Diplomingeniøruddannelse
Fakta om uddannelsen |
Som diplomingeniør i Sundhedsteknologi kombinerer du elektronik og IT med sundhedsfaglig viden og forståelse. Du arbejder med udvikling af nye, intelligente sundhedsteknologier, og du lærer at bruge teknologi til forbedring af rammerne for både patienter og professionelle i sundhedssektoren. Som diplomingeniør i Sundhedsteknologi kan du læse videre på den toårige kandidatuddannelse til civilingeniør i Biomedicinsk teknologi på Aarhus Universitet, eller du kan vælge at gå direkte ud på arbejdsmarkedet.
De fire første semestre på Sundhedsteknologi indeholder en række obligatoriske fag som eksempelvis matematik, elektronik, fysiologi og sygdomslære, programmering og kommunikation. Undervisningen tager udgangspunkt i forelæsninger og holdundervisning, men du skal også bruge meget tid på selvstændige studier, øvelser og projektarbejde.
På femte semester skal du i praktik i en virksomhed eller på en regional eller kommunal arbejdsplads, hvor du får praktisk indblik i arbejdet som ingeniør. Efter praktikken vælger du fag på sjette og syvende semester, så du kan specialisere dig i den retning, du ønsker. Du kan enten vælge at gå i dybden med de tekniske fag, eller du kan lægge mere vægt på de sundhedsfaglige fag.
Som diplomingeniør i Sundhedsteknologi kan du få job i for eksempel IT-virksomheder, medicotekniske virksomheder, på hospitalernes medicotekniske afdelinger eller i deres innovationsteams. En hel del dimittender finder desuden job i regioner og kommuner som projektledere.
Du kan gå direkte ud på arbejdsmarkedet eller starte egen virksomhed. Du kan også ansøge om at læse videre til civilingeniør (+2 år), hvis du under uddannelsen har valgt bestemte kurser.
Vi glæder os til at se dig til u-days 2024 den 22., 23. og 24. februar. Til u-days kan du både møde os på campus på Aarhus Universitet og online. Forbered dig inden og få mest ud af dagene - eller gå direkte til programmet for uddannelsen.
Alle ansøgere, både i kvote 1 og kvote 2, skal opfylde følgende adgangskrav til Sundhedsteknologi:
Adgangsgivende eksamen
Du skal have bestået en adgangsgivende eksamen.
Specifikke adgangskrav
Du skal have bestået følgende specifikke adgangskrav:
Hvis du mangler et eller flere fagniveauer, har du mulighed for at supplere.
Når du søger i kvote 1, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav.
Når du søger i kvote 2, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav. I kvote 2 vurderer vi din ansøgning ud fra to kriterier:
1. Dit gennemsnit af følgende særligt relevante kvote 2 fag:
2. Dine relevante kvalifikationer
Hvis du kan dokumentere, at du har relevante kvalifikationer, kan det indgå i den samlede vurdering af din kvote 2 ansøgning.
Eksempler: Højskoleophold eller videregående uddannelse inden for det sundhedsfaglige område eller IT, relevant erhvervserfaring inden for sundhed, IT eller naturvidenskab.
Vi ser også på, om du dokumenterer aktiviteter, der viser god studieevne.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine kvalifikationer er relevante, anbefaler vi altid, at du indsender dokumentation for dem.
Du kan læse mere om kvote 2 og om, hvordan du dokumenterer dine relevante kvalifikationer her.
I studieordningen for Sundhedsteknologi kan du læse mere om, hvad de enkelte fag indeholder, hvordan studiet er bygget op samt hvilke krav, der bliver stillet til dig som studerende. Du kan også finde information om eksamensformer og eksamenskrav.
Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.
Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.
På Sundhedsteknologi har du både undervisning med dine medstuderende fra Sundhedsteknologi og med studerende fra andre diplomingeniøruddannelser. Du skal regne med at have cirka 20 skemalagte undervisnings- og øvelsestimer per uge, og herudover skal du bruge tid på selvstændige studier og projektarbejde.
Du skal alt i alt forvente, at studiet kræver cirka 40 arbejdstimer per uge. På hvert semester er der et semesterprojekt, hvor du arbejder i grupper med en problemstilling, der samler det faglige og teoretiske indhold fra alle kurserne i semestret.
Der er lidt flere skemalagte timer på 1. og 2. semester end senere på studiet. Et skema for en studerende på det første år af uddannelsen kan se således ud:
Mandag
8.15-10: Indledende kredsløbsteknik
10.15-13: Programmering
13.15-16: Indledende kredsløbsteknik
Tirsdag
8.15-12: Sundhedsvidenskab
Onsdag
10.15-12: Programmering
Torsdag
8.15-10: Indledende kredsløbsteknik
13.15-16: Indledende kredsløbsteknik
Fredag
8.15-12: Sundhedsvidenskab
Som led i uddannelsen er det obligatorisk med et lønnet praktikophold på 20 uger. Praktikken er placeret på 5. semester, og de fleste sundhedsteknologistuderende kommer i praktik i virksomheder inden for IT, medicoteknologi eller på sygehuse og kommunale afdelinger inden for velfærdsteknologi. Under praktikken får du indblik i, hvordan en ingeniør i sundhedsteknologi arbejder i praksis. Hvis du går med tanker om at starte din egen virksomhed har du desuden mulighed for at erstatte din virksomhedspraktik med et entreprenørskabsforløb, hvor du arbejder med at modne din egen forretningsidé.
På Aarhus Universitet bliver du en del af et omfattende ingeniørvidenskabeligt miljø med cirka 4000 ingeniørstuderende. Du har derfor gode muligheder for at engagere dig i både faglige, sportslige og sociale studenterforeninger med dine medstuderende. Du kan for eksempel nyde en øl i fredagsbaren med de andre studerende, eller du kan deltage i de både sociale og faglige arrangementer, som Ingeniørforeningen IDA arrangerer. Herudover kan du blive aktiv i universitetets studenterafdeling af organisationen Ingeniører Uden Grænser, der bidrager aktivt til en række forskellige humanitære indsatser i udlandet. Du kan også melde dig ind i Ungdommens Naturvidenskabelige Forening (UNF), der arrangerer foredrag, studiebesøg og sommerlejre med naturvidenskabeligt og teknisk indhold.
Diagrammet viser fordelingen mellem de fem hyppigste arbejdsopgaver for færdiguddannede 1-2 år efter afslutningen af deres uddannelse. Tallene baserer sig på spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Ministeriet for Forskning og Uddannelse og Aarhus Universitet i 2020.
Som diplomingeniør i Sundhedsteknologi kommer du til at arbejde med udvikling, implementering eller drift af nye sundhedsteknologier i industrien eller i den offentlige sektor. Du eksempelvis arbejde hos virksomheder inden for IT og telekommunikation eller medicoteknik, hvor du typisk vil tage dig af arbejdsopgaver som udvikling, design samt klinisk evaluering af nye sundhedsteknologier i samarbejde med brugere, sundhedsfagligt personale og institutioner i sundhedssektoren. Du kan også arbejde i sygehusenes IT-afdelinger eller kommunale velfærdsteknologiske afdelinger. Kommunale afdelinger for sundhed og omsorg ansætter også uddannede ingeniører til at varetage arbejdsopgaver, der for eksempel omhandler implementering, drift og vedligeholdelse af sundhedsteknologier, som kan understøtte pleje, behandling og overvågning af borgere og dermed styrke deres livskvalitet i hverdagen.
Som færdiguddannet diplomingeniør har du en erhvervsrettet kompetenceprofil, der er eftertragtet i både Danmark og udlandet og kan gå direkte ud på arbejdsmarkedet eller starte egen virksomhed. Du kan også ansøge om at læse videre til civilingeniør (+2 år), hvis du under uddannelsen har valgt bestemte kurser.