Bacheloruddannelse
Fakta om uddannelsen |
Planter er omdrejningspunktet for mange af tidens mest aktuelle dagsordener: Sundhed og fødevarer, klima, biodiversitet, natur og miljø.
På Plante- og fødevarevidenskab lærer du om planters liv – fra de mindste mikroorganismer til de største økosystemer. Du lærer om, hvordan jord, vand, klima og sygdomme spiller ind på planter og om planternes rolle i en grønnere fremtid – på marken og på tallerkenen som sunde, nærende og velsmagende fødevarer. Dermed er du med til at finde de bæredygtige løsninger, der skal til, når vi i 2050 skal producere mad nok til måske mere end ni milliarder mennesker på én og samme jordklode.
På uddannelsen vil du opleve balance mellem teori og praksis – både i undervisningen og når du og din studiegruppe arbejder med et af de mange projekter, som uddannelsen er bygget op omkring. Når du lægger bøgerne til side, kan du f.eks. hente elefantgræs i marken, tage det med i laboratoriet og undersøge, hvor meget biomasse du kan høste til tøjfibre, gødning eller biogas. Det kan også være, at du sammenligner klimaaftrykket for oksekød, kikærter og hestebønner for at finde den gode balance mellem næringsindhold, optagelighed og CO2-aftryk.
Fire gode grunde til at læse Plante- og fødevarevidenskab:
Med en uddannelse inden for plante- og fødevarevidenskab kommer du ud på et arbejdsmarked, hvor der er stærk brug for dig og din viden. Måske bliver det dig, der hjælper med at vælge de nye klimarobuste sorter til markerne? Eller dig, der som specialist i bæredygtighed er med til at udvikle og implementere nye løsninger, der tager hensyn til både klimaet, miljøet, biodiversiteten og landmandens forretning? Eller hvad med at være den, der finder den helt rigtige opskrift på en plantebøf, som får selv inkarnerede kødspisere til at vælge de plantebaserede alternativer?
Én ting er sikkert: Der er masser af spændende jobs til dig, der vil udvikle fremtidens fødevarer eller drømmer om en hverdag, som veksler mellem dage på kontoret og dage ude i den friske luft med gummistøvlerne på.
Vi glæder os til at se dig til u-days 2025 den 20., 21. og 22. februar på Aarhus Universitet.
Til u-days kan du møde Plante- og fødevarevidenskab online torsdag den 20. februar kl. 9.40 - 10 eller høre oplæg fysisk på lørdagsmessen den 22. februar.
Du kan finde Zoomlink til onlineoplægget på Plante- og fødevarevidenskab samt alle vores andre uddannelser og link til lørdagsprogrammet her:
Alle ansøgere, både i kvote 1 og kvote 2, skal opfylde følgende adgangskrav til Plante- og Fødevarevidenskab:
Adgangsgivende eksamen
Du skal have bestået en adgangsgivende eksamen.
Specifikke adgangskrav
Du skal have bestået følgende specifikke adgangskrav:
Og en af disse kombinationer:
Hvis du mangler et eller flere fagniveauer, har du mulighed for at supplere.
Karakterkrav på mindst 6,0 i kvote 1
Du skal have mindst 6,0 i gennemsnit i din adgangsgivende eksamen.
Hvis du ikke opfylder karakterkravene i kvote 1, skal du søge optagelse i kvote 2 senest 15. marts kl. 12. Ellers har du ikke mulighed for at blive optaget.
Når du søger i kvote 1, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav.
Når du søger i kvote 2, skal du opfylde de ovenstående adgangskrav. I kvote 2 vurderer vi din ansøgning ud fra to kriterier:
1. Dit gennemsnit af følgende særligt relevante kvote 2 fag:
2. Dine relevante kvalifikationer
Hvis du kan dokumentere, at du har relevante kvalifikationer, kan det indgå i den samlede vurdering af din kvote 2 ansøgning.
Eksempler: Videregående uddannelse inden for det naturvidenskabelige område, erhvervserfaring inden for biologi, fødevarer eller miljø, frivilligt arbejde inden for bæredygtighed.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine kvalifikationer er relevante, anbefaler vi altid, at du indsender dokumentation for dem.
Du kan læse mere om kvote 2 og om, hvordan du dokumenterer dine relevante kvalifikationer her.
