Bacheloruddannelse
Fakta om uddannelsen |
Drømmer du om at arbejde med dyr og med dyrs sundhed, sygdom og velfærd samt folkesundhed og fødevaresikkerhed? Så bliv kandidat i Veterinærmedicin og få din autorisation som dyrlæge.
Fra 2024 er det muligt at tage dyrlægeuddannelsen på AU Viborg – Aarhus Universitets nye grønne campus. Her vil du fra studiestart, til du står med eksamensbeviset i hånden, være omgivet af dyr og marker i et studiemiljø med en masse andre studerende, der deler dine interesser for sundhed, velfærd og en bæredygtig grøn fremtid for mennesker og dyr.
Dyrlægeuddannelsen består af en 3-årig bachelor og en kandidat, der tager 2½ år. Uddannelsen er en såkaldt enhedsuddannelse, hvilket betyder, at du i løbet af uddannelsen kommer omkring alle aspekter af jobbet som dyrlæge. Samtidig giver uddannelsen dig mulighed for at specialisere dig i retning af netop de områder inden for dyrlægefaget, der har din særlige interesse.
Vi forventer, at de første kandidatstuderende kan begynde i efteråret 2027.
Der er brug for dig, når du er færdig med din uddannelse, og der er masser af muligheder for en spændende hverdag efter studiet – hvad enten du vil arbejde med familiedyr, heste eller produktionsdyr i en dyrlægepraksis, med tilsyn og kontrol i en styrelse eller med f.eks. rådgivning, fødevaresikkerhed eller biomedicin i den private sektor. Derudover er der spændende jobs inden for forskning og undervisning og i den offentlige forvaltning.
På AU Viborg er der også en anden uddannelse, hvor du kommer helt tæt på dyrene: Dyrevidenskab. På uddannelsen lærer du blandt andet om dyrs sundhed, ernæring, adfærd og velfærd og om bæredygtigt hold af både landbrugs-, familie- og hobbydyr.
Alle ansøgere, både i kvote 1 og kvote 2, skal opfylde følgende adgangskrav til Veterinærmedicin:
Adgangsgivende eksamen
Du skal have bestået en adgangsgivende eksamen.
Specifikke adgangskrav
Du skal have bestået følgende specifikke adgangskrav:
Og en af disse kombinationer:
Hvis du mangler et eller flere fagniveauer, har du mulighed for at supplere.
Karakterkrav på mindst 6,0 i kvote 1
Du skal have mindst 6,0 i gennemsnit i din adgangsgivende eksamen.
Hvis du ikke opfylder karakterkravene i kvote 1, skal du søge optagelse i kvote 2 senest 15. marts kl. 12. Ellers har du ikke mulighed for at blive optaget.
Når du søger i kvote 1, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav.
Når du søger i kvote 2, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav. I kvote 2 vurderer vi din ansøgning ud fra to kriterier:
1. Dit gennemsnit af følgende særligt relevante kvote 2 fag:
2. Dine relevante kvalifikationer
Hvis du kan dokumentere, at du har relevante kvalifikationer, kan det indgå i den samlede vurdering af din kvote 2 ansøgning.
Eksempler: Landbrugshøjskole, erhvervserfaring med dyresundhed og dyrevelfærd eller videregående uddannelse inden for biomedicin, sundhed eller fødevare.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine kvalifikationer er relevante, anbefaler vi altid, at du indsender dokumentation for dem.
Du kan læse mere om kvote 2 og om, hvordan du dokumenterer dine relevante kvalifikationer her.
På bacheloruddannelsen i Veterinærmedicin får du det faglige grundlag for at fortsætte på kandidatuddannelsen i Veterinærmedicin og dermed få din autorisation som dyrlæge. På bacheloren skal du gennemføre obligatoriske kurser på i alt 160 ECTS, og derudover skal du have to valgfag samt aflevere dit bachelorprojekt.
I studieordningen for bacheloruddannelsen i Veterinærmedicin kan du finde yderligere information om, hvad de enkelte fag indeholder, hvordan studiet er bygget op og hvilke krav, der bliver stillet til dig som studerende. Her kan du også læse om eksamensformer og eksamenskrav:
Herunder finder du studiediagrammet for bacheloruddannelsen i Veterinærmedicin. I diagrammet kan du klikke på de forskellige fag og læse de enkelte fagbeskrivelser.
Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.
Når du har gennemført din bacheloruddannelse i Veterinærmedicin, er du sikker på at få tilbudt en plads på kandidatuddannelsen i Veterinærmedicin på Aarhus Universitet. Du kan også vælge at søge om overflytning til kandidaten i Veterinærmedicin på Københavns Universitet.
Uddannelsen i Veterinærmedicin udgør sammen med Aarhus Universitets nye uddannelser i Plante- og fødevarevidenskab og Dyrevidenskab hjertet af AU Viborg – Danmarks nye, grønne campus for forskning og uddannelse. At studere på AU Viborg betyder, at du fra første dag på studiet kommer til at være omgivet af dyr, marker og en masse andre studerende, der deler dine interesser for en bæredygtig grøn fremtid og for sundhed og velfærd for mennesker og dyr. Endelig vil du igennem studiet opleve, at du bliver en integreret del af det anerkendte og internationale forskningsmiljø, der allerede findes på AU Viborg.
Kandidatuddannelsen i Veterinærmedicin åbner på AU Viborg i 2027.
Undervisningssprog: Primært dansk, engelsk forekommer| Studiested: AU Viborg | Studiestart: August 2027
Med kandidatuddannelsen i Veterinærmedicin får du kendskab til alle dyrearter og lærer blandt andet at gennemføre kliniske undersøgelser og diagnostik på dyr, samt rådgive om dyrevelfærdsmæssige og sundhedsmæssige spørgsmål. Du vil blive godt klædt på og tilegne dig alle de kompetencer, som det kræver at opnå autorisation som dyrlæge.
Dyrlægeuddannelsen på AU Viborg er en ny uddannelse, men den skal give dig de samme faglige kompetencer som den uddannelse, du kan få på Københavns Universitet. Det betyder, at du som kandidat i veterinærmedicin skal kunne få din autorisation som dyrlæge fra Fødevarestyrelsen. Vi har arbejdet tæt sammen med Københavns Universitet om at udvikle uddannelsen, og vi har hentet inspiration fra de firmaer og institutioner, hvor dyrlæger kan søge arbejde, men også fra flere universiteter i udlandet.
En stor forskel mellem uddannelsen på AU Viborg og den på Københavns Universitet er, at på AU Viborg foregår den kliniske undervisning på syge dyr på kandidatuddannelsen i samarbejde med private dyrlægevirksomheder, da vi ikke har vores egne universitetshospitaler. Det betyder også, at du på 3. semester af kandidaten skal tilbringe en stor del af din tid i forskellige dyrlægevirksomheder i Jylland og måske på Fyn.
Som færdiguddannet cand.med.vet. kan du arbejde som dyrlæge i en dyrlægeklinik eller på et dyrehospital, men der er også mange andre arbejdspladser, der efterspørger netop dine kompetencer. Med en kandidat i Veterinærmedicin kan du for eksempel arbejde i Fødevarestyrelsen med miljø- og levnedsmiddelkontrol samt kontrol af levende dyr i forbindelse med transport. Du kan også finde beskæftigelse i det private erhvervsliv og arbejde med udvikling af medicin og vacciner, eller inden for forskning og undervisning på et universitet. Du har også mulighed for at videreuddanne dig til enten specialdyrlæge eller fagdyrlæge.