at nedbryde store problemer i mindre, håndterbare dele og derefter anvende logisk og kreativ tænkning for at løse dem. Du kan blandt andet være med til at skabe løsninger til smart home-teknologi, sundhedsteknologi, klima- og energiteknologi, læringsteknologier, værktøjer til online samarbejde eller digitale installationer til oplevelses- og underholdningsindustrien.

På Institut for Datalogi bliver du undervist af internationalt førende forskere inden for deres forskningsområder. Instituttet er rangeret som et af de 100 bedste i verden, og instituttets forskere har opfundet mange af de datalogiske metoder og teorier, der i dag benyttes i hele verden.

Hvis du synes, at det lyder spændende at være med til at forme fremtidens IT-produkter, så er det her, du hører til! Vi skal nok lære dig alt det, du har brug for, for at designe og udvikle nye, innovative produkter.

Fra 2025 kan du også læse uddannelsen på engelsk. Læs her om Bachelor's degree programme in IT Product Development.

Lab-rundvisning Kom med på en rundvisning i vores lækre laboratoriefaciliteter til både studerende og forskere. I videoen kan du også høre mere om den spændende forskning som foregår i laboratorierne.
Læs IT-Produktudvikling på AU På IT-Produktudvikling skal du både regne, tegne, programmere og designe smarte produkter og IT-systemer.

U-days 2025 - åbent hus i februar

Vi glæder os til at se dig til u-days 2025 den 20., 21. og 22. februar. Til u-days kan du både møde os på campus på Aarhus Universitet og online. Forbered dig inden og få mest ud af dagene - eller gå direkte til programmet for uddannelsen.



Tag en virtuel rundtur på uddannelsen

Adgangskrav

Alle ansøgere, både i kvote 1 og kvote 2, skal opfylde følgende adgangskrav til IT-Produktudvikling:

Adgangsgivende eksamen
Du skal have bestået en adgangsgivende eksamen.

Specifikke adgangskrav
Du skal have bestået følgende specifikke adgangskrav:

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Matematik A

Hvis du mangler et eller flere fagniveauer, har du mulighed for at supplere.

Karakterkrav på mindst 6,0 i kvote 1
Du skal have mindst 6,0 i gennemsnit i din adgangsgivende eksamen og mindst 6,0 i Matematik A, når du søger i kvote 1.
Hvis du ikke opfylder karakterkravene i kvote 1, skal du søge optagelse i kvote 2 senest 15. marts kl. 12. Ellers har du ikke mulighed for at blive optaget.


Hvis du skal søge i kvote 1

Når du søger i kvote 1, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav.

Du kan læse mere om kvote 1 her.


Hvis du skal søge i kvote 2

Når du søger i kvote 2, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav på nær karakterkravene på mindst 6,0. I kvote 2 vurderer vi din ansøgning ud fra to kriterier:

1. Dit gennemsnit af følgende særligt relevante kvote 2 fag

  • Matematik A


2. Dit resultat fra uniTEST

uniTEST
Du skal deltage i uniTEST, ellers kan din ansøgning ikke blive vurderet i kvote 2.

Du kan læse mere om uniTEST her.

Du kan læse mere om, hvordan dit gennemsnit af de særlig relevante kvote 2 fag bliver udregnet her


Uddannelsens opbygning

Studieordning

I studieordningen for bacheloruddannelsen i IT-Produktudvikling kan du læse mere om de enkelte fag, hvordan studiet er opbygget og hvilke krav, der bliver stillet til dig som studerende. Her kan du også læse om eksamensformer og eksamenskrav. 

Undervisningssprog

Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.

Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.

I studiediagrammet herunder for bacheloruddannelsen i IT-Produktudvikling kan du klikke på de forskellige fag og læse de enkelte fagbeskrivelser. Du kan også læse mere om kurserne på 1. år på cs.au.dk/bachelor.

Hverdagen på IT-Produktudvikling

Undervisningen på IT-Produktudvikling er en kombination af forelæsninger, øvelser og gruppearbejde.

En del af forelæsningerne holdes for store grupper af studerende i auditorier, mens øvelserne foregår på hold med cirka 25 studerende som får hjælp af en ældre studerende (instruktor). Til forelæsningerne gennemgår en underviser teorien, mens øvelserne bruges til uddybning af teorien og til at løse opgaver, som regel sammen med din studiegruppe. 

Ud over den traditionelle undervisning vil du også have en række store projektforløb, hvor du får mulighed for at fordybe dig i et længerevarende IT-udviklingsprojekt. Her kommer du omkring de mange faser i en udviklingsproces: konceptualisering, design, prototyping, test og evaluering. I løbet af uddannelsen har du også mulighed for at samarbejde med virksomheder omkring dine projekter.

I starten af studiet er der cirka 20 skemalagte undervisningstimer om ugen, og du skal regne med at bruge cirka lige så mange timer på forberedelse på egen hånd og i studiegruppen. Forberedelsen kan bl.a. ske i studiecaféen, hvor en instruktor er til rådighed med hjælp, hvis der er behov.

På uddannelsens første år bliver taget godt imod, bl.a. af en gruppe ældre studerende, der hjælper dig i gang med studielivet – både det faglige og det sociale.

Rundvisning på IT-Produktudvikling Besøg IT-Produktudvikling og hør mere om uddannelsen i denne virtuelle rundvisning.

Ugeskema

Et ugeskema for 1. semester kunne se sådan ud:

Mandag
10-12: Studiecafé
12-14: Calculus Alpha (teoretiske øvelser)
14-16: Introduktion til programmering (forelæsning)

Tirsdag
8-16: Grundlæggende it-produktdesign (studio-based learning)

Onsdag
8-10: Studiecafé
11-14: Calculus Alpha (øvelser)
14-16: Calculus Alpha (forelæsning)

Torsdag
9-12: Introduktion til programmering (teoretiske øvelser)
12-14: Introduktion til programmering (forelæsning)
14-16: Studiecafé

Fredag
10-12: Calculus Alpha (forelæsning)
12-14: Studiecafé

Studieliv

Selvom din uddannelse vil fylde meget, er der stadig plads til at møde nye mennesker og deltage i et væld af faglige og sociale begivenheder. Aarhus Universitet har samlet de fleste IT-uddannelser i IT-byen Katrinebjerg, som ligger tæt på Universitetsparken. Her er mere end 3.000 studerende samlet, og med mange aktive studenterforeninger er der masser af muligheder for at engagere dig i både sociale og faglige arrangementer under din studietid.

På Institut for Datalogi, hvor uddannelsen holder til, kan du i fredagsbaren møde dine studiekammerater men også undervisere. Studenterforening SOFA afholder året rundt en masse arrangementer for IT-Produktudviklingsstuderende, som er med til at skabe et stærkt sammenhold på tværs af hold og årgange.

Vores studerende er meget aktive og arrangerer hvert år fx hackathonet AUHack, K-lan og IT-Camp for piger. De gør det frivilligt, og der er altid plads til flere hænder eller gode ideer. Instituttet supplerer løbende med faglige og karriererettede arrangementer sammen med virksomhederne fra vores Business Club, der er meget interesserede I at komme i kontakt med alle de eftertragtede IT-studerende.
 

En dag på IT-Produktudvikling Se hvordan hverdagen ser ud for Maja, Sigurd og Thomas, som læser IT-Produktudvikling.

Studiebyen Aarhus

I Aarhus er tæt på hver 5. indbygger studerende - det er derfor en by med mange unge mennesker og tilbud, der er målrettet studerende.

Når du skal starte på studie i Aarhus, behøver du ikke bekymre dig om at stå uden tag over hovedet. Der er nemlig boliggaranti for de nye studerende, der vil flytte til byen. Garantien gælder for alle nyoptagne på en uddannelse i Aarhus med start i efterårssemesteret og betyder kort og godt, at du rykker frem i køen og får tilbudt en kollegie- eller ungdomsbolig inden eller kort tid efter studiestart.

Læs meget mere om alt det, Aarhus har at tilbyde - inkl. boliggaranti.
 

Følg studielivet på Aarhus Universitet

- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.

Med tusindvis af billeder giver #yourniversity dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på.

Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.

Følg også AU Naturvidenskab på Facebook og Instagram og få indblik i studielivet på AU's naturvidenskabelige uddannelser:

facebook.com/aunaturvidenskab

instagram.com/aunaturvidenskab

Du kan også følge med i hverdagen på Datalogi på instituttets egen Facebook og Instagram:

facebook.com/datalogi/

@AUDatalogi

Karriere

Arbejdsopgaver som kandidatuddannet

Diagrammet viser fordelingen mellem de fem hyppigste arbejdsopgaver for kandidatuddannede i en tilsvarende uddannelse 1-2 år efter færdiggørelsen af deres uddannelse. Tallene baserer sig på spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Ministeriet for Forskning og Uddannelse og Aarhus Universitet i 2020.
 

Tæt kontakt til erhvervslivet under uddannelsen

Uddannelsen i IT-Produktudvikling lægger stor vægt på en stærk forbindelse til erhvervslivet. Derfor får du som studerende mulighed for at arbejde med projekter tilknyttet førende IT-virksomheder i løbet af din uddannelse.

Det, du lærer, kan bruges med det samme, og der er gode muligheder for at blive studenterprogrammør, studenterunderviser eller få andre relevante studiejob. Mange forskningsprojekter benytter sig af studenterprogrammører, så her har du gode chancer for at snuse til den nyeste forskning. Andre får job i private virksomheder, og fordi instituttet ligger i IT-byen Katrinebjerg er det også muligt at finde et studierelevant job meget tæt på studiet. På CS Job Wall - www.facebook.com/CSjobwall - kan du finde studierelevante jobs, projektsamarbejde og fuldtidsstillinger.

Hvert år samles landets største IT-virksomheder for at møde de studerende i IT-byen Katrinebjerg, når Institut for Datalogi er vært for Danmarks største IT jobmesse – Katrinebjerg Karrieredag (også kaldet Kdag). Læs mere om Kdag.
 

Mulighed for at læse videre

Bacheloruddannelsen i IT-Produktudvikling er en treårig bacheloruddannelse, som kan efterfølges af en toårig kandidatuddannelse i IT-Produktudvikling, hvor du opnår titlen cand.scient. Samtidig med eller i løbet af kandidatuddannelsen kan du søge ind på forskeruddannelsen (ph.d.-uddannelse). Alle tre uddannelser er afsluttede forløb, der gør dig kvalificeret til at søge job – du kan altså få arbejde efter tre (bachelor), fem (kandidat) eller otte (ph.d.) års studier.
 

Produktudvikling, projektleder eller programmering – mulighederne er mange

Som færdiguddannet fra IT-Produktudvikling kan du for eksempel arbejde som produktudvikler, projektleder eller design proces manager. De specialiseringer du vælger i løbet af uddannelsen, vil få indflydelse på den type jobs du kan forvente at få. Vælger du specialiseringen i produktdesign, kan du f.eks. arbejde med design af fysiske produkter med IT som for eksempel interaktive produkter og installationer, mens du vil komme til at arbejde med udvikling af softwaresystemer og webservices, hvis du har specialiseret dig i software. Med en specialisering i business kan du arbejde inden for økonomi, projektstyring og forretningsmodeller samt strategi.
 

Start egen virksomhed

Under eller efter uddannelse ønsker mange af vores studerende at starte egen virksomhed. På Institut for Datalogi støtter vi vores studerende, der går med iværksætterdrømme. I HatchIT Lab har man mulighed for at udvikle sin virksomhedsidé i et inspirerende og kreativt miljø, mens man stadig er placeret tæt på instituttets forskere. Læs mere om HatchIT Lab. Det er også en mulighed at blive en del af AU's iværksætterhub The Kitchen.
 

Lønstatistik for IT-Produktudvikling

Med en kandidatuddannelse i IT-Produktudvikling får du en af de højeste startlønninger. Listen herunder (Kilde: Prosa) viser, hvad lønnen var i januar 2023 for privatansatte med op til 2 års erhvervserfaring i hele landet (37 t./uge). 

Bachelor i IT-Produktudvikling

Nedre kvartil: Ikke oplyst
Median: Ikke oplyst
Øvre kvartil: Ikke oplyst
Gennemsnit: 41.773

Kandidat i IT-Produktudvikling

Nedre kvartil: 38.650
Median: 42.875
Øvre kvartil: 49.396
Gennemsnit: 43.533


Kennet Jeppesen troede egentlig han skulle være bankrådgiver, men fandt ud af at det var IT som gav ham ild i øjnene. Han læste en kandidatgrad i IT-Produktudvikling på Aarhus Universitet og arbejder i dag hos Bankdata som Lead Technologist.