Bacheloruddannelsen i Plante- og fødevarevidenskab tager tre år. På de første fire semestre får du en grundig introduktion til planter og fødevarer, foder og biomasse, og du får styr på grundfagligheden inden for f.eks. kemi, biokemi, statistik og molekylærbiologi. Hvert af de første fire semestre byder på et projektbaseret fag, der binder fagene sammen på tværs af semesteret og knytter teori til praksis.
På femte semester skal du specialisere dig inden for enten planter eller fødevarer. Vælger du fødevarer, skal du til Aarhus, hvor undervisningen foregår. På sjette semester afslutter du din bacheloruddannelse med et bachelorprojekt.
Din bachelor i Plante- og fødevarevidenskab med speciale i planter giver dig adgang til den 2-årige kandidatuddannelse i Plant and Soil Science, der åbner på AU Viborg i 2027. Har du specialiseret dig i fødevarer, får du adgang til kandidatuddannelsen Molecular Nutrition and Food Technology, som udbydes i Aarhus. Du kan læse mere under 'Kandidatuddannelser' her på siden.
I studieordningen for bacheloruddannelsen i Plante- og Fødevarevidenskab kan du finde yderligere information om, hvad de enkelte fag indeholder, hvordan studiet er bygget op og hvilke krav, der bliver stillet til dig som studerende. Her kan du også læse om eksamensformer og eksamenskrav:
Herunder finder du studiediagrammet for bacheloruddannelsen i Plante- og fødevarevidenskab. I diagrammet kan du klikke på de forskellige fag og læse de enkelte fagbeskrivelser.
Herunder finder du studiediagrammet for bacheloruddannelsen i Plante- og fødevarevidenskab. I diagrammet kan du klikke på de forskellige fag og læse de enkelte fagbeskrivelser.
* foregår på Institut for Fødevarer, Aarhus
Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.
Oplev for én dag, hvordan det er at være studerende på Plante- og fødevarevidenskab og besøg campus AU Viborg.
Du får mulighed for at være med til undervisningen og stille dine spørgsmål til både undervisere og studerende.
I forlængelse af bacheloruddannelsen i Plante- og fødevarevidenskab kan du fortsætte på den nye kandidatuddannelse i Plant and Soil Science, der åbner på AU Viborg i 2027.
Har du specialiseret dig i fødevarer, kan du i stedet vælge at tage kandidatuddannelsen Molecular Nutrition and Food Technology, der udbydes på Campus Aarhus. Derudover kan du søge ind på kandidatuddannelsen i Agronomi ved Københavns Universitet.
Undervisningssprog: Engelsk | Studiested: AU Viborg | Studiestart: August 2027
Kandidatuddannelsen i Plant and Soil Science stiller skarpt på den grønne omstilling. På uddannelsen får du mulighed for at fordybe dig i produktionen af bæredygtige plantebaserede produkter som fx fødevarer, foder, fibre og biomasse til energi. Du får også en dyb forståelse for, hvordan planter og planteproduktion spiller en centrale rolle for vores miljø og samfund. Det gælder både i landbrugs- og fødevaresektoren og i forhold til biodiversitet, naturbevarelse og miljø.
Med en kandidatgrad i Plant and Soil Science vil du være klædt på til at bidrage til en bæredygtig transformation af landbrugssektoren med fokus på klimavenlig og plantebaseret fødevareproduktion. Som færdiguddannet er der brug for dine kompetencer i en bred vifte af jobs inden for landbrugs-, rådgivnings- og fødevaresektoren eller hos fx offentlige myndigheder. Du kan eksempelvis få titel af konsulent, rådgiver, forsker, underviser, projektleder, sagsbehandler, bæredygtighedsspecialist eller miljø- og naturforvalter.
Din uddannelse i Plant and Soil Science kan være nøglen til en spændende karriere, der gør en positiv forskel for vores miljø og samfund.
Undervisningssprog: Engelsk | Studiested: Aarhus | Studiestart: August / september og Januar / februar
Kandidatuddannelsen i Molecular Nutrition and Food Technology handler om, hvordan fødevarer og sundhed fungerer i samspil med hinanden. Du lærer blandt andet at udvikle fødevarer med sundhedsfremmende egenskaber og arbejder med, hvordan forskellige forarbejdningsmetoder har indflydelse på fødevarers funktionelle egenskaber. Derudover opnår du indsigt i den samfundsmæssige betydning af ernæring og fødevarekvalitet.
Læs mere om Molecular Nutrition and Food Technology (Molekylær ernæring og fødevareteknologi